Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_961a3a0b8a8bb093a5a566f17ae7b666, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Suomi hätää kärsimässä keskitysten kanssa, Japani löi tauluun rumat lukemat – asiantuntija: ”Oman maalin suojelu huonoa läpi ottelun” – Uutisalue

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue kohtasi EM-kisoihin valmistavassa ottelussa Japanin. 2011 MM-kultaa ja 2015 MM-hopeaa saavuttanut Japani hakee nousua takaisin absoluuttiseen kärkeen. Tällä hetkellä Japani on Fifan rankingissa sijalla 13 ja Suomi sijalla 29.

Suomen päävalmentaja Anna Signeul kertoi ennen ottelua, että Japani valmistaa Suomea hyvin EM-kisojen avausotteluun, jossa Helmarit kohtaa tähtikategorian Espanjan.

Signeul kuvaili ennen ottelua Japania nopeaksi, hyvin syötteleväksi joukkueeksi, jonka pallonhallintapeli muistuttaa Espanjaa.

– Japani-ottelu valmistaa meitä siihen, kuinka nopeaa peli on. Haluamme nähdä, että joukkue työskentelee yhtenäisesti ja etäisyydet pysyvät hyvinä, Signeul ennakoi.

Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas toivoi, että tiiviin puolustamisen lisäksi Helmareilta nähtäisiin selvää suunnitelmallisuutta siitä, miten joukkue hyökkää pallonriiston saadessaan. EM-kisoissa on odotettavissa, että Suomi joutuu puolustamaan paljon ja alhaalta. Vastahyökkäykset ovat isossa roolissa, jos Suomi aikoo huippumaita horjuttaa.

Lupaava ensimmäinen puoliaika

Ensimmäinen puoliaika näyttikin hyvältä, vaikka Japani siirtyi Natalia Kuikan omalla maalilla johtoon 13. peliminuutilla. Viisi minuuttia myöhemmin Adelina Engman sooloili upean osuman vastaiskusta.

Katso Japanin 1–0-johtomaali sekä Engmanin 1–1-tasoitus alla olevilta videoilta.

Ensimmäisellä jaksolla Suomen pallonriistopeli ja niistä vastaiskuihin lähdöt toimivat mainiosti. Muun muassa Eveliina Summanen ja Ria Öling olivat keskikentän näkyviä työmyyriä.

Vielä ensimmäisen puoliajan lopussa Suomella oli erikoistilanteista kova mylläkkä Japanin maalilla, mutta tauolle lähdettiin tasalukemissa. Vaaralliset maalipaikat ensimmäisellä 45-minuutilla olivat joka tapauksessa Suomen eduksi.

Toisella puoliajalla puolustus mureni

Toisella puoliajalla Suomen puolustus murtui pahemman kerran. Keskitysten puolustaminen ei onnistunut lainkaan. Usein Helmarit selvitti ykköspallon, muttei ehtinyt tai saanut rivejään koottua, mikäli pallo jäi Japanille.

Puolustaminen oli Suomen vahvuus kisapaikan tuoneissa EM-karsinnoissa. Samoja ongelmia oli kuitenkin nähtävissä jo helmikuussa, kun Suomi hävisi kovatasoisessa maajoukkueturnauksessa Ranskalle 0–5 ja Hollannille 0–3.

Yle Urheilun asiantuntija Maija Saari näki, että Japani pääsi toisella puoliajalla pelaamaan vahvuuksillaan lyhyin syöttökombinaationaatioin. Ja kun Suomen jalat olivat jääneet koppiin, ei liike riittänyt puolustamiseen.

Asiantuntija Jonne Kunnas tiivisti, että Japani nosti toisella jaksolla selvästi tasoaan, mutta Suomi ei pystynyt siihen vastaamaan.

– Oman maalin suojelu ja boksin puolustaminen oli huonolla tasolla ja vaikeaa läpi ottelun. Toisaalta Suomi ei pystynyt enää tuottamaan nopeita hyökkäyksiään, osittain siksi, että Japanin etäisyydet olivat lähellä toisiaan, jolloin vastaprässi oli parempaa.

Vain pari minuuttia toista puoliaikaa oli pelattu, kun Suomi menetti pallon keskialueella, ja Japanin nopea vastahyökkäys sekä keskitys oikelta löysivät toiselta puolelta nousseen laitapuolustaja Jun Endon. Jo ensimmäisellä puolikkaalla Japanin näkyvin pelaaja Endo pyssytti pallon verkkoon, 2–1 Japanille.

