Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e469fdb8b3e733a7c0914e81230aef37, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomalainen kranaatin­heitin Ukrainan ase­voimien käytössä – ”Parhaita, mitä löytyy” – Uutisalue

Suomalainen kranaatin­heitin Ukrainan ase­voimien käytössä – ”Parhaita, mitä löytyy”

Suomen lähettämästä aseavusta Ukrainaan ei tiedetä paljoakaan. Vain yhdestä aseellisen apupaketin sisällöstä on kerrottu julkisuuteen.

Helmikuun lopussa puolustusministeriö kertoi, että Suomi luovuttaa Ukrainalle materiaaliapuna 2 500 kappaletta rynnäkkökiväärejä, 150 000 kappaletta patruunoita rynnäkkökivääreihin ja 1 500 kappaletta kertasinkoja.

Maanantaina julkaistussa Ukraine Weapons Tracker -tilin päivityksessä näkyy Suomen asevoimien kranaatinheitin Ukrainan asevoimiin kuuluvien joukkojen käytössä.

Se on mallin 120 KHR kranaatinheitin 120 millimetrin kaliiperilla.

Sotilasasiantuntija ja bloggaaja Petri Mäkelän mukaan kranaatinheittimen voi sanoa kuuluvan varmasti Puolustusvoimien kalustoon.

– Puolustusvoimien Torni-logo näkyy aseen muovissa. Myös varustelaukkujen voi olettaa olevan Suomen. Muilla ei tietääkseni ole sellaisia käytössä kuin Puolustusvoimilla.

Mäkelä arvelee, että kuvassa näkyvä kranaatinheitin saattaa olla Ukrainan merijalkaväen yksikön käytössä. Tieto ei kuitenkaan ole täysin varma.

– Se on raskas kranaatinheitin, parhaita mitä maailmasta löytyy. Hyvä, tarkka ase. Ei mikään ratkaiseva apu, mutta kaikki lasketaan.

– Se on myös järkevästi otettavissa käyttöön, ei ole siis kovin monimutkainen. Parempi kuin ukrainalaisten käytössä olevat venäläiset vastaavat.

Puolustusvoimien mukaan kranaatinheitintä käytetään pataljoonan ja komppanian taistelun tukemiseen epäsuoralla tulella sekä taistelukentän valaisemiseen ja savuttamiseen.

Sen ampumatarvikevalikoimaan kuuluvat sirpalekranaatti, savuammus, valoammus ja latausharjoitusammus.

Raskas kranaatinheitin 120 KRH

  • Kaliiperi: 120 mm

  • Putken pituus: 2000 mm

  • Kokonaispaino: N. 500 kg (putki 100 kg, tuki 70 kg, vastin 120 kg, ajopyörästö 215 kg)

  • Tulinopeus: 12–15 laukausta minuutissa

  • Ampumaetäisyys: 0,25–7,5 km

  • Valmistusmaa: Suomi

Lähde: puolustusvoimat.fi.

Oletettavasti kranaatinheittimiä on luovutettu Ukrainaan useampi kuin vain yksi.

– Meillä niitä on varastossa kohtuullisia määriä, satoja tai enemmänkin.

Yllä mainittujen lisäksi Mäkelä kertoo, että Suomelta Ukrainaan olisi viety myös 155 millimetrin tykistön kranaatteja. Hän ei tiedä, missä apupaketissa ne olisi Ukrainaan viety.

– Ne näkyivät noin kaksi kuukautta sitten julkaistulla Ukrainan asevoimien videolla, Mäkelä kertoo.

Muut Pohjoismaat ovat kertoneet vaihtelevasti omista aseapupaketeistaan.

Ruotsi kertoi viimeksi heinäkuussa uudesta aseapupaketista Ukrainalle. Pakettiin kuului muun muassa panssarintorjunta-aseita, jalkaväen tukiaseita ja miinojen raivausvälineitä.

Helmikuussa Ruotsi kertoi luovuttavansa Ukrainaan myös esimerkiksi meritorjuntaan käytettäviä ohjusjärjestelmiä.

Tanska on avustanut Ukrainaa aseellisesti lähettämällä maahan 2 700 olalta laukaistavaa panssarintorjunta-asetta. Maa on myös lahjoittanut Ukrainaan Harpoon-meritorjuntaohjuksia.

Norja on luovuttanut muun muassa 4 000 panssarintorjunta-asetta, ilmatorjuntajärjestelmän, haupitseja, panssariajoneuvoja ja yhdessä Ison-Britannian kanssa pitkän kantaman tykistöraketteja.

Source Link is.fi