Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_49e8d13092f44be0b86949b7a3d6ad9f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomen ei pidä lähteä ”juustohöyläleikkauksiin”, sanoo taloustieteen professori Vesa Vihriälä – katso Ykkösaamu suorana kello 10.05 – Uutisalue

Suomen ei pidä lähteä ”juustohöyläleikkauksiin”, sanoo taloustieteen professori Vesa Vihriälä – katso Ykkösaamu suorana kello 10.05

Helsingin yliopiston taloustieteen työelämäprofessori Vesa Vihriälä näkee julkisen talouden sopeutustarpeen samalla tavalla kuin valtiovarainministeriön virkamiehet, talouspolitiikan arviointineuvosto ja Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF).

– Velkaantumisen kasvun pysäyttäminen ja mahdollisesti lievään laskuun saaminen vaatii 8–10 miljardin euron edestä julkisen talouden tasapainon parantamista kahden vaalikauden kuluessa, Vihriälä sanoo.

Sitten seuraa tarkennusta.

– Jos haluaa välttää isosta vuosittaisesta sopeutuksesta tulevia haittoja, alkavalla vaalikaudella olisi tavoiteltava 4–5 miljardin euron parannusta. Tämä tarkoittaa nähdäkseni likimain saman suuruusluokan meno- ja verosopeutusta.

Vihriälä varoittaa, että onnistuessaankin kolmas tapa eli talouskasvun parantamiseen tähtäävät toimet ehtivät parantamaan julkista taloutta pääosin vasta vaalikauden jälkeen.

– Puhutaan siis noin miljardin sopeutuksesta vuotta kohden.

Vesa Vihriälä on vieraana Ylen Ykkösaamun suorassa lähetyksessä kello 10.05 alkaen. Voit katsoa lähetystä suorana klikkaamalla jutun pääkuvaa tai Yle Areenassa.

Poliitikot valitsevat keinot

Julkisen talouden tasapainottamiseksi on useita keinoja: menojen leikkaukset, veron korotukset ja kasvua vauhdittavat rakennemuutokset. Poliitikot valitsevat keinot, mutta Vihriälä valaisee, mitä kannattaisi ottaa huomioon.

– Menojen leikkauksissa kuten verotuksen kiristämisessäkin tulee välttää sellaisia keinoja, jotka heikentävät työvoiman tarjontaa ja osaamista, innovaatiotoimintaa sekä yritysten investointihalukkuutta.

Vihriälän mukaan muilla leikkauksilla olisi pyrittävä luomaan tilaa näiden tukemiselle.

– Menojen osalta suojattavia asioita ovat koulutuksen, tutkimuksen, ulkomaisen työvoiman sopeuttamisen tuen ja tarkkaan kohdennettujen investointiedellytyksiä vahvistavien infrastruktuurihankkeiden rahoitus. Pidemmän päälle myös syntyvyyden nousun edellytyksiä tukevat asiat ovat sellaisia, Vihriälä listaa.

Leikkauksia vai veronkorotuksia – vai molempia?

Vihriälä asettuu pohdinnoissaan sille kannalle, että puolet sopeutuksesta voi olla leikkauksia ja puolet veronkorotuksia.

– Kummallakin on puolensa. Menoleikkausten painottamisen puolesta puhuu näyttö siitä, että menoleikkausten avulla toteutetut julkisen talouden vakauttamisohjelmat ovat johtaneet kestävämpiin tuloksiin.

Vihriälä kiinnittää huomiota toisaalta myös siihen, että jos veronkorotuksia ei tehdä, verotulojen suhde BKT:hen eli niin sanottu kokonaisveroaste laskee.

– Suomessa veroaste on myös jonkin verran alempi kuin muissa Pohjoismaissa.

Vihriälä huomauttaa, että menojen leikkaukset ja verojen kiristykset osuvat eri ihmisiin ja asioihin, jonka takia valinnat ovat myös tulonjako- ja arvokysymyksiä.

– Näistä valinnoista päästäneen paremmin yhteisymmärrykseen, kun kurjuutta jaetaan vähän joka puolelle.

Juustohöylä vai kohdennetut leikkaukset?

Joskus hallitukset ovat suosineet niin kutsuttua juustohöylää leikkauksiin: on leikattu vähän kaikkialta ja lisäksi sieltä täältä.

Tätä tapaa Vihriälä ei suosittele.

– Juustohöylään joudutaan turvautumaan, jos kohdennetuista ratkaisuista ei päästä sopuun. Parempi olisi valita leikkaus- ja veronkiristyskohteet sen perusteella, mistä on vähiten taloudellista ja muuta haittaa.

Hyvä olisi muistaa myös se, miksi julkisen talouden velkaantumista ei voi loputtomasti jatkaa.

– Velkaantumisen pysäyttäminen on tärkeää sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden takia ja myös siksi, että valtio pystyy jatkossakin ikävien yllätysten tilanteissa velkaantumaan tarpeen mukaan, Vihriälä muistuttaa.

Hän lisää, että nyt välttämättömille kulutusmahdollisuuksille on pantu liikaa painoa tulevaisuuden hyvinvoinnin kustannuksilla.

Vihriälä kannattaa hyvinvointialueille rajoitettua verotusoikeutta

Suuri muutos on vuoden vaihteessa aloittaneet hyvinvointialueet, joilla on oman ilmoituksensa mukaan 900 miljoonaa euroa liian vähän rahaa jo heti lähtöviivan jälkeen.

Vihriälällä on resepti hyvinvointialueiden rahoituksen kehittämiseen.

– Pääosa alueiden rahoituksesta täytyy tulla valtiolta tarveperusteisesti niin, että alueen tulotasosta riippumatta palvelut voidaan järjestää tasavertaisesti koko maassa, hän sanoo.

Vihriälän mukaan valtion 100-prosenttinen rahoitus heikentää kuitenkin alueiden kannustimia toimia tehokkaasti. Niinpä hän on päätynyt kannattamaan hyvinvointialueille rajoitettua verotusoikeutta.

– Esimerkiksi 10 prosenttia arvioidusta tarveperusteisesta rahoitustarpeesta tulisi kattaa hyvinvointialueen päätettävissä olevilla veroilla. Tällöin päätöksentekijöiden täytyisi pystyä perustelemaan äänestäjille, miksi heidän hallinnoimalla hyvinvointialueella kulut ja niistä aiheutuva verorasitus ovat muita suuremmat.

Poliittinen kynnys voi kuitenkin olla ”aika iso” ylitettäväksi

Osittaisen verotusoikeuden antaminen alueille herättää monisssa poliitikoissa epäilyjä.

– Epäilyt liittyvät yhtäältä siihen, että uusi verotuksen taso nostaa kokonaisverotusta, ja toisaalta siihen, että pienikin alueen rahoitusvastuu heikentää heikon tulotason alueiden kykyä tuottaa tarvittavia palveluita tasa-arvoisesti, Vihriälä sanoo.

– Uskon kuitenkin, että jo parin vuoden kokemus nykyisen mallin vaikeuksista lisää ymmärrystä rajoitetun verotusoikeuden antamiseen hyvinvointialueille.

Voit keskustella aiheesta 5.2. kello 23:een saakka.

Sisältö muilla kielillä

Source Link yle.fi