Banner Before Header

Suomalaismepit yllättyivät päästökaupan kaatumisesta EU-parlamentissa: ”Pahin mahdollinen tulos ilmastopaketille”

Esitys EU:n päästokauppauudistuksesta kaatui keskiviikkona EU-parlamentissa. Ehdotus palautetaan nyt valiokuntien käsittelyyn.

Palauttaminen valiokuntakäsittelyyn on harvinaista EU-parlamentissa. Oletuksena oli, että parlamentti olisi hyväksynyt komission ehdotukset lisäyksin ja muutoksin.

– Tämä on pahin mahdollinen lopputulos tässä vaiheessa ilmastopaketille. Se palasi tavallaan takaisin lähtöruutuun, vasemmistoryhmän Silvia Modig kommentoi.

Ylen tietojen mukaan täysistunnossa esitetyt muutokset ympäristövaliokunnan esitykseen eivät olleet tarpeeksi kunnianhimoisia S&D-ryhmän ja vihreiden näkökulmasta. Erimielisyyttä oli muun muassa päästöoikeuksien ilmaisjakoon liittyen.

Ilmastopaketin eteneminen viivästyy

Kokonaisuuden palauttaminen viivästyttää ilmastopaketin etenemistä EU:n päätöksenteosta. Ei ole myöskään takeita siitä, että ilmastoon liittyvää kunnianhimoa onnistutaan lisäämään jatkoneuvotteluissa.

– En usko, että tällä toiminalla saadaan mitään kunnianhimoisempaa tulosta, kokoomuksen Henna Virkkunen kommentoi.

Virkkunen arvioi parlamentin neuvotteluaseman heikkenevän suhteessa neuvostoon, jos ilmastopaketin käsittely venyy. Ruotsalainen demarimeppi Jytte Guteland sanoo palautuksen johtuneen keskusta-oikeistolaisen EPP-ryhmän kunnianhimon puutteesta ilmastoasioissa.

Palauttamalla esityksen parlamentti osoitti, että pöydällä ollut kompromissiesitys ei ollut riittävä ilmaston kannalta.

Keskustameppi Elsi Kataisen mukaan parlamentin mielipiteet eivät olleet sovitettavissa yhteen valmisteluvastuussa olleen ympäristövaliokunnan näkemysten kanssa.

– Ympäristövaliokunnan kanta ei ole yhtä kuin parlamentin, se on muistettava jatkossakin.

Parlamentin ympäristövaliokuntaa johtavan ranskalaismeppi Pascal Canfinin (Renew) mukaan päätöksen lykkääntyminen kertoo ilmastoon liittyvistä näkemyseroista parlamentissa.

Hän uskoi kuitenkin sovun löytyvän lähipäivien tai viikkojen aikana. Samaa toivoo Canfinin Renew-ryhmään kuuluva Katainen.

– Luulen, että tämä äskeinen show ei enää toistu.

Parlamentti päätti lykätä EU:n sosiaaliseen ilmastorahastoon ja CBAM-hiilirajamekanismiin liittyviä päätöksiä, jotka ovat kytköksissä päästökauppaan. Lentoliikenteen päästökaupan uudistus hyväksyttiin.

Uudistusehdotuksen kaatumisesta huolimatta parlamentti äänestää suunnitellusti ehdotuksista, jotka liittyvät päästöjen taakanjakoon, maan- ja metsänkäyttöön sekä autojen päästövaatimuksiin.

Source Link yle.fi