Banner Before Header

Sota oli eilen täynnä käänteitä: Tämä on Ukrainan ja Venäjän tilanne juuri nyt

Keskiviikkona tapahtui paljon taistelukentällä ja päätöspöydissä. IS kokosi yhteen vuorokauden merkittävimmät käänteet Ukrainassa ja Venäjällä.

  • Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti keskiviikkona lait Ukrainaan kuuluvien Donetskin, Luhanskin, Zaporizzjan ja Hersonin alueiden liittämiseksi Venäjään. Se oli Venäjän näkökulmasta viimeinen sinetti alueliitoksille, jotka rikkovat räikeästi kansainvälistä oikeutta. Venäjä ei edes hallitse kokonaan alueita, joita se nyt pitää ominaan.

  • Putin allekirjoitti myös asetuksen, jolla Venäjän hallitus määräsi ottamaan Ukrainan Zaporizzjan ydinvoimalan haltuunsa ja tekemään siitä ”liittovaltion omaisuutta”. Euroopan suurin ydinvoimala on ollut Venäjän joukkojen hallussa maaliskuusta lähtien.

  • Venäjä haluaa salata äänestyksen YK-päätöslauselmasta, joka tuomitsisi sen alueliitokset. Venäjä lobbaa sen puolesta, että YK:n yleiskokouksen äänestyksessä maiden äänet eivät olisi tavalliseen tapaan julkisia vaan pysyisivät salattuina, kertoo uutistoimisto Reuters. Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzja perustelee toivetta sillä, että muuten yksittäisten valtioiden voi olla vaikeaa ilmaista todellista tahtoaan.

  • Ukraina valloitti vuorokaudessa kolme asutuskeskusta Hersonin alueella, sanoi presidentti Volodymyr Zelenskyi keskiviikkoiltana. Ukraina on saanut Venäjän joukot viime päivinä takajalalle Hersonin alueella muutenkin.

  • Korkea-arvoinen Venäjän duuman jäsen kehotti armeijaa lopettamaan valehtelemisen Ukrainan sodasta. Duuman puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Andrei Kartapolov pani julkisesti merkille, että puolustusministeriön raportit eivät ole noudattaneet sotatapahtumia. Kartapolovin mukaan tämä voi johtaa uskottavuuden menettämiseen ihmisten silmissä.

  • Yhdysvaltain tiedustelu uskoo, että taho Ukrainan hallituksessa valtuutti pommi-iskun, jossa kuoli Venäjän hyökkäyssotaa tukeva toimittaja-aktivisti Darja Dugina elokuussa Moskovassa. Asiasta uutisoi sanomalehti The New York Times. Duginan isä on ”Putinin aivoiksi” kutsuttu äärikansallismielinen ideologi Aleksandr Dugin, jota on arveltu pommi-iskun todelliseksi kohteeksi.

Source Link is.fi