Banner Before Header

Suomessa tulvii nyt toden teolla – vesi uhkaa jo rakennuksia

Lämmin sää on nostanut Etelä-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan joet pääosin keskimääräistä suurempiin tulvahuippuihin tällä viikolla.

Tulvakeskuksen www.vesi.fi -sivun mukaan näiden alueiden joet saavuttavat tulvahuipun lähipäivinä.

Kevättulvat ovat keskimääräistä suuremmat monin paikoin, sanoo Suomen ympäristökeskuksen tutkija Harri Myllyniemi.

– Sisämaan metsissä on vielä paljon lunta, joka ei ole ehtinyt sulaa toisin kuin rannikoilla, Myllyniemi arvioi perjantaina iltapäivällä.

Runsaslumisen talven takia esimerkiksi Varsinais-Suomessa sijaitsevan Painiojärven pinta on 80 senttimetriä korkeammalla kuin viime keväänä. Painio on Paimionjoen vesistöön kuuluva järvi Somerniemellä Somerolla.

–  Tällaisia tulvia koetaan kerran 20 vuodessa jossain päin Suomea alueellisesti, eli noin viiden prosentin todennäköisyydellä, Myllyniemi sanoo.

Pahin on Myllyniemen mukaan ohi Uudellamaalla sijaitsevien Riihimäen, Mäntsälän ja Orimattilan alueilla. Hämeenlinnan itäpuolella sijaitsevan Puujoen veden pinta nousee kuitenkin edelleen. Uudenmaan alueen isot järvet täyttyvät puolestaan hieman hitaammin.

– Länsi-Uudellamaalla Lohjanjärven ja Hiidenjärven pinnat nousevat vielä parin viikon ajan.

Lohjanjärven pinnan Myllyniemi arvioi nousevan 30–40 senttimetriä, jolloin Lohjansaareen menevä tieyhteys saattaa tulvan seurauksena katketa.

Pohjois-Pohjanmaalla joet ovat vielä osin jäässä. Tulvia on odotettavissa, kun vedet alkavat nousta.

– Siellä saattaa muodostua jääpatoja, jotka nostavat vesien pintoja hyvinkin nopeasti. Pieniä jääpatojen aiheuttamia tulvia on jo ollut esimerkiksi Vimpelissä Etelä-Pohjanmaalla, Myllyniemi sanoo.

Jääpatojen muodostumista pyritään ehkäisemään ennakolta sahaamalla railoja jäähän. Jos jääpato pääsee muodostumaan, voidaan se pyrkiä rikkomaan kaivurin avulla.

Myös Vantaanjoki voi uhata alimpia rakennuksia Riihimäellä vielä loppuviikolla. Kymijoen vesistössä Haukkajärvi voi nousta ensi viikolla ennätyskorkealle ja vesi voi yltää alimpiin vapaa-ajanrakennuksiin.

Kokemäenjoella säännösteltyjen järvien juoksutuksia joudutaan kasvattamaan viimeistään ensi viikolla. Se aiheuttaa tulvavesien nousua alavimmille pelloille Kokemäenjoen keskiosilla.

Sää viilenee ensi viikolla, minkä vuoksi Keski-Pohjanmaan ja Oulun eteläpuolisen Pohjois-Pohjanmaan tulvahuipuista odotetaan kaksiosaisia.

Pirkanmaalla on tulvavaroitus voimassa ensi viikon tiistaihin saakka. Etelä-Pohjanmaan tulvavaroitus puolestaan päättyi jo kuluvan viikon perjantaina.

Source Link is.fi