Banner Before Header

Suomen yleisurheiluhuiput leireilevät Etelä-Afrikassa – näin lajiliitto reagoi virusmuunnokseen: ”Kontaktien välttäminen on helppoa”

Suomalaisten yleisurheilijoiden oltavat harjoitusleirillä Etelä-Afrikassa on Urheiluliiton (SUL) mukaan turvattu. SUL:n huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salosen mukaan Etelä-Afrikasta leviämään lähteneestä koronaviruksen omikronmuunnoksesta saatuja tietoja on seurattu ja seurataan aktiivisesti.

Urheilijoita, huoltajia ja joukkueen johdon jäseniä on Etelä-Afrikan Potchefstroomissa 13. Sosiaalisen median perusteella leirillä ovat ainakin korkeushyppääjä Ella Junnila ja kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä.

– Seuraamme tilannetta tarkasti ja pyrimme kaikin tavoin välttämään kontaktia muiden kuin oman joukkueen jäsenten kanssa, Salonen kertoo SUL:n tiedotteessa.

Suomalaisten majapaikkana on oma talo, joten majoituksissa tai ruokailuissa joukkueen jäsenten ei tarvitse kohdata ulkopuolisia.

– Harjoittelusta suurin osa tapahtuu täällä ulkotiloissa, jossa kontaktien välttäminen on helppoa. Paikalla on ylipäätään kohtuullisen vähän kansainvälisiä urheilijoita leirillä. Paikalliset eivät käytä samoja harjoituspaikkoja. Luonnollisesti käytössä ovat myös tutut toimet käsihygienian ja maskien käyttämisen suhteen, Salonen kertoo.

Urheilijoiden lennoissa ei ongelmia

Omikronmuunnostapauksia on toistaiseksi todettu Britanniassa, Saksassa, Italiassa ja Tshekissä. Tanskassa epäillään löytyneen virusmuunnosta kahdelta matkustajalta. Euroopan komissio on suositellut EU-maille eteläisestä Afrikasta tulevan lentoliikenteen pysäyttämistä.

Salosen mukaan suomalaisurheilijat ovat pääsemässä harjoitusleiriltä kotiin aiottujen suunnitelmien mukaan.

– Urheilijat pyritään saamaan Suomeen lentoyhteyksien sallimassa rytmissä. Toistaiseksi urheilijoiden lentojen suhteen ei ole tullut tietoa, että olisi ongelmia, Salonen sanoo.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan Etelä-Afrikasta saapuville tehdään Helsinki-Vantaan lentoasemalla pakollinen terveystarkastus. Edellisen kahden viikon aikana eteläisen Afrikan maissa olleet matkustajat on lauantaista lähtien ohjattu koronatesteihin ja määrätty karanteeniin.

– Leiriltä palaavat on ohjeistettu seuraamaan ja noudattamaan viranomaisten ohjeistuksia testaukseen ja kontaktien välttämiseen liittyen, Salonen sanoo.

Lue myös:

Source Link yle.fi