Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b229d0eb0f767a7d2c0e6502fdbaff41, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomi tarvitsee nyt lisää Nato-asiantuntijoita, sanoo Mika Aaltola – Uutisalue

Suomi tarvitsee nyt lisää Nato-asiantuntijoita, sanoo Mika Aaltola

Mika Aaltolan mielestä Suomen liittyminen Natoon kasvattaa tarvetta uusille turvallisuusasiantuntijoille. Se edellyttää puolestaan satsausta pitkäjänteiseen koulutukseen. Nato-asiantuntijoita on vähän.

Mika Aaltola osallistui Lahden yhteiskoulun abiturienttien järjestämään turvallisuuspoliittiseen seminaariin. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvelee, että puolueiden välillä on nyt varsin iso yksituumaisuus siitä, että turvallisuusasiantuntijuuteen pitää satsata.

– Eduskuntavaalien alla tästä tulee tietysti iso kysymys siitä, että kuinka paljon, mihin ja kenen toimesta.

Asia nousi keskusteluun, kun Yle uutisoi valtioneuvoston kansliaan suunnitellusta omasta turvallisuuspolitiikan neuvonantajastaa ja tehtävää varten perustettavasta yksiköstä.

Lue myös: Turvallisuuspolitiikan huipulle uusi virka – pääministerin kanslian ajama esitys voi sohaista herkkää aluetta

– Totta kai sitä turvallisuuspolitiikan asiantuntijuutta tarvitaan myös pääministerin kansliassa, samoin kuin monessa ministeriössä.

Mika Aaltolan mielestä myös toimivaltakysymykset ovat tärkeitä.

– Mihin kuuluu turvallisuuspolitiikan johtaminen? Ulkoministeriöllä on ollut siinä hyvin tärkeä rooli ja perustuslain mukaan asioita johdetaan yhteistoiminnassa presidentin kanssa.

Lahden yhteiskoulun abiturienttien järjestämään turvallisuuspoliittiseen seminaariin osallistui lukiolaisia myös eri kaupungeista. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Nato-asiantuntijoille kysyntää

Upin johtajan Mika Aaltolan mielestä nyt Nato-jäsenyyden kynnyksellä on satsattava koulutukseen. Suomeen tarvitaan turvallisuuskoulutusta, maisteriohjelmia, tohtorikoulutusta ja lisää väitöskirjoja.

– Suomessa ei esimerkiksi Nato-asiantuntijoita ole. Asiantuntijoita kannattaa kouluttaa yliopistojen ja tutkimuslaitosten kesken. Tämän asian kuntoon saattaminen ei tapahdu sormia napsauttamalla. Turha ajatella niin, että palkataan ihmisiä, jotka sitten työssään oppivat.

Lahden yhteiskoulun abiturienttien järjestämässä seminaarissa olivat keskustelemassa Mika Aaltolan lisäksi, Hilkka Kemppi, Risto E. J. Penttilä, Katri Pynnöniemi ja Sauli Vilén. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Entä kiinnostaako pääministerille kaavailtu turvallisuuspolitiikan asiantuntijan tehtävä Mika Aaltolaa?

– Ainahan, jos valtiojohdosta tulee pyyntöjä, niin täytyy suhtautua vakavuudella, mutta kyllä tämä Upin johtajan paikka on mielestäni aika mielekästä työtä ja siitä olen saanut paljon kiitosta.

Lisäresursseja Mika Aaltolan mukaan tarvitaan myös puolustusministeriöön, ulkoministeriöön ja tasavallan presidentin kansliaan pääministerin ohella.

– Nyt on muodikasta ajatella, että turvallisuusasiantuntijoita tarvitaan vähän joka paikkaan lisää, mutta niitä ihmisiä vaan ei ole. Kestää aikansa, että heitä saadaan koulutuksen kautta.

Source Link yle.fi