Banner Before Header

Suomalaishevonen sai varman paikan Elitloppet-raveihin – ”Vauhti ei tunnu oikein miltään”

Tapio Perttusen tallin Unique Creation voitti viime kaudella peräti 16 ravilähtöä ja nousi hujauksessa sarjoissa. Lauantaina ruuna näytti, että jatkaa nopeaa nousua kohti avoimia lähtöjä. Seinäjoella ravatusta Etain Royal Stayeristä tuli uran ensimmäinen suurkilpailuvoitto.

Ja millä tavalla! Kärkipaikalla juossut 6-vuotias ruuna ei saanut vastusta pelätyistä ruotsalaisvieraista. Se irtosi kirimerkin saatuaan kepein askelin ylivoimaiseen voittoon. 3100 metrin tasoitusajo sujui kilometriaikaan 15,2.

Väkivahvan hevosen omistavat Anne ja Kaarina Metz.

Hannu Torvisella oli miellyttävänä tehtävänä ohjastaa Unique Creationia ensimmäistä kertaa lauantaina.

– Mukava hevonen ajaa, tosi helposti tuli voitto. Tämä hevonen menee vähän vahingossa kovaa, vauhti ei tunnu oikein miltään sen rattailla. Tänään se ei ollut millänsäkään voiton jälkeen, Torvinen kommentoi.

10 000 euron arvoisen voiton lisäksi lauantain kisan voitosta sai lipun Harper Hanoverin lähtöön Tukholmaan. Hoitaja Sonja Huovila ei osannut vielä tuoreeltaan voittajahaastattelussa sanoa, otetaanko paikka vastaan. Asiasta päättää valmentaja Perttunen.

Harper Hanoverin lähtö on Elitloppet-lauantain klassikkokisa, jossa ravataan kolmen kilometrin matkalla ja voittaja kuittaa miljoona kruunua. Suomalaishevonen vei kisan viimeksi 2008, jolloin Millstone's Eager oli vahvin.

5- ja 6-vuotiaiden suomenhevosten kohtaamisessa kymppitonnin ykkösrahat vei Siirin Valtsu. Voittoa osattiin odottaa, sillä Petri Laineen valmentama ori piti vastustajia suorastaan pilkkanaan kärkipaikalta kaksi viikkoa sitten Porissa.

Taktiikka oli sama Seinäjoella. Siirin Valtsu karkasi muilta jo matkalla ja venytti voittomarginaalin kymmeniin metreihin, vaikka meno näytti lähinnä hölkältä 21,5-vauhtisessa lopetuksessa.

5-vuotias hevonen on voittanut nyt uran 21 kilpailustaan 18.

Tämänkin suurkilpailuvoiton ohjasti Hannu Torvinen. Hän näki nuoren vakioajokkinsa kehittyvän kilpailijana startti startilta.

– Hevonen rupeaa vähän rentoutumaan. Viimeksi Porissa se oli vielä todella paineissaan lähdön jälkeen.

Suomenhevosten avoimessa lähdössä Antti Ojanperän tallin Evartti voitti pitkästä aikaa ja antoi samalla näytön Elitkampenin valitsijoille. Kaksinkertainen ravikuningas tavoitti karkumatkaa yrittäneen Nylandin viimeisellä satasella ja polki 1600 metrin matkan kilometriaikaan 22,9a.

– Olin voiton kannalta vähän huolissani, kun Nyland oli jo aika kaukana. Evartti lähti kuitenkin imemään loppukurvia oikein tosi hyvin ja kiri iloisesti, kun käänsin vapaalle radalle. Hevonen menee koko ajan eteenpäin starttien myötä, ohjastaja Santtu Raitala sanoi.

Myös Elitkampenin voittajalle maksetaan miljoonan kruunun palkinto Tukholmassa toukokuun viimeisenä viikonloppuna.

Lämminveritammojen avoimessa lähdössä ennakkosuosikki Club Nord Elit joutui kiihdyttämään keulapaikkaa puolustaessaan kipakasti 09-vauhdilla. Hevonen kesti alkumatkan kuluttavat tapahtumat ongelmitta ja hallitsi juoksua maaliin saakka.

Jukka Torvinen ohjasti Tapio Perttusen tallilla asustavaa Reijo Suomalaisen valmentamaa tammaa.

– Kiihdytyksessä ratkesi paljon, kun saatiin juuri ja juuri pidettyä keulapaikka, Torvinen kommentoi.

Kärkipaikalta T75-lähdön voitti myös 84-vuotiaan Veikko Laurilan valmentama Prince Palema, jota ohjasti Antti Teivainen.

– Kotona ajelen hevosta metsäteillä, ratahiiteillä me ei käydä. Ei minulla näin hyvää lämminveristä ole ollut koskaan, mutta elämäni hevonen on edelleen Joihuri, sympaattinen Laurila tunnelmoi.

Keulassa juosseiden hevosten juhlia jatkoi Pekka Korven Magic Madonna. Se ei saanut vastusta muilta 4-vuotiailta tammoilta Kasvattajakruunun alkuerässä.

Nuori Lumi-Oosa piti vastustajat takanaan.

Harri Kotilaiselta löytyy kaksi valmennettavaa tämän vuoden kovimpiin suomenhevostammojen lähtöihin. Lumi-Oosa ja Liisan Tulilintu toivat lauantaina kaksoisvoiton äänekoskelaisen talliin.

20 metriä edeltä startannut Lumi-Oosa teki työt kirissä kolmannella radalla ja piti tallikaverin takanaan loppuun saakka.

Huimalla voittoprosentilla kilpailevaa ja harvinaisen kevyesti ravaavaa Lumi-Oosaa ohjasti lauantaina toista kertaa Santtu Raitala.

– Hevonen oli tosi hyvä jo viimeksi, mutta tänään vielä valmiimpi menemään pitkään kovaa. Makean tuntuinen heppa, jossa on paljon potentiaalia, Raitala kehui.

Lumi-Oosan hoitaja Terhi Kotilainen arveli lauantaina voiton jälkeen radan voittajahaastattelussa, että 8-vuotias ja vasta 23 kertaa kilpaillut tamma ei lähde vielä tänä vuonna kuningatarkisaan.

Oikea T75-rivi

T75-1: 1 Club Nord Elit

T75-2: 4 Prince Palema

T75-3: 9 Lumi-Oosa

T75-4: 3 Magic Madonna

T75-5: 1 Unique Creation

T75-6: 2 Siirin Valtsu

T75-7: 4 Willow Pride

Seitsemän oikein tuloksille: 17,81 euroa

Kuusi oikein: ei voitto-osuutta

Viisi oikein: ei voitto-osuutta

Source Link is.fi