Banner Before Header

Suomi huolestui Kazakstanin tilanteesta – Haavisto: Ihmis­oikeudet ja median vapaus turvattava

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ilmaisi torstaina Suomen huolestuneisuuden Kazakstanin levottoman tilanteen vuoksi. Haavisto kehottaa kaikkia osapuolia pidättäytymään väkivallasta.

Haaviston mukaan ihmisoikeuksia ja median vapautta on kunnioitettava. Neuvottelut ovat ainoa tie ulos tilanteesta, hän lisäsi.

Haavisto kommentoi asiaa englanniksi ulkoministeriön Twitter-tilillä julkaistussa twiitissä.

Suomen suurlähetystö Kazakstanissa on puolestaan ohjeistanut Facebookissa suomalaisia seuraamaan paikallisia viranomaisten ohjeita ja ottamaan hätätapauksessa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto ilmaisi torstaina Suomen huolestuneisuuden Kazakstanin levottoman tilanteen vuoksi.

–  Maassa olevia kehotetaan varovaisuuteen ja välttämään väkijoukkoja, torstaisessa Facebook-päivityksessä kirjoitetaan.

Lue lisää: Kazakstanin Almatyssa noin 2 000 otettu kiinni – kaupungissa kuultu ampumista ja räjähdyksiä

Lue lisää: Venäjän johtama sotilas­yhteisö on lähettänyt ensimmäiset joukot Kazakstaniin – viranomaiset kertovat yli 1000 haavoittuneesta

Kazakstanin viranomaiset saattavat suurlähetystön mukaan maahan julistetun hätätilan aikana tarkastaa henkilöllisyyspapereita.

Lähetystö kehottaa ihmisiä niin ikään varaamaan käteistä mukaan.

–  Maksupäätteet eivät toimi tällä hetkellä monessa paikassa internetyhteyksien ollessa alhaalla useissa kaupungeissa. Myöskään kaikki pankkiautomaatit eivät toimi, ja käteisnoston määrää on rajoitettu, lähetystö kertoo.

Ainakin tuhannen ihmisen on kerrottu loukkaantuneen levottomuuksissa.

Lähetystö kirjoitti keskiviikkona julkaistussa päivityksessään, että mielenosoituksista johtuva hätätila Kazakstanissa oli laajentunut pääkaupunki Nur-Sultaniin ja tietoliikenneyhteydet ovat olleet myös Nur-Sultanissa poikki.

Lue lisää: Itsevaltiaan patsas kaadettiin Kazakstanissa – pilapiirtäjä tiivisti Putinin dilemman yhteen kuvaan

Jo ennen tätä lähetystö oli kehottanut Kazakstanissa matkustavia suomalaisia varovaisuuteen.

–  Länsi-Kazakstanissa on ollut viime päivinä protesteja kaasun hinnan nousun takia. Mielenosoitukset ovat laajentuneet myös muihin kaupunkeihin, suurlähetystö kirjoitti.

Ulkoministeriön matkustustiedote on joulukuun alkupäiviltä ja siinä kehotetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta ja välttämään mielenosoituksia.

Ulkoministeriön päivystyspuhelinnumero hätätapauksissa on: +358  9  160  55555 ja sähköposti: paivystys.um@formin.fi

Source Link is.fi