Banner Before Header

Suomen kultamatka laitettiin uusiksi – Iivo Niskanen lataa näkemyksensä kulissi­päätöksestä

Kuusamo

Miesten parisprintti on ollut edellisen kymmenen vuoden aikana Suomelle todellinen mitalisampo.

Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi voittivat olympiakultaa Sotshissa 2014. Sama kaksikko juhli MM-pronssia kolme vuotta myöhemmin Lahdessa.

Joni Mäki ja Ristomatti Hakola jatkoivat menestysputkea kaapimalla hopeaa viime talvena Obertsdorfissa, vaikka hiihtotapa oli sillä kertaa vapaa.

Pekingin olympialaisissa on perinteisen tyylin vuoro. Suomi lukeutuu ehdottomiin ennakkosuosikkeihin pitkälti matkan erikoismiehen Niskasen ansioista.

Niskasen mielettömään kestävyyskapasiteettiin pohjautuva mitalitoive sai vastikään kolauksen, kun Kansainvälinen hiihtoliitto Fis päätti lyhentää osuutta 1 850 metristä 1 500 metriin. Suomen valmennusjohto vahvisti asian torstaina Ilta-Sanomille.

Kummankin kilpailijan hiihtämä yhteismatka lyhenee yli kilometrillä, mikä ei suosi ainakaan Niskasta.

– Mielellään olisin sen pidempänä pitänyt, mutta kyllä se ennakkoon ajateltuna ihan hyvä rata silti on. Ei se vieläkään liian helppo ole, vaikka matka nyt lyhenikin, Niskanen sanoi torstaina Rukalla.

Lue lisää: Seppo Linjakumpu sai uhkarohkean idean, johon ei aluksi uskonut juuri kukaan – sitten siitä tuli kansainvälinen menestystarina: ”Satu kävi todeksi”

Kun Niskanen ja Jauhojärvi kirivät sensaatiomaiseen olympiavoittoon Sotshissa, rata oli yli 1 800 metriä pitkä. Lahdessa yksi osuus oli 1,3 kilometrin mittainen.

Pekingin sprinttiradan haastavuutta tosin lisää se, että kisojen hiihdot sauvotaan yli 1 800 metrin korkeudessa, jossa rasitus kertautuu.

– Me tietysti tykättäisiin mahdollisimman pitkästä matkasta, mutta ei sillä ole niin väliä. Korkeus onneksi hoitaa sen raskauden, eli eiköhän siellä saada parhaat eroteltua, toiseksi viestinviejäksi povattu Hakola muistutti.

Pekingin parisprintti kilpaillaan keskiviikkona 16. helmikuuta.

Source Link is.fi