Suomen MM-rallissa on huimia hyppyjä! Asiantuntija kertoo, kuinka katastrofi hyppyrillä vältetään – ”Se on paha moka”

Suomen ralli on MM-sarjan vauhdikkaimpia osakilpailuja. Huiman vauhdin lisäksi reitti on perinteisesti tunnettu myös hurjista hypyistään.

Kuljettajat eivät voi ajaa hyppyihin ihan miten tahansa ja toivoa vaan parasta. Hypyt vaativat tiukkaa keskittymistä ja oikeanlaista lähestymistapaa, ettei auto löydy pusikosta tai muuten vaan pahasti vaurioituneena.

Suomen MM-rallissa on aina hypitty pitkiä loikkia. Ääriesimerkkinä on muun muassa virolaisen Markko Märtinin Ford Focuksella vuonna 2003 maineikkaan Ouninpohjan erikoiskokeen niin sanotusta keltaisen talon hyppyristä leiskauttama 57 metrin siivu. Märtinin mahtiloikan mittasi Vauhdin Maailma -lehden väki.

Viime syksynä ranskalaisen Adrien Fourmaux’n raportoitiin liidelleen Fordilla Ruuhimäen erikoiskokeella jopa noin 68 metriä.

Television asiantuntijatehtävissä työskentelevä Henri Haapamäki, 33, kertoo, miten MM-sarjan pääluokan autoilla, eli Rally1-ajokilla pitäisi ajaa Jyväskylän rallin sorarännien mahtihyppyihin.

– Kaasu pohjassa ne pitää edelleen ajaa. Jos ilmalennon aikana tai hieman ennen hyppyä nostaa kaasua, niin auton perä nousee ylös ja ongelmia on tiedossa.

– Näillä uusillakin hybridiautoilla pitää vauhti sovittaa jo ennen hypylle tuloa sopivaksi. Sitten urku auki hypyn yli, Ylen asiantuntijana toimiva Haapamäki sanoo.

Olisiko Adrien Fourmaux tarvinnut lentolupakirjan viime vuonna Jyväskylän MM-rallissa?

Haapamäki korostaa, että ilmassa ei voi nostaa kaasua tai jarruttaa. Se on amatöörimoka, jos säikähtää hypyn lentoa ja nostaa kaasun tai painaa jopa jarrua ilmassa.

– Se on paha moka, koska silloin ei enää vauhti hiljene, vaan auto tulee nokalleen alas. Silloin voi tapahtua katastrofaalisia asioita.

– Renkaissa pyörii iso hyrrävoima ja energia ja jos se voima yhtäkkiä pysäytetään, niin se energia siirtyy auton koriin ja nokalleen tullaan, Haapamäki selvittää.

Pitää jarruttaa ja ottaa vauhtia pois siis hyvissä ajoin ennen hyppyä. Hypylle ja nypyille tultaessa voi myös niin sanotusti sitoa, eli painaa jarrua vaikka kaasu on jo pohjassa.

– Sitomista käytetään melko paljon. Se vetää auton jousitusta hieman sisäänpäin ja liimaa autoa tiehen kiinni. Pieniä nyppyjä ajetaan juuri tähän tapaan, eli koetetaan ennaltaehkäistä sitä, ettei auto aina nousisi tienpinnasta tietyissä kohdissa, Haapamäki kertoo.

Myös Rally1-autoja alempien kategorian ajokeilla pitää vetää hypyt kaasu pohjassa. Vauhtia on tosin otettava enemmän pois, jos sitä on ehtinyt kertyä turhan paljon ennen lähestyvää hyppyä.

– Alemman luokan autoilla ei voi kiskaista isoon hyppyyn sataakuuttakymppiä. Se tekee etuperin voltin, koska niissä ei ole samanlaista aerodynamiikka ja joustovaroja niin kuin Rally1-autoissa.

– Rally1-auto myös kestää ihan uskomattoman paljon hyppimistä verrattuna pienempien luokkien autoihin, Haapamäki tietää.

Source Link is.fi