Banner Before Header

Suomalaisyhtiön voimala tekee Huuhkajien pelikaupungin ilmasta puhtaampaa

Suomalainen KPA Unicon on suunnitellut ja toimittanut voimalaitoksen Zenican kaupunkiin Bosnia Herzegovinaan teräsjätti Arcelor Mittalin tehtaalle.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen huomista pelikaupunkia Zenicaa on kutsuttu maailman saastuneimmaksi kaupungiksi. Pienhiukkasia ja muita saasteita ilmaan ovat syytäneet maan suurin ruskohiilivoimala ja terästehdas, jonka tuotannossa syntyneet myrkkykaasut on hävitetty polttamalla soihtuna taivaalle.

KPA Uniconin toimittama voimalaitos käyttää polttoaineenaan terästehtaan koksi- ja masuunikaasuja, mikä vähentää merkittävästi tehtaan päästöjä. Voimalaitoksen höyryntuotantoteho on 150 tonnia tunnissa eli noin 130 megawattia lämpötehoa.

– Tämän ansiosta Zenican hiilivoimala voidaan sulkea, KPA Uniconin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Kovanen kertoo Taloussanomille.

Yhtiö on jo aiemmin toimittanut voimaloita Arcelor Mittalille eri puolille maailmaa. Parhaillaan yksi hanke on käynnissä Espanjassa. Uudessa-Seelannissa KPA Unicon rakentaa biomassavoimalaa ranskalaiselle meijerijätti Danonelle, joka näin voi luopua hiilivoiman käytöstä.

KPA Unicon tiedotti Zenican hankkeesta kolme vuotta sitten. Muun muassa lupa-asioihin liittyvien viivästysten jälkeen voimalaitos on nyt otettu käyttöön, Kovanen kertoo. Voimalaitosyrityksen omistavat KPA Unicon, Arcelor Mittal, Finnfund ja Zenican kaupunki. Kokonaisinvestointi on suuruudeltaan 50 miljoonaa euroa.

KPA Uniconin pääomistaja on 70 prosentin osuudella pääomasijoittaja Partnera, joka tiedotti yhtiön hankinnasta huhtikuussa.

KPA Unicon on perustettu vuonna 1990. Se toteuttaa avaimet käteen -periaatteella energiantuotantolaitoksia sekä modernisoi ja operoi olemassa olevia laitoksia.

Viime vuonna KPA Uniconin liikevaihto oli 69 miljoonaa euroa ja liiketulos 3,5 miljoonaa euroa.

Source Link is.fi