Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_15fff2da2c7ca7db5f1221753e277bd6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomalaisyhtiön lääketulostin tekee potilaskohtaisesti räätälöityjä lääkkeitä – Uutisalue

Suomalaisyhtiön lääketulostin tekee potilaskohtaisesti räätälöityjä lääkkeitä

Euroopan apteekeissa testattu 3d-lääketulostin ponnistaa Suomesta maailmalle.

Suomalainen startup-yritys Curifylabs on tuonut markkinoille 3d-tulostamiseen pohjautuvan teknologian, joka merkittävästi nopeuttaa niin kutsuttujen räätälöityjen lääkkeiden valmistusta apteekeissa.

Lääkkeitä on valmistettu käsityönä kautta aikojen, mutta nykyään suurin osa lääkkeistä on tehdasvalmisteisia massalääkkeitä. On potilasryhmiä, joille nämä eivät sellaisenaan aina sovi, ja heille lääkäri saattaa määrätä räätälöidyn eli apteekkikielellä ex tempore -lääkkeen.

Räätälöityjä lääkkeitä tarvitaan, koska valmiiden lääkkeiden pitoisuudet saattavat olla liian suuria esimerkiksi pienille lapsille tai eläimille, tai niissä voi olla jokin yliherkkyysreaktiolle altistava aine.

Pahoinvoinnista kärsivä potilas saattaa kaivata nieltävän tabletin sijaan supon taikka jonkun potilaan hoito halutaan aloittaa pienellä annoksella, joka asteittain kasvaa.

– Joidenkin lääkkeiden tekemiseen saattaa käsityönä mennä useampi tuntikin. Lisäksi se vaatii aina ihmistyötä, missä on omat haasteensa, Curifylabsin toimitusjohtaja Charlotta Topelius kertoo Ilta-Sanomille.

Topeliuksen mukaan yhtiön tuotteesta tekee markkinoilla ainutlaatuisen se, että se vastaa näihin kaikkiin tarpeisiin ja kattaa lääkkeen valmistusprosessin alusta loppuun saakka.

Lääketulostimen taustalla on monivuotinen työ, ja sitä on kehitetty yhdessä asiakkaiden kanssa muun muassa Saksassa, Sveitsissä, Hollannissa ja Suomessakin. Valmiin tuotteen Curifylabs lanseerasi markkinoille viime vuoden marraskuussa. Sitä ennen laitetta on pilotoitu apteekeissa ja sairaala-apteekeissa eri puolilla Eurooppaa.

Curifylabsin teknologia koostuu neljästä kokonaisuudesta. Ensinnä on tietokoneohjelmisto, joka ohjaa lääkkeen valmistusta. Toisena ovat yhtiön itsensä kehittämät lääkemusteet, joihin lääkeaineet lisätään.

– Aivan kuin paperille tulostamiseen tarvitaan mustetta, tarvitaan lääkkeiden tulostamiseen mustetta, johon vaikuttava aine lisätään.

Kolmas teknologinen kokonaisuus on laadunvarmistus ja neljäs sitten varsinainen lääkkeiden valmistukseen käytettävä tulostin. Lopputuloksena voi olla vaikkapa perinteinen pilleri, suppo tai suun kautta otettava liuos.

Prosessissa mukana oleva laadunvarmistus taas poistaa käsityöhän liittyvän inhimillisen virheen mahdollisuuden.

– Yksi lupauksistamme on hyvin tarkka annostus, joka on esimerkiksi pienille lapsille suuri etu. Tarkoituksenamme on lisätä valikoimaan vielä niin sanottu polypill, jossa on useampi vaikuttava aine yhdessä tabletissa. Topelius kertoo.

Polypill voi helpottaa esimerkiksi vanhusten elämää, jos kymmenen erillisen pillerin sijaan riittääkin vain yksi. Erityisesti tämä on helpotus potilaille, joilla on nielemisvaikeuksia tai vastahakoisuutta ylipäätään ottaa lääkkeitä.

Curifylabsin lääketulostin on kooltaan mikroaaltouunin luokkaa. Kuva: Curifylabs

Kaupallisen taustan omaava Charlotta Topelius perusti Curifylabsin vuonna 2021 miehensä Niklas Sandler Topeliuksen kanssa. Hän on farmasian tohtori ja toimii yhtiössä teknologiajohtajana.

Nykyisellään Curifylabs työllistää parikymmentä henkilöä.

Yhtiön teknologia säästää apteekkien resursseja automatisoimalla räätälöityjen lääkkeiden valmistuksen ja lisää myös turvallisuutta huolehtimalla prosessin laadunvarmistuksesta.

Laitteella on siten miljardimarkkinat Euroopassa ja varsinkin Yhdysvalloissa.

– 70 prosenttia maailman ex tempore -lääkkeistä valmistetaan Yhdysvalloissa, Charlotta Topelius kertoo.

Kasvavalle startupille rahoitus on kriittinen tekijä. Curifylabsin rahoittajista löytyvät muun muassa Apteekkien eläkekassa ja aikaisen vaiheen pääomasijoituksiin erikoistunut Lifeline Ventures. Euroopan innovaationeuvostolta (EIC) Curifylabs on saanut 2,5 miljoonaa euroa tukea.

Curifylabsille tärkeimpiä markkina-alueita ovat Eurooppa ja Yhdysvallat. Suomen markkinat sen sijaan ovat pienehköt, sillä täällä ex tempore -lääkkeitä ei tehdä erityisen paljon.

– Haluamme avata uusia markkinoita ja kasvattaa merkittävästi liikevaihtoamme. Yhdysvalloissa olemme jo ensimmäisiä toimenpiteitä tehneet ja jatkossa olemme siellä vielä vahvemmin, Topelius sanoo.

– Tietysti tähtäämme siihen, että jossain vaiheessa olemme maailmanlaajuinen toimija.

Tähänastisten kokemusten perusteella Curifylabsin kehittämille teknologioille on kysyntää. Topelius kertoo, että marraskuisen lanseerauksen jälkeen yhtiön liikevaihto on kasvanut huomattavasti. Yhtiön saaman palautteen mukaan laitteen hintaluokkakin on sellainen, että sen hankkiminen on mahdollista myös pienille apteekeille.

– Meidän teknologiamme säästää aikaa ja rahaa sen verran, että palkkakustannuksista riippuen se maksaa itsensä takaisin suunnilleen parissa vuodessa, Topelius sanoo.

Source Link is.fi