Banner Before Header

Suora lähetys kello 14: Miksi Turkki painaa jarrua Suomen Nato-jäsenyydelle? ISTV:n studiossa Toni Ala­ranta ja Hanna Smith

Turkki on ilmoittanut, että se ei puolla Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä. Tieto asiasta tuli Suomelle ja Ruotsille täytenä yllätyksenä. Miten näin pääsi käymään? Mitä Turkki ja itsevaltainen presidentti Recep Tayyip Erdogan oikein haluavat? Kenen kanssa Turkki pelaa ja mitä Erdogan haluaa voittaa?

Turkkiin ja Natoon liittyvistä kuumista kysymyksistä keskustelevat ISTV:n studiossa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta sekä hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja ja Venäjä-asiantuntija Hanna Smith. Juontamassa ovat ISTV:n sisältöpäällikkö Antti Virolainen ja toimittaja Lauri Silvander.

  • Suora lähetys alkaa kello 14.00, ja se on seurattavissa tämän artikkelin yläosassa olevassa videoikkunassa.

Alustavat lupaukset Turkin tuesta Suomen Nato-jäsenyyshakemukselle vaihtuivat pettymykseen. Turkin alkuperäinen syy tuen perumiselle oli se, että sen mukaan Suomi ja Ruotsi suojelevat Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon ja muihin aseellisiin ryhmittymiin liittyviä henkilöitä.

PKK on perustettu vuonna 1978, ja se ajaa kurdien itsehallintoa ja tavoittelee itsenäistä kurdivaltiota. EU:ssa se luokiteltiin terroristijärjestöksi vuonna 2002. PKK:n aseellinen sisarjärjestö YPG toimii puolestaan Pohjois-Syyriassa, ja se on käynyt vuosien ajan taistelua Turkin joukkoja vastaan Syyriassa ja Irakissa.

Turkki aikoo jatkaa hyökkäyksiä rajojensa yli parlamentin luvalla ainakin syksyyn 2023 saakka.

Turkin mielestä Ruotsin pitäisi lopettaa PKK:n, Syyriassa toimivan demokraattisen unionipuolueen PYD:n ja myös Gülen-liikkeen tukeminen. Turkki haluaa lisäksi eroon Suomen ja Ruotsin vuonna 2019 asettamasta asevientikiellosta.

Suomi ja Ruotsi ovat viestittäneet Turkille, että asevientikiellosta on mahdollista neuvotella, eikä purkukaan ole välttämättä mahdottomuus. Tilanne ei ole silti ratkennut, ja Turkin vaatimukset vaihtuvat nopeasti.

Esimerkiksi viime viikon lopulla presidentti Erdogan löi lisää löylyä vaatimalla Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonia erottamaan puolustusministeri Peter Hultqvistin. Asiasta kertoi ruotsalaislehti Expressen.

Mitä presidentti Erdoganin johtama Turkki oikein haluaa Suomelta ja Natolta? Onko tilanne aivan umpisolmussa? Onko Turkin Suomea ja Ruotsia koