Sota sai pankki­talletukset pomppaamaan Venäjän Tuvassa – asian­tuntija arvioi, mikä voi nujertaa Putinin hallinnon

Venäjän köyhiltä reuna-alueilta ei kohta enää ole miehiä lähetettäväksi Ukrainaan, huomauttaa Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja Laura Solanko.

Pankkitalletusten merkittävä kasvu Venäjän köyhillä reuna-alueilla vahvistaa, että suurin osa Venäjän Ukrainaan värväämistä sotilaista on kotoisin seuduilta, joiden tulotaso on hyvin heikko. Asiaa on selvittänyt Venäjän talouspolitiikkaan ja pankkisektoriin erikoistunut Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja Laura Solanko .

Artikkelissaan Solanko kuvailee, miten sotimisesta luvatut mittavat korvaukset ovat houkutelleet rintamalle sankoin joukoin nuoria miehiä alueilta, joiden keskimääräinen kuukausipalkka on reippaasti alle kymmenesosan pelkästä uusille sopimussotilaille maksetusta lähes 7 000 euron värväysbonuksesta. Haavoittuneille sotilaille Venäjän presidentti Vladimir Putin on luvannut maksaa kolmen miljoonan ruplan, eli lähes 30 000 euron korvauksen. Ukrainassa kaatuneen sotilaan perheelle Putin on luvannut viisi miljoonaa ruplaa, eli lähes 50 000 euroa.

Asiantuntijan mukaan reuna-alueiden työmahdollisuudet ovat vähäiset ja toimeentulo niukkaa. Palkkasotilaaksi lähtö voi tuntua varteen­otettavalta vaihtoehdolta tilanteessa, jossa mahdollisuudet lähteä muualle Venäjälle töihin ovat olemattomat, koska koulutusta, suhteita eikä rahaa ole.

– Ainakin osalle köyhiltä alueilta tuleville palkkasotilaille Ukrainan sota on samankaltainen keikkatyö kuin työskentely öljylautalla tai vuoden työkeikka hanttihommissa Kuwaitissa, Solanko vertaa.

Eniten pankkitalletukset ovat Ukrainan sodan alkamisen jälkeen kasvaneet Keski-Aasiassa Itä-Siperian eteläosassa sijaitsevalla Tuvan alueella. Miksi juuri siellä? Solanko heittää, että syy voi olla se, että puolustus­ministeri Sergei Shoigu on kotoisin kyseiseltä seudulta.

– Voi olla, että siellä aluehallinto on ollut sitä mieltä, että tämä on heidän kansallinen erityis­velvollisuutensa, koska heidän suuri poikansa on maan puolustus­ministeri. Yleensä Venäjän johtajat eivät pidä meteliä siitä, mistä ovat kotoisin, mutta jostain syystä Shoigun tausta Tuvasta tulleena on ollut silloin tällöin esillä.

Talletusten nousu on ollut maan kärkeä myös Tshetsheniassa, Burjatiassa, Altaissa, Nenetsiassa, Dagestanissa ja Kalmykiassa, jotka ovat kaikki pieniä ja köyhiä alueita kaukana Moskovasta. Riippumattoman venäläisen Mediazonan lukuihin nojaavan tutkimuksen mukaan ei-slaavilaisten nimien näkyminen kuolin­ilmoituksissa ja sosiaalisen median julkaisuissa Venäjällä ei ruoki yhtä lailla mielenosoituksia kuin julkiset tiedot slaavilaisten kaatumisesta sodassa.

– Venäjällä ei ole julistettu yleistä liikekannallepanoa, vaan sotilaita ensiksi haalittiin epämääräisellä osittaisella mobilisaatiolla syyskuussa 2022 ja silloinkin mobilisaatio oli voimakkainta köyhimmillä alueilla, mistä ihmisiä oli helpointa houkutella sotaan.

Virallista liikekannallepanoa ei ole syyskuun 2022 jälkeen edes yritetty, vaan sen jälkeen miehiä on värvätty rahalla houkuttelemalla ja pakottamalla.

– Silloin riveihin kerääntyy ihmisiä, joiden elämässä ei ole muutoin kauhean hyviä näkymiä.

Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja huomauttaa, että Venäjän köyhiltä reuna-alueilta ei kauhean paljon enempää voida kerätä väkeä Ukrainan sotaan, koska alueiden väestö on pieni.

– Jos sota tällaisenaan jatkuu, on luultavasti alettava ponnekkaammin kerätä rekrytoitavia myös muualta.

