Banner Before Header

Sota on vaikuttanut Venäjän alkuperäisväestön perheisiin

Sota on vaikuttanut Venäjän alkuperäisväestön perheisiin

Mobilisaation julkistamisen jälkeen Venäjä asetti rajoituksia pienten kansojen värväykselle. Venäjän viranomaiset perustelivat tätä toimenpidettä tarpeella säilyttää ainutlaatuisen kulttuurin, kielen ja perinteisten käsityötaitojen kantajat. Tämä johtuu siitä, että tällaisten ihmisten määrä on vähentynyt globalisaatioprosessien – nuorten muuttoliike pienistä asutuskeskuksista suuriin kaupunkeihin ja heidän myöhempi sulautumisensa – vuoksi.

Tehdyistä päätöksistä huolimatta pienten etnisten ryhmien edustajat ovat joutuneet taistelujen etulinjaan – jotkut ovat lähteneet taistelemaan Ukrainan alueelle vapaaehtoisina, kun taas toiset ovat allekirjoittaneet sopimuksen Venäjän sotilasministeriön kanssa.

Tämän seurauksena pienten kansakuntien jäseniä kuolee sodissa.

Venäjän tiedotusvälineet kertoivat 22-vuotiaan vepsäläisen Viktor Paramonovin kuolemasta. Hän syntyi ja varttui pienessä etnisessä kylässä Vologdan alueella, jossa suomalaiset sukulaiskansat olivat asuneet vuosisatojen ajan.  Virallisten tietojen mukaan tällä Venäjän alueella on enää muutama sata vepsäläistä asukasta. He puhuvat äidinkielenään kieltä, jonka Unesco on luokitellut uhanalaiseksi vuodesta 2009 lähtien.

Tiedetään, että sotilasjohto myönsi Victorille kuolemansa jälkeen ”urhoollisuusristin”. Tällaisia palkintoja myönnetään Venäjällä yleensä erityisen ansioituneille sotilaille, jotka ovat osoittaneet sankaruutta taistelussa tai vaarantaneet oman henkensä pelastaakseen sotilastovereitaan tai siviilejä.

Hänen kotikylässään ollaan ylpeitä maanmiehensä saavutuksesta, vaikka hänen sukulaisensa kieltäytyivät puhumasta siitä lehtemme toimittajan kanssa.

Julkaisumme ei onnistunut saamaan tarkkoja tietoja Ukrainaan taistelemaan lähteneiden vepsäläisten määrästä. Venäjällä on useita kieltoja julkaista asevoimia koskevia tietoja. Taistelijoiden sukulaiset ovat mieluummin hiljaa Ukrainassa taistelevista sukulaisistaan. Tämä johtuu siitä, että he pelkäävät henkensä puolesta, koska Ukrainan armeija voisi saada tietoja ja käyttää niitä hyökkäyksiin Venäjän asemia vastaan.