Banner Before Header

Suomalais-saksalainen perheenisä kertoo, miten koulu­testit toimivat Saksassa – tyttären tartunta olisi muuten voinut jäädä huomaamatta

Testaus on avain siihen, että koulut voidaan pitää auki, sanoo suomalais-saksalainen perheenisä Jari Friebel. Hänen 1.-, 3.- ja 5.-luokkalaiset lapsensa ovat tehneet kotitestejä koulussa vähintään kahdesti viikossa viime keväästä saakka.

Perhe asuu Frankfurtin liepeillä sijaitsevassa Hanaun kaupungissa Hessenin osavaltiossa. Saksassa eri osavaltioissa on erilaisia koronakäytäntöjä.

Aamun ensimmäisellä oppitunnilla koko luokka tekee koronatestit. Opettaja kirjaa negatiivisen tuloksen jokaisen omaan vihkoon, jota oppilaat kantavat mukaan. Testaus vie aamusta 15–30 minuuttia.

Vaihtoehtoisesti testin voi tehdä testikeskuksessa, joita on Saksassa perustettu paljon. Kun koulutestaus aloitettiin, Friebelin perheen lapset kävivät aluksi testikeskuksessa tekemässä kouluun tarvittavat testit.

– Nopeasti he sanoivat haluavansa tehdä testit koulussa, kuten muutkin lapset, Friebel sanoo.

– Kun teemme nykyisin kotitestejä, lapset neuvovat meitä, Friebel sanoo ja naurahtaa.

Suomen uuden koronakoululinjauksen mukaan oppilaita tullaan testaamaan säännöllisesti. Testausta suositellaan tehtäväksi kahdesti viikossa perusasteen ja toisen asteen oppilaille. Suomessa testit on suunniteltu tehtäväksi kotona toisin kuin Saksassa. Säkylän kunnasta kerrotaan, että testi tehdään ensimmäistä kertaa koulussa opettajan ohjauksella ja sen jälkeen yksin kotona.

Lue lisää: Pikku­kunta repäisi – koululaisten korona­testaukset jo valmiina

– Pidän enemmän ajatuksesta, että lapset tekevät testit koulussa kuin että he tekisivät ne kotona, Friebel sanoo.

Kun testit tehdään koulussa, opettaja on paikalla ja kaikki oppilaat ovat samalla viivalla, hän selittää. Kaikkia kohdellaan samalla tavalla, ja samat säännöt pätevät.

Koululaisten koronatestitulokset kirjataan testheftiin eli testivihkoon.

Friebel pitää koulutestijärjestelmää hyvänä. Karanteeneja ei tarvita, ja lapset voivat käydä koulua mahdollisimman tavallisesti. Jatkuvat korona-altistumisiin liittyvät poissaolot eivät myöskään kuormita vanhempia. Jos jollakulla on koronatartunta, muut oppilaat pysyvät koulussa mutta tekevät testin joka aamu viiden koulupäivän ajan.

Friebelin perheellä on omakohtaista kokemusta testien toiminnasta. Eräänä aamuna koululta soitettiin vanhemmille ja pyydettiin heitä hakemaan tytär koululta, sillä koronatesti osoittautui positiiviseksi.

– Hänellä ei ollut oireita. Jos häntä ei olisi testattu koulussa, tartunta olisi hyvin voinut jäädä huomaamatta, Friebel sanoo.

Kukaan luokasta ei saanut tartuntaa, minkä Friebel uskoo liittyvän siihen, että tartunta huomattiin jo varhaisessa vaiheessa kiitos säännöllisten testien.

Kun koulutestaus aloitettiin, ilmassa oli skeptisyyttä testien suhteen. Osa vanhemmista pohti, voivatko lapset esimerkiksi satuttaa testitikulla nenäänsä. Koululta pyydettiin vanhemmilta apua oppilaiden testaamiseen. Ongelmia ei ole kuitenkaan esiintynyt, Friebel sanoo, ja alkukitkan häivyttyä testaamisesta on tullut rutiini.

– Lapset oppivat nopeasti.

Testaus on Saksassa ehtona lähiopetukseen osallistumiselle. Jos testeihin ei tahdo, täytyy lapset pitää kotikoulussa.

– Alussa osa vanhemmista päätti pitää lapset kotona, mutta en ole kuullut, että kukaan meidän kouluistamme tekisi enää niin, Friebel kertoo.

Viime talvena koulut olivat Saksassa pitkään kiinni, eikä Friebel usko, että kukaan tahtoo tuota aikaa takaisin.

Testivihko toimii ikään kuin koululaisen koronapassi.

Vihkoon kirjatusta negatiivisesta tuloksesta on hyötyä koulun ulkopuolellakin, sillä yli 6-vuotiailta edellytetään koronapassin tavoin dokumentteja käytännössä kaikkiin julkisiin sisätiloihin. Vihkossa olevaa opettajan kirjaamaa negatiivista testitulosta näyttämällä lapset pääsevät harrastuksiin ja esimerkiksi elokuviin.

Tiheä testaaminen on jo pitkään ollut tärkeässä osassa Saksan koronastrategiassa. Friebel kertoo tekevänsä itse tyypillisesti viikossa kaksi tai kolme testiä, jos hän työskentelee toimistolla. Etätyöviikkoina hän käy yleensä testissä kerran viikossa.

Tällä hetkellä Saksassa vaaditaan sisäänpääsyyn monissa paikoissa negatiivista koronatestiä rokotetodistuksen lisäksi. 5–11-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset on aloitettu, mutta valtaosa ryhmästä on Suomen tavoin vailla koronarokotetta.

Source Link is.fi