Uusi liikekannallepano Venäjän presidentinvaalien jälkeen ei kuitenkaan välttämättä saisi suoraan aikaan minkäänlaista murtumispistettä venäläisessä yhteiskunnassa, koska valvontakoneiston ote on tiukentunut niin paljon, että venäläisten ihmisten mielipiteillä on entistä vähemmän väliä. OVD-Infon mukaan Venäjällä on pidätetty Ukrainan sodan alkamisen jälkeen hieman alle 20 000 ihmistä sodan vastustamisesta. Vielä ollaan kuitenkin kaukana Josif Stalinin vainoista, Solanko huomauttaa.

– On mahdollista, että hallinto pystyy vielä monta kertaa julmempiin toimiin pitääkseen kansan hiljaisena.

Venäjän talouspolitiikkaan erikoistunut Solanko pystyy kuvittelemaan, että Venäjä jatkaa samalla sotatalouden reseptillä vielä useita vuosia: koko ajan yhteiskunnan ja talouden resursseista suurempi osa valuu sodankäyntiä ja puolustusteollisuutta tukeville toimialoille. Samaan aikaan yleinen koulutus, terveydenhuolto, yksityisen yritteliäisyyden tukeminen ja tuottavuuden kasvattaminen kurjistuvat.

– Se tarkoittaa, että talous pystyy koko ajan tarjoamaan kansalaisilleen huonomman elintason, mihin pitäisi olla mahdollisuuksia. Autoritaarisesti hallitut valtiot voivat valitettavasti kitkuttaa pystyssä vuosikymmeniä.

Venäjä ei ole riippuvainen ulkomaisesta rahoituksesta niin kauan kuin se saa merkittäviä vientituloja energia­varannoistaan. Pakotteisiin on liittynyt vain osa maailman maista ja kaiken lisäksi pakotteet eivät estä venäläisten raaka-aineiden päätymistä maailman­markkinoille. Ne vain rajoittavat Venäjän niistä saamaa hintaa. Lisäksi pakotteiden kiertäminen pitäisi tehdä vaikeammaksi, jolloin niiden teho kasvaisi.

– Talouspakotteet rajoittavat Venäjän valtion verotuloja ja tekevät läntisten koneiden, laitteiden ja komponenttien maahantuonnin vaikeaksi. Ne eivät silti lopeta sotaa.

Venäjän nykyhallinto on kuitenkin sitonut tulevaisuutensa Ukrainan sotaan. Lehdistö­tilaisuudessaan joulukuussa 2023 Putin mainitsi, että Venäjä oli rekrytoinut vuoden aikana 486 000 uutta sopimussotilasta. Lisäksi Putin sanoi, että sota-alueella oli parhaillaan 617 000 miestä. Putinin mainitsemien lukujen perusteella Solanko laskee, että Venäjä on lähettänyt Ukrainaan yhteensä noin miljoona miestä. Hän arvioi, että jos rintamalla on tällä hetkellä noin puoli miljoonaa sotilasta, toinen puoli miljoonaa on joko kuollut, haavoittunut tai kotiutettu.

– Joidenkin arvioiden mukaan Venäjän miehiä on kuollut tai haavoittunut 315 000. Kaatuneita on arvioitu olleen 70 000–120 000.

Pankkitalletusten perusteella ei voi tehdä johtopäätöksiä Venäjän tappioiden määrästä. Esitetyt arviot ovat kuitenkin järkälemäisiä, kun otetaan huomioon, että Venäjän täysimittainen hyökkäyssota Ukrainassa on jatkunut ”vain” kahden vuoden ajan. Vertailun vuoksi kymmenen vuotta kestäneessä Afganistanin sodassa Neuvostoliiton sotilaita kaatui virallisten tietojen mukaan 15 000.

Sotilaiden äitien järjestäytyminen ja vaatimukset saada tietoa lastensa kohtalosta Afganistanin sodan aikana vaikuttivat osaltaan Neuvostoliiton romahtamiseen. Nyt Venäjällä on nähty sotilaiden äitien ja vaimojen liikehdintää, jossa vaaditaan miesten kotiuttamista Ukrainasta.

– Nyt kahdessa vuodessa puhutaan aivan eri luokan tappioluvuista kuin Afganistanissa tuli kymmenessä vuodessa. Venäläisessä kulttuurissa äidit ovat pyhä asia. Henkisesti on paljon vaikeampi hajottaa äitien mielenosoitusta kuin jotain muuta mielenosoitusta.

Source Link is.fi