Suomeen saatiin uusi koronalääke, mutta sen käyttö on hankalaa ja kallista – estää monen lääkkeen poistumisen elimistöstä

Suomessa vastikään käyttöön otetun koronalääkkeen määrääminen potilaille vaatii erityistä tarkkuutta.

Paxlovid-koronaviruslääkkeen käyttö aloitettiin viime viikolla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Kyseessä on ensimmäinen Euroopassa myyntiluvan saanut suun kautta otettava lääke koronavirustaudin hoitoon.

Lääke estää koronaviruksen lisääntymistä elimistössä, ja sitä käytetään viiden päivän ajan. HUSissa lääkettä annetaan henkilöille, jotka ovat sairautensa tai lääkehoitonsa takia immuunipuutteisia, tietyille syöpäpotilaille ja kroonista keuhkosairautta sairastaville.

HUSin infektioylilääkäri Asko Järvinen kertoi tiistaina Radio Suomen Päivässä, että Paxlovidin yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa tekevät sen määräämisestä potilaille haastavaa ja työlästä.

– Lääkkeessä on mukana viruslääkkeen elimistössä palamista poistavaa lääkeainetta, joka tekee saman myös kovin monille muille lääkkeille, eli se estää niiden poistumista elimistöstä.

Toisin sanoen muiden lääkkeiden määrät elimistössä voivat nousta vaarallisen korkealle, Järvinen selventää. Siksi lääkkeen määrääminen vaatii hyvin tarkkaa harkintaa.

– Tämän tyyppiset lääkeyhteisvaikutukset ovat monille lääkäreillekin aika hankalia. Lääkärin pitää punnita muun lääkehoidon tarvetta. Esimerkiksi mikä lääke voidaan jättää pois ja missä lääkkeessä viiden päivän kertymä elimistössä tulee hankalaksi. Sitten pitää varmistaa, että potilas varmasti ymmärtää ohjeet.

Lääkehoito on hintavaa

Uusi koronalääke on myös kallis. HUSissa lääke on potilaalle maksuton, mutta todellisuudessa kuurin hinta on noin 500 euroa.

– Lisäksi työ, mitä siihen tulee, on lähes toinen mokoma. Eli koko kansan lääkettä tästä ei tule, Järvinen toteaa.

Lääke on kuitenkin Järvisen mukaan tehokas. Se on useissa tutkimuksissa laskenut noin puolella riskiä sairaalahoitoon joutumiseen.

– Tosin iso osa tutkimuksista on tehty ennen omikronvariantteja, joissa sairaalaan joutumisen riski on pienempi, ja rokottamattomilla. Mutta myös rokotetuilla lääke on vähentänyt sairaalahoitoon joutumisen riskiä.

Järvisen mukaan MSD-lääkeyhtiö kehittää parhaillaan vastaavaa lääkettä,joka ei aiheuta ongelmia yhdessä muiden lääkkeiden kanssa. Sillä ei kuitenkaan ole vielä myyntilupaa Suomessa. Lisäksi HUSissa on käytetty suonensisäisesti annettavaa koronalääkettä elinsiirtopotilaille, mutta se on tällä hetkellä loppu.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi kesäkuussa, että Suomeen on tulossa kesän aikana muutamia uusia koronalääkevalmisteita. STM:n mukaan lääkkeiden jakaminen eri alueille tapahtuu yhdenvertaisesti ja hoidon aloituksessa noudatetaan samoja lääketieteellisiä periaatteita.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 6. heinäkuuta kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi:

Yhä useampi saa syksyllä neljännen koronarokotteen, lupaa THL

Presidentti Niinistö on huolissaan koronatilanteesta Ilta-Sanomien haastattelussa – ministeri Lindén samaa mieltä presidentin kanssa

Omikronmuunnoksen uudet alavariantit ovat nostaneet koronatartunnat nousukäyrään Euroopassa, erityisesti Välimeren maissa ja Britanniassa

Source Link yle.fi