Banner Before Header

Suomi ja Ruotsi ovat edenneet loppusuoralle yhteisessä murtajahankkeessa – telakanjohtaja: Ruotsi kysyi jo kiinnostustamme rakentaa murtajat

Suomi ja Ruotsi ovat edenneet loppusuoralle yhteisessä jäänmurtajien suunnitteluhankkeessa. Suomi ja Ruotsi sopivat jäänmurtajien suunnitteluyhteistyöstä toissavuonna ja nyt suunnitteluprojekti on edennyt loppusuoralle.

– Noin vuosi sitten meillä käynnistyi yhteinen murtajien suunnitteluhanke, joka näillä näkymin valmistuu huhtikuun alussa. Näiltä osin ollaan loppusuoralla, Väyläviraston johtaja Juuso Kummala kertoo.

Toteutuessaan hankinnat olisivat yhteensä yli miljardin tilaus

Suomi on kaavaillut yhden tai kahden ja Ruotsi kolmen murtajan hankintaa. Toteutuessaan hankinnat olisivat yhteensä yli miljardin tilaus.

Kysessä on siis maiden välinen suunnitteluyhteistyö. Varsinaista rakentamispäätöstä ei kumpikaan maista ole vielä tehnyt.

Rauma Marine Constructionsin johtaja Mikko Niini kertoo, että Ruotsin merenkulkuvirasto kuitenkin kiirehti jo joulun alla kysymään telakan kiinnostuksesta rakentaa murtajia.

– Ruotsin merenkulkuvirasto lähetti ennen joulua tiedustelun kiinnostuksestamme rakentaa mahdolliset murtajat, Niini sanoo.

Hänen mukaansa Rauman telakka vastasi Ruotsin merenkulkuvirastolle olevansa erittäin kiinnostunut mahdollisista tilauksista.

Väyläviraston johtaja: Ruotsin kiirehtimiseen on syynsä

Suomen väyläviraston johtajan Juuso Kummalan mukaan Ruotsin kiirehtimiseen on syynsä. Ruotsissa nykyinen jäänmurtokalusto on tulossa tiensä päähän nopeammin kuin Suomessa.

– Oletettavaa on, että ruotsalaiset tekevät myös hankintapäätöksen tulevan kesäkauden alkupuolella, Kummala sanoo.

Suomessa hallitusohjelmaan on kirjattu vain murtajahankinnan suunnnitteluyhteistyö Ruotsin kanssa. Väyläviraston johtajan Juuso Kummalan mukaan Suomen osalta murtajahankintojen seuraavat askeleet kirkastuvat kevään kuluessa, kun yhteinen suunnittelutyö Ruotsin kanssa ensin valmistuu. Telakoilla toivotaan kilpailutusten käynnistyvän jo syksyllä.

– Toivomme , että ainakin osa suunnitelluista aluksista saataisiin kilpailutukseen tämän vuoden kuluessa, Rauma Marine Contructionsin johtaja Mikko Niini toteaa.

Source Link yle.fi