Banner Before Header

SUEK tutkii pesäpallon häirintätapauksen – tapaus etenee myös Pesäpalloliiton kurinpitoon

SUEK alkaa selvittää pesäpallovalmentaja Petri Kaijansinkkoon kohdistuvaa häirintätapausta. Pesäpalloliitto päätti esiselvityksen perusteella pyytää SUEKia tutkimaan tapauksen, minkä lisäksi se aloitti asiassa kurinpitomenettelyn. Kaijansinkko on peli- ja toimitsijakiellossa, kunnes tapaus on käsitelty.

Tapaus nousi julkisuuteen viime vuoden lopulla, kun Urheilulehti uutisoi tunnetun valmentajan ahdistelleen nuorta pelaajaa seksuaalisesti vuonna 2014. Kaijansinkko irtisanottiin tuolloisesta seurastaan, mutta tapauksesta tietoinen Jyväskylän Kirittäret palkkasi siitä huolimatta Kaijansinkon.

Jutussa ei kerrottu valmentajan nimeä, mutta muutama päivä sen julkaisun jälkeen Kaijansinkko astui omalla nimellään esiin ja pyysi Kirittärien sivuilla julkisesti anteeksi epäasiallista käytöstään.

Sittemmin Kirittäret päätyi vapauttamaan Kaijansinkon valmennus- ja pelinjohtotehtävistä. Sen sijaan seurajohtajan tehtävään hän voi mahdollisesti palata, sillä siitä roolista hänet on vapautettu ”toistaiseksi”.

Kirittäret voitti SM-kultaa kaudella 2020. Viime kaudella joukkue jäi hopealle. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Tapaus puhutti pesäpallopiireissä, ja esimerkiksi lajin kirkkaimpiin tähtiin lukeutuva Janette Lepistö toivoi urheiluun liittyvän vaikenemisen kulttuurin muuttuvan. Lepistö kertoi itsekin kokeneensa häirintää.

Osa seuroista ryhtyi tapauksen jälkeen kartoittamaan oman seuran tilannetta, ja esimerkiksi Joensuun Maila lähetti pelaajilleen kyselyn, jossa tiedusteltiin, oliko joku kokenut tai nähnyt häiritsevää käytöstä.

Tutkinta valmistunee maaliskuussa

SUEK kertoo tiedotteessa selvittävänsä tutkinnassaan muun muassa tapahtumien kulkua sekä sen käsittelyä. SUEK aikoo selvittää, mitä vaatimuksia osapuolilla on asian suhteen. Tutkinta suoritetaan alkuvuonna, ja sen on arvioitu valmistuvan maaliskuussa. SUEK toimittaa raportin Pesäpalloliitolle, jonka jälkeen tapaus siirtyy liiton johtokunnan käsittelyyn. Pesäpalloliitto päättää mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

Liikunnan ja urheilun vakavaa epäasiallista käyttäytymistä ja eettisiä rikkomuksia koskevat kurinpitomääräykset tulivat voimaan tämän vuoden alusta. Tutkittava tapaus on tapahtunut ennen kurinpitomääräysten voimaan astumista, joten tapauksessa sovelletaan tapahtuma-aikaisia Pesäpalloliiton sääntöjä.

Kaijansinkko on voittanut urallaan lukuisia SM-mitaleja, nykyisessä pestissään Kirittärien kakkospelinjohtajana kolme SM-kultaa. Hän toimi Superpesiksen toimitusjohtajana vuosina 2011–2012. Kaijasinkko oli osallisena pesäpallon vuoden 1998 sopupeliskandaalissa ja hänet tuomittiin lyhyeen ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lue myös:

Source Link yle.fi