”Suomen ja Ruotsin pitäisi lakata haaskaamasta Naton aikaa”, sanoo Turkin presidentin neuvonantaja ruotsalaislehdelle

Turkin vaatimukset Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle ovat ennallaan eikä mitään neuvoteltavaa ole, sanoo Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin neuvonantaja Dagens Nyheter -lehdelle antamassaan sähköpostihaastattelussa.

– Ei ole oikein, että Suomi ja Ruotsi kuluttavat Naton aikaa kriittisillä hetkillä, Fahrettin Altun kirjoittaa vastauksessaan lehdelle.

Altunin mukaan Turkki odottaa Ruotsilta enemmän kuin puhetta. Sama koskenee Suomea.

Turkki on vaatinut muun muassa asevientirajoitusten poistamista sekä tiettyjen kurdijärjestöjen ja hallinnon vastustajien luovutusta Turkkiin. Turkin presidentinkanslian taannoisen tiedotteen mukaan Erdogan katsoo Suomen ja Ruotsin tukevan terroristeja.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) sanoi jo aiemmin, etteivät Suomi ja Ruotsi voi joustaa luovutusasioissa.

Asevientiä taas Suomi tarkastelee ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan taapauskohtaisesti.

Turkin mukaan taas sen vaatimukset ovat kohtuullisia, ja maa on ilmoittanut odottavansa Suomen ja Ruotsin suostuvan niihin. Erdoganin toinen neuvonantaja Ibrahim Kalin sanoo Turkin valtiolliselle uutistoimistolle , ettei Naton Madridin huippukokous kesäkuun lopussa ole Turkille minkäänlainen päätöksenteon takaraja.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg pyrkii ratkomaan Turkin, Suomen ja Ruotsin umpisolmulta näyttävää tilannetta. Stoltenberg on tavannut pääministeri Sanna Marinin (sd.) Washingtonissa ja kertoo keskustelleensa puhelimessa presidentti Erdoganin kanssa.

Stoltenbergin mukaan hän ja Marin keskustelivat siitä, että Turkin huoliin on tarpeen vastata, sekä siitä, Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten etenemisestä.

Erdoganin kanssa käymäänsä keskustelua Stoltenberg kuvaa rakentavaksi. He keskustelivat myös Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksista, mutta Stoltenberg ei avaa keskustelujen sisältöä lähemmin.

Suomen, Ruotsin ja Turkin korkeiden virkamiesten on määrä kokoontua ensi viikolla Brysseliin keskustelemaan takalukossa olevasta tilanteesta.

Lue myös:

Presidentti Niinistö: Turkin vaatimukset voivat heijastaa yleisempää tyytymättömyyttä

Naton pääsihteeri Stoltenberg aikoo puhua Suomen, Ruotsin ja Turkin edustajien kanssa lähipäivinä

Turkki toisti tutut vaatimuksensa Ankaran neuvotteluissa Suomelle ja Ruotsille – yhteydenpito jatkuu

Source Link yle.fi