Banner Before Header

Suomalais­tutkija: Uusi tieto Estoniasta tukee vanhaa käsitystä – laajin hylystä löydetty repeämä oli yli 20-metrinen

Tuoreet tiedot matkustajalautta Estonian hylyllä tehdyistä tutkimuksista ovat ainakin toistaiseksi linjassa aiemman käsityksen kanssa, sanoo johtava tutkija Risto Haimila Suomen Onnettomuustutkintakeskuksesta.

Haimila oli Suomen valtuutettuna edustajana mukana Tallinnassa järjestetyssä tilaisuudessa, jossa Viron ja Ruotsin onnettomuustutkintaviranomaiset esittelivät viime kesänä tehtyjen tutkimusten tuloksia.

Viranomaiset kuvasivat heinäkuussa Estonian hylkyä robottikameralla, ja pääsivät jopa sisään autokannelle. Lisäksi tutkintaan liittyi hylyn 3D-mallinnusta ja tarkkaa tutkimusta merenpohjan olosuhteista.

Lue lisää: Estonian hylyn vaurioista kerrottiin lisä­tietoa – kaksi asiaa tuloksissa yllätti tutkinta­viranomaisen

Lue lisää: Ennennäkemättömät videot Estonian hylyltä julki: Robotti­kamera pääsi sisään auto­kannelle

Laajin hylystä löydetty repeämä oli yli 20-metrinen, mutta Haimila olisi varovainen sen koon tarkassa arvioimisessa.

– Uskon, että jos hylky kallistuu edelleen, repeämän laajuuskin tarkentuu, Haimila sanoo.

Estonian hylky makaa noin 80 metrin syvyydessä ylösalaisin oikealla kyljellään, ja se on kallistunut edelliseen tietoon verrattuna noin 13 astetta lisää.

Siihen, ovatko repeämät ja reiät laivan rungossa syntyneet Estonian liikkuessa merenpohjan kallioperää vasten, Haimila ei ota vielä kantaa.

– Kuten kollegat Virosta ja Ruotsista sanovat, nyt kerätään tietoa eri lähteistä. Merkittävät uudet havainnot liittyvät pohjan olosuhteiden tarkentumiseen.

Tutkimuksia on tarkoitus jatkaa ensi keväänä.

Johtava tutkija Risto Haimila Suomen Onnettomuustutkintakeskuksesta.

Ruotsi ja Viro ryhtyivät uusiin tutkimuksiin Estonian hylyllä sen jälkeen, kun itsenäinen tutkimusryhmä julkaisi vuonna 2020 videomateriaalia hylyn vaurioista Dplay-palvelussa esitetyssä dokumenttisarjassaan.

Dokumenttisarjassa esiin nostettiin erityisesti Estonian hylyn kyljessä oleva reikä, joka on herättänyt spekulaatioita matkustajalaivalla mahdollisesti tapahtuneesta räjähdyksestä tai villeimmissä teorioissa jopa törmäyksestä sukellusveneen kanssa.

Eri asiantuntijat ovat kommentoineet jo aikaisemmin, että reikä saattaa todennäköisesti olla seurausta laivan osumisesta kovaan merenpohjaan sen upotessa.

Aiemman onnettomuustutkinnan perusteella Estonia upposi, kun sen keulavisiiri petti kovassa merenkäynnissä. Onnettomuudessa syyskuussa 1994 kuoli 852 ihmistä.

Source Link is.fi