Banner Before Header

Suomalaiset ryntäsivät eläkkeelle mahtikorotuksen kiilto silmissään: Eläkehakemusten määrä paikoin jopa 20-kertaistui viime vuodesta

Korkea inflaatio nosta työeläkeindeksiä ja eläkkeitä roimasti. Osittaisen vanhuuseläkkeen piti alkaa joulukuun alussa, jos hakijan tavoitteena oli jättikorotus. Yle kysyi ryntäyksestä viideltä eläkeyhtiöltä

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle

Päättynyt syksy jää kirjoihin kaikkien aikojen eläkkeelle rynnimissyksynä. Koskaan aiemmin ei eläkkeelle ole hinguttu yhtä hanakasti kuin tänä syksynä.

Yle uutiset kysyi eläkkeellejäänneistä viideltä keskeiseltä eläkeyhtiöltä ja vastaukset olivat samansuuntaisia niin Elolla, Ilmarisella, Kevalla, Veritaksella kuin Varmallakin. Tämmöistä mylläkkää ei ole ennen nähty.

– Kyllä se on ollut hyvin poikkeuksellista. Tänä vuonna joulukuussa jäi moninkertainen määrä eläkkeelle viime vuoden joulukuuhun verrattuna. Voidaan puhua osittaisen vanhuuseläkkeen osalta jopa 20-kertaiseasta määrästä ja vanhuuseläkkeissä melkein kymmenkertaisesta määrästä, ynnäilee työeläkeyhtiö Elon eläkejohtaja Saija Sundén.

Kaikki eläkeyhtiöt kuitenkin huomauttavat, että viime ja tämän vuoden joulukuiden vertailua vääristää hiukan se, että viime vuoden loppu oli normaalia hiljaisempi eläkkeellejääneissä. Se taas johtuu eläkeuudistuksesta johtuvasta eläkeiän asteittaisesta noususta, joka vaikutti viime vuonna erityisesti vuoden loppukuissa.

– Eläkeiän noustessa vuosittain kolmella kuukaudella tulee vuosittain kolmen kuukauden notko, jolloin hakemuksia tulee vähemmän. Viime vuonna notko osui loka-marraskuulle, ja silloin tuli tavallista vähemmän hakemuksia, kertoo Ilmarisen eläkejohtaja Outi Pekkarinen.

Tämän huomiointi laimentaa kuluvan joulukuun kasvuprosentteja kuitenkin vain hieman. Koko vuoden eläköitymisluvut kasvavat silti merkittävästi.

Indeksi laukalla

Sundénin mukaan eläköitymisvyöry johtuu selkeästi poikkeuksellisen korkeasta työeläkeindeksin korotuksesta. Indeksi nousee vuodenvaihteessa 6,8 prosenttia ja nostaa eläkkeitä saman verran.

– Näin suurta korotusta ei ole ollut vuosikausiin. Normaalivuoden korotus on paljon alhaisempi, en muista nähneeni yli kahden prosentin korotusta, Sundén sanoo.

Kansalaisten tietoon poikkeuskorkea indeksikorotus tuli syksyllä ja hakemusmäärät ponkaisivat rakettinousuun melkein saman tien.

Eläkejohtaja Saija Sundén kertoo syksyn eläkerynnäköstä.

Jotta osaeläkkeelle hakenut pääsee nauttimaan vuodenvaihteen mahtikorotuksesta, tuli eläkkeen alkaa viimeistään 1. joulukuuta. Vanhuuseläkettä voi hakea kolme kuukautta takautuvasti, joten korotuksen saamisella ei ole vielä niin kiirettä.

– Keskimäärin takautuvia päätöksiä on noin 10 prosenttia kaikista erityyppisistä vanhuuseläkkeistä. Arvaan, että ensikertaisista vanhuuseläkehakemuksista ihan muutama prosentti saapuu myöhässä, sanoo Kevan eläkejohtaja Eija Korhonen.

Täydellä palkalla eläkkeellä

Osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle voi jäädä aikaisintaan 61-vuotiaana. Iso osa jääkin heti saman tien, jolloin he ehtivät nauttia osittaistaan tavallisesti noin 3,5 vuotta ennen varsinaista vanhuuseläkeikää.

He jatkavat siis töissä ja saavat samanaikaisesti eläkettä. Sundénin mukaan valtaosa vieläpä painaa täydet viikkotunnit osaeläkkeelläkin. Siis täysi kuukausipalkka ja eläke päälle.

Mutta paljon osaeläkettä sitten saa? Jokaisen eläke on yksilöllinen, mutta oheinen keskivertotapaus antaa suuntaa. Esimerkin kk-palkka on 3 000-4 000 euroa kuussa ja eläkekertymä 2 000 euroa.

– Jos osittaisen vanhuuseläkkeen ottaa 3,5 vuotta ennen omaa alinta eläkeikää, ja ottaa 50 prosenttia osittaisen vanhuuseläkkeen maksuun 2 000 euron eläkekertymästä, saa eläkettä 1 000 euroa kuussa miinus varhennusvähennys eli 832 euroa kuussa. 25 prosentilla osittainen vanhuuseläke on varhennus vähennettynä 416 euroa kuussa, Sundén laskee.

Kuinka paljon osaeläke pienentää lopullista vanhuuseläkettä samalla 2000 euron eläkekertymällä?

– Jos henkilö ottaa eläkekertymästä maksuun 50 prosenttia ja eläke ehtii olla maksussa 3,5 vuotta ennen vanhuuseläkettä, vähennys on keskimäärin 120–170 euroa kuussa (lopullisesta vanhuuseläkkeestä), Sundén ynnäilee.

– Jos maksuun otetaan 25 prosenttia, vähennys on 60–80 euron kieppeillä kuukaudessa.

Mutta jos on osaeläkkeellä esimerkiksi vain vuoden, on vähennys lopullisesta eläkkeestä Sundénin mukaan vain kymppejä kuussa.

– Se on tosi merkitsevää, kuinka paljon ennen vanhuuseläkeikää ottaa osittaisen vanhuuseläkkeen, Sundén korostaa.

Normaalisti vanhuuseläke on reilu puolet palkasta, 50-55 prosenttia.

Source Link yle.fi