Banner Before Header

Sukupuoli­yhteys bussi­pysäkin takana johti käräjille – hovi­oikeus hylkäsi 16-vuotiaan saaman raiskaus­tuomion

Rovaniemen hovioikeus on muuttanut bussipysäkillä tapahtuneen seksuaalirikoksen tuomiota. Oikeus antoi tapauksesta julkisen selosteen.

Lapin käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa 2021 alaikäisen miehen 2 vuoden ja 5 kuukauden mittaiseen ehdottomaan vankeuteen kolmesta alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista, mutta hovioikeus lievensi tuomiota 5 kuukauden ehdolliseen rangaistukseen.

Tuomittu oli rikosten tekoaikaan 16-vuotias. Lapin käräjäoikeus tuomitsi hänet raiskauksesta nuorena henkilönä, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä nuorena henkilönä sekä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä nuorena henkilönä.

Lisäksi hänet tuomittiin käräjäoikeudessa maksamaan vahingonkorvauksena uhreille noin 10 000 euron verran.

Uhreja ja tekoja oli kaksi. Teot tapahtuivat toukokuussa ja kesäkuussa 2016.

Hovioikeus hylkäsi bussipysäkin toukokuisista tapahtumista nostetut syytteet ja antoi 5 kuukauden ehdollisen tuomion kesäkuun tapahtumista nostetuista syytteistä.

Hovioikeus päätyi näytön vastaanottamisen jälkeen arviossaan raiskauksen ja törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön osalta erilaiseen lopputulokseen.

Hovioikeus katsoi, ettei asiassa ollut uhrin sinänsä uskottavasta kertomuksesta huolimatta sen tueksi kuitenkaan esitetty riittävää muuta näyttöä tai kertomuksen luotettavuutta muutoin tukevia seikkoja sen virheettömyyden varmistamiseksi.

– Asianomistajan seksuaalista itsemääräämisoikeutta ei ollut näytetty loukatun eikä vastaajan ja asianomistajan iässä sekä henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä katsottu olleen suurta eroa.

– Näin ollen hovioikeus hylkäsi syytteet sekä vapautti vastaajan käräjäoikeuden tuomitsemista korvausvelvollisuuksista tältä osin, oikeus perustelee tuomiotaan julkisessa selosteessa.

Seksuaalirikokset tapahtuivat Lapissa. Syytteiden mukaan 16-vuotias mies pakotti 15-vuotiaan uhrin sukupuoliyhteyteen linja-autopysäkin katoksen takana käyttämällä väkivaltaa.

Syytetty on myös ollut sukupuoliyhteydessä toisen alaikäisen uhrin kanssa siten, että teko on loukannut asianomistajan seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja teko oli kokonaisuudessaan arvostellen törkeä.

Tässä tapauksessa 16-vuotias oli kesäkuussa 2016 syyllistynyt lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön suutelemalla sekä koskettelemalla 14-vuotiasta uhria sukupuolielimen ja rintojen alueelta tämän suunallisista kielloista ja fyysisestä vastustelusta huolimatta.

Käräjäoikeudessa vankeutta saanut nuori mies haki muutosta tuomioon ja vaati syytteiden ja korvausvaatimusten hylkäämistä. Syyttäjä ja uhrit vaativat, että vastaajan valitus hylätään.

Source Link is.fi