Banner Before Header

Suomi saavutti rokotustavoitteen, mutta epidemia jatkuu – HUSin ylilääkäri: ”Meidän pitää oppia elämään taudin kanssa”

Suomessa saavutettiin tänään 80 prosentin rokotuskattavuus yli 12-vuotiaissa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL (siirryt toiseen palveluun). Hallituksen tavoitteena oli luopua rajoituksista, kun vähintään 80 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä on rokotettu kahdesti tai heillä on ollut mahdollisuus ottaa molemmat annokset.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiosairauksien ylilääkärin Asko Järvisen mukaan tavoitteen saavuttaminen ei muuta merkittävästi Suomen epidemiatilannetta.

– Noin 30 prosenttia väestöstä on edelleen vailla rokotussuojaa, joten tautia esiintyy meillä jatkossakin. Rokotteet eivät kykene poistamaan tautia, mutta ne estävät tehokkaasti vakavia tautimuotoja, Järvinen sanoo.

Rokotuskattavuuden toivotaan nousevan mahdollisimman korkeaksi. Jos kattavuus jää 80 prosenttiin, vaikeat tautitapaukset jatkuvat Järvisen mukaan vielä ainakin syksyn ja talven.

– Meillä jatkuu vielä turhat sairaalahoidot ja vakavat tautimuodot, jotka olisi voitu rokotuksilla estää. Tauti etenee rokottamattomien keskuudessa niin kauan, kunnes siellä on saavutettu riittävä immuniteetti, Järvinen sanoo.

Viruksen kanssa opittava elämään

Järvisen mukaan on todennäköistä, että iso osa ihmisistä tarvitsee kolmannen rokotteen, mutta sekään ei auta poistamaan virusta kokonaan. Terveydenhuollossa pitää siis varautua siihen, että koronapotilaita on jatkossakin.

– Viruksen tukahduttaminen näyttää mahdottomalta. Meidän pitää oppia elämään taudin kanssa ja se tulee sitä helpommaksi, mitä useampi ihminen on rokotettu.

Hyvä uutinen on se, että ainakaan vielä ei ole nähty sellaisia koronaviruksen muunnoksia, jotka pystyisivät täysin kiertämään rokotteiden tarjoaman suojan.

– Näyttäisi siltä, että virus olisi löytänyt tarttuvimmat muotonsa, Järvinen sanoo.

Suomen rokotustahti hidastunut

Rokotustahti on viime aikoina jonkin verran hidastunut Suomessa. 80 prosentin tavoitteen odotettiin ylittyvän jo viime viikolla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Mia Kontio sanoo, että rokotuskattavuus pitäisi saada vieläkin korkeammaksi.

– Meillä on vielä täysin rokottamatta 14 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä ja siihen päälle alle 12-vuotiaat, mikä tekee yhteensä noin 1,3 miljoonaa rokottamatonta, Kontio sanoo.

Kontion mukaan on vaikea arvioida, kuinka korkealle rokotuskattavuuden pitäisi nousta, jotta epidemia saataisiin kuriin.

– Suuret määrät tartuntoja ovat edelleen mahdollisia, koska rokotteet eivät täysin estä tarttumista eteenpäin. Vaikka meillä olisi täydellinen rokotuskattavuus, voi edelleen tulla uusia tartuntoja, Kontio sanoo.

Suomessa todettiin viikonlopun aikana yli 2 000 uutta tartuntaa. Sairaalassa oli maanantaina yli 250 potilasta, joista 34 tehohoidossa.

Lue aiheesta lisää:

Hallitus linjaa keskiviikkona koronan hätäjarrusta ja rajoitusten jatkosta pahentuvassa tautitilanteessa

Tutkimus: Influenssa on tartuttavimmillaan nollakelillä, koronavirus tarttuu herkimmin +10 asteessa

Yli 12-vuotiaiden rokotuskattavuus saavuttaa Suomessa pian 80 prosentin rajan – entä sitten?

Päivitämme tähän juttuun uusimmat tiedot koronavirustilanteesta maailmalta ja Suomesta.

Source Link yle.fi