Ennen tunnin täyttymistä Japani runnoi 3–1 kulmapotkusta. Viimeisenä palloon koski maaliviivalla puolustaja Hana Takahashi.

4–1-osumassa 74. minuutilla Suomen boksin puolustaminen oli taas tuuliajolla. Japanin vapaapotku päätyi Suomen epäonnistuneen purun kautta etutolpalle, josta Riko Uegi tälläsi voimalla pallon maalin kattoon.

5–1-loppulukemat laukoi rangaistuspotkusta Yui Hasegawa, kun Olga Ahtinen oli kopauttanut hänet kumoon.

Katso Japanin toisen puoliajan osumat alla olevilta videoilta.

Kapteeni Korpela: Aivan liikaa harhasyöttöjä, helppoja virheitä”

Suomen päävalmentaja Anna Signeul ei ottelun jälkeen haastattelussa lähtenyt perkaamaan puolustusvirheitä.

– Aloitimme hyvin. Sen jälkeen annoimme heille pallonhallinnan erityisesti toisella jaksolla. Jotkut asiat toimivat hyvin, mutta olimme väsyneitä ja he ovat hyviä pallonhallinnassa. Olimme passiivisia ja tästä ottelusta opimme sen, että pitää olla aggressiivisempi.

Signeulin mielestä oli hyvä saada ottelu pallovarmaa joukkuetta vastaan. Helmareiden pelaajat pelasivat päävalmentajan mielestä liian kaukana toisistaan.

– Annoimme heille tilaisuuden maalien tekoon ja sellainen vaikuttaa mielialaan. Toisen puoliajan alussa oli hyvä fiilis, mutta he pääsivät heti tekemään maalin. Nousemme kyllä tästä. Hyvä, että niin moni pääsi pelaamaan. Hieno ilta ja harmi, että fanit eivät nähneet enempää Suomen maaleja.

Suomen päävalmentaja Anna Signeul Japani-harjoituspelissä 27.6.2022.
Suomen päävalmentaja Anna Signeul Japani-maaottelussa.Tomi Hänninen

Suomen joukkueen kapteeni Tinja-Riikka Korpela joutui kaivamaan pallon maalistaan viisi kertaa.

– Ainakin opittiin, millaista on pelata tällaisessa helteessä, sitä voi olla heinäkuussa Englannissakin. Oltiin selvästi väsyneitä, mutta sama se on vastustajalle, ei me voida sitä syyttää.

– Aivan liikaa harhasyöttöjä tuli, helppoja virheitä. Maailmanluokan joukkue rankaisee niistä.

Japani teki kaikki maalinsa käytännössä boksista ja keskityksistä, paitsi viimeisen rangaistuspotkusta.

– Erikoistilannemaaleja ensinnäkin, ne pitää hoitaa paremmin. Boksipelaaminen pitää nostaa samalle tasolle, mitä se on aiemmin ollut, Korpela totesi.

Tinja-Riikka Korpela harjoitusottelussa Japania vastaan 27.6.2022.
Maalivahti Tinja-Riikka Korpela otti muutaman hienon torjunnan, mutta Suomen oman alueen puolustaminen oli kauttaaltaan heikkoa.Tomi Hänninen

Suomi kohtaa lauantaina 2. heinäkuuta EM-kenraaliharjoituksessa Hollannin. Ottelu alkaa kello 19, Yle näyttää ottelun kanavillaan kello 19.30 alkaen.

EM-kisat kännistyvät 6.7. ottelulla Englanti–Itävalta. Helmarit pelaa EM-kisojen avausottelun Espanjaa vastaan 8.7. klo 19.

EM-kisojen ottelut näkyvät Ylen kanavilla. Kaikki EM-kisoista Yle Urheilun kisasivustolla.

Lue lisää:

Suomelta surkea toinen puoliaika, Japani otti murskavoiton Helmareista – katso täältä kaikki maalit

Valmentajat huusivat ja joukkuekaverit pilkkasivat – maajoukkuetähdet Linda Sällström ja Adelina Engman avautuvat kohtelustaan Ranskassa

Yli satakunta junioria toivotti Helmareille onnea EM-kisoihin – maalitykki Sällström vakuutti olevansa iskussa: ”Tässä on saanut pelata ihan tarpeeksi”

Analyysi: Suomen kohtaava supertähti toimii kritisoitujen Qatarin MM-kisojen mannekiinina – Nadia Nadimin valinnassa Tanskan EM-joukkueeseen ikävä särö