Banner Before Header

Suora lähetys kello 03.00: Capitolin valtauksen tutkinta­komitea esittelee tuloksiaan kongressissa – löytyykö uusia todisteita Trumpia vastaan?

Yhdysvaltain kongressin demokraatit järjestävät varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa ensimmäisen julkisen kuulemisen liki vuoden kestäneessä Capitolin valtauksen tutkinnassa.

Reutersin välittämää suoraa lähetystä voi seurata yllä olevalta videolta.

Tilaisuus järjestetään illan parhaaseen katseluaikaan Yhdysvalloissa mahdollisimman suuren yleisön saavuttamiseksi.

Kongressin demokraattien muodostama ”Tammikuun 6. päivän komiteana” tunnettu elin on viimeisen 11 kuukauden aikana kuullut suljettujen ovien takana noin tuhatta todistajaa ja antanut sata virallista haastetta asiakirjojen ja todistajanlausuntojen saamiseksi.

Ennen lopullista raporttiaan komitea järjestää sarjan esityksiä, joissa käydään läpi tutkinnan tuloksia.

Presidentti Donald Trumpin kannattajien rynnäkkö Yhdysvaltain kongressirakennukseen on yksi maan lähihistorian dramaattisimmista tapahtumista. Riehujia vastaan on nostettu syytteitä rikosoikeudessa. Trumpia syytettiin valtakunnanoikeudessa väkivallan lietsomisesta, mutta hänet vapautettiin vastuusta.

Komitean tutkinta voi myöhemmin johtaa uusiin syytteisiin tai lakialoitteisiin vaaliturvallisuuden takaamiseksi.

Väkivallan syytetään johtuneen siitä, että Trump ei suostunut hyväksymään vaalitulosta ja Joe Bidenin voittoa. Tutkintakomitea onkin yrittänyt kerätä todisteita siitä, oliko taustalla koordinoitu yritys kumota kansan tahto, ja mikä oli Trumpin ja joidenkin republikaanipoliitikoiden rooli siinä.

Kyseessä ei ole varsinainen riippumaton kongressin tutkinta, sillä opposition republikaanit eivät sellaiseen suostuneet. Siksi myös kuulemiset ovat täysin demokraattien vetämä show, jonka tarkoituksena on nostaa Capitolin tapahtumat 6. tammikuuta 2021 jälleen puheenaiheeksi Yhdysvalloissa ennen ensi marraskuun kongressivaaleja.

Ensimmäisessä istunnossa esitellään amerikkalaismedian tietojen mukaan jälleen uutta kuva- ja todistemateriaalia Capitolin väkivallasta. Myöhemmin odotetaan lisävalaistusta siihen, mitä esimerkiksi Trump teki niiden kolmen tunnin aikana, jolloin hän seurasi tilannetta Valkoisessa talossa reagoimatta julkisesti mitenkään.

Ensimmäisinä todistajina kuulemisissa ovat hyökkäyksessä aivovaurion saanut poliisi Caroline Edwards ja dokumentaristi Nick Quested, joka kuvasi hyökkäyksen alkuhetkiä. Seuraava istunto järjestetään ensi maanantaina, ja näiden lisäksi on tulossa ainakin neljä muuta kuulemiskertaa.

Source Link is.fi