Banner Before Header

Suomea lähestyy uusi lumi­sadealue – Juha Föhr: ”Ei mikään pikkurääpäle”

Lumilapiolle voi tiistaiaamuna olla käyttöä niin Turun seudulla kuin Helsingissäkin. Varhaisen aamun aikana Suomeen nimittäin leviää lounaasta lumisadealue, joka voi tuoda mukanaan viidestä kymmeneen senttiä lunta.

– Se on ihan varteenotettava lumisadealue, ei mikään pikkurääpäle. Helposti saattaa sataa useita senttejä lunta, Forecan meteorologi Juha Föhr sanoo.

Lumisadealue liikkuu päivän kuluessa maan etelä- ja länsiosan yli kohti koillista. Iltaan mennessä se saavuttaa maan keski- ja itäosat sekä pohjoisen.

Föhrin mukaan aamuyön tunteina Lounais- ja Etelä-Suomessa taivaalta voi myös tulla jäätävää vesisadetta.

– Jos sitä vettä sataa, se tulee pakkasella olevalle tienpinnalle. Varsinkin Turussa ja Helsingissä tällainen riski on olemassa.

Tien päällä on siis oltava tarkkana, sillä vesisateen myötä pakkaspinta muuttuu erittäin liukkaaksi.

Sadealueen jälkeen ilma on Suomessa melko lauhaa, etelässä lähellä nollaa.

Jahka lumisade on tiistaina pyyhkäissyt Suomen yli, seuraava sadealue saapuu jo perässä. Föhr kertoo, että tuoreimman sääennusteen perusteella Uudenmaan ja Hämeen yli maan itäosiin on liikkumassa keskiviikkona sakea lumisade.

– Tässä vaiheessa on syytä jo alustavasti varoittaa muun muassa pääkaupunkiseudun ihmisiä, että heitä selvästi uhkaa sakea ja runsas lumentulo. Tähän liittyy kuitenkin vielä epävarmuuksia. Kyse on melko pienestä matalapaineen osakeskuksesta.

Source Link is.fi