Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_11dcf15c1c41d565aaea71700ed3d338, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomalaislaivan kapteeni teki kohtalokkaan virheen myrskyssä 111 vuotta sitten – nyt Australian rannikolta tehtiin löytö – Uutisalue

Suomalaislaivan kapteeni teki kohtalokkaan virheen myrskyssä 111 vuotta sitten – nyt Australian rannikolta tehtiin löytö

Vuonna 1911 Australiassa uponneen suomalaisen Glenbank-rahtialuksen hylky on löytynyt. Aluksen löysivät alun perin paikalliset kalastajat, ja sen löytymisestä kerrotaan Disney+-palvelun Shipwreck Hunters Australia -ohjelmassa. Ohjelmassa hylylle sukelletaan useita kertoja. Alus löytyi noin 36 metrin syvyydestä Australian luoteisrannikolta läheltä Legendre-saarta.

Ohjelmassa Länsi-Australian museo vahvisti, että hylky on todella 6. helmikuuta 1911 uponnut suomalaisalus. Suomessa ainakin Raahen Lehti ja Västra Nyland -lehdet kertoivat aluksen uppoamisesta myrskyssä ja miehistön jäsenten kohtalosta vuonna 1911.

Aluksen noin 20 hengen miehistöstä vain yksi, noin 20-vuotias kauhajokelainen Antti Ketola, selviytyi. Ketolan onnistui päästä lähellä olevalla Legendre-saarelle, josta toinen alus pelasti hänet kolme päivää myöhemmin.

Glanbank-aluksen miehistöä.

Glenbank-purjealus rakennettiin vuonna 1893 Skotlannissa Glasgow’ssa. Vuonna 1905 uusikaupunkilainen J. A. Zachariassen & Co -laivanvarustamo osti 73-metrisen aluksen. Se kuljetti rahtia eri puolilla maailmaa.

Lokakuussa 1910 alus saapui Länsi-Australiaan Balla Ballan satamaan, jossa sen kyytiin lastattiin kuparimalmia. Aluksen oli tarkoitus lähteä kohti Englantia.

Merikapteeni Fredrik Moberg, joka oli uusikaupunkilaisen Glenbank-purjelaivan kapteenina sen haaksirikkoutuessa Australiassa 1911. Moberg hukkui haaksirikossa.

Ohjelmassa kerrotaan, että ennen lähtöä alus oli ankkuroituna sataman lähistöllä, kun alueella iski myrsky. Aluksen kapteeni Fredrik Moberg teki päätöksen viedä alus kauemmas merelle, jotta se ei törmäisi rannikolla kivikkoon ja uppoaisi. Miehistö ei kiireessä ehtinyt kiinnittää laivan lastia kunnolla, minkä vuoksi lastina ollut kuparimalmi pääsi liikkumaan. Kapteenin päätös osoittautui vääräksi, sillä kova aallokko kaatoi aluksen kohtalokkain seurauksin.

Jaksossa haastatellaan myös Ketolan lapsenlasta Matti Latva-Panulaa, 84. Hän kertoo ohjelmassa, että hänen isoisänsä tarina ei ole tuttu suvussa.

– Hän ei koskaan puhunut siitä.

Latva-Panulan mukaan Antti Ketola oli ahkera ihminen, joka työskenteli Suomessa maanviljelijänä.

Meriarkeologian tohtori Deb Shefin mukaan löytö on merkittävä ja kertoo tarinaa globaalista kaupasta 1800- ja 1900-lukujen taitteessa.

– Ei ole tavallista, että löydämme aluksen mastot rivissä lepäämästä merenpohjassa.

Meriarkeologian tohtori Ross Andersson sanoo ohjelmassa, että alue on tunnettu pyörremyrskyistä.

– Se on todella vaarallinen alue, hän kuvailee ohjelmassa.

Source Link is.fi