Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_71d47c4635784dbc75059e568f2df73a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sosiaali- ja terveyspuolen henkilöstön ehdokkuus voi aiheuttaa jääviysongelmia aluevaaleissa – Uutisalue

Sosiaali- ja terveyspuolen henkilöstön ehdokkuus voi aiheuttaa jääviysongelmia aluevaaleissa

Historian ensimmäisiin aluevaaleihin on aikaa vajaat kaksi kuukautta, ja ehdokasasettelu päättyy parin viikon kuluttua. Sen jälkeen äänestäjät pääsevät miettimään, millaiselle ehdokkaalle äänensä antavat.

Tampereen yliopiston hallintotieteiden professori Jari Stenvall toivoo, että listoille nousevat ehdokkaat edustavat politiikan raskasta sarjaa.

– Hyvinvointialueita ohjaava sote-lainsäädäntö on aika tiukka ja antaa päättäjille aika vähän valtuuksia. Toivon, että meillä olisi sellaisia ehdokkaita, jotka valituksi tultuaan luovat tilaa alueelliselle demokratialle. Tarvitaan siis demokratian esitaistelijoita.

Sidonnaisuusongelmia on luvassa

Tänä syksynä on keskusteltu valtuutettujen jääviysongelmista, sen jälkeen kun Pirkkalan ylilääkäri Tuomas Jukkola sai lähtöpassit kunnanvaltuustosta. Hallinto-oikeus katsoi, ettei hän virkansa vuoksi voi toimia valtuutettuna. Stenvall uskoo, että erilaisia sidonnaisuusongelmia tulee eri muodoissa myös aluevaaleissa.

– Sote-ammattilaiset tietysti työskentelevät hyvinvointialueella tai yrityksissä, jotka tarjoavat sote-palveluita. Molemmin puolin tulee jääviysongelmia. Iso kysymys tulee varmasti olemaan myös kuntien toimijoiden mukana olo. Jos on näkyvä kuntapoliitikko tai jopa pormestari, tuleeko siitä jääviysongelma? Siinä voi äkkiä olla kahdella veneellä.

Stenvallin mukaan aluevaltuuston valittujen pitäisi lähtökohtaisesti edustaa hyvinvointialuetta. Mutta äänestäjät saattavat äänestää heitä valtuustoon nimenomaan oman kuntansa edustajiksi.

Listat täyttyvät hyvin

Pirkanmaan sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Harri Sandellin mukaan ehdokkaita on löytynyt listoille kohtuullisen helposti. Tiistaina puuttui enää kaksi ehdokasta, ja Sandellin mukaan heidätkin ihan juuri nimetään.

– Sen jälkeen meillä on koossa 98 ehdokasta eli täysi lista. Olen tyytyväinen, että mukana on hyvin eri tyyppisiä ehdokkaita eri puolilta Pirkanmaata.

Myös kokoomuksen listat ovat täyttyneet hyvin. Pirkanmaan piirin toiminnanjohtaja Jari Porraslammen mukaan vielä kymmenisen nimeä uupuu, mutta lista saada varmasti täyteen ennen määräaikaa.

Porraslammen mielestä hyvä aluevaaliehdokas on ainakin jonkin verran perehtynyt sote-asioihin.

– Niistä kuitenkin mennään päättämään. Mutta se ei vaadi lääkärin tai sairaanhoitajan tutkintoa. Se vaatii tervettä maalaisjärkeä.

Sandellin mukaan päätöksentekoon tarvitaan kuitenkin ennen kaikkea ihmisiä, jotka edustavat palveluiden käyttäjien näkökulmaa.

– Kun luottamushenkilöitä valitaan, asiantuntevuus ei ole aina se ensimmäinen kriteeri. He menevät edustamaan käyttäjiä ja tuomaan tiedon käyttäjien arjesta päätöksentekoon.

Jari Porraslammen mukaan ehdokkaiden mahdollista jääviyttä on mietitty listojen rakennusvaiheessa. Osa on jättäytynyt itse pois.

– Tiedän pari potentiaalista henkilöä, jotka olisivat ilmeisesti olleet jäävejä, mutta he vetäytyivät sitten itse. Että näillä meidän listan sote-puolella töissä olevilla ihmisillä ei pitäisi olla mitään ongelmia jääviyden kanssa.

Lue lisää:

Source Link yle.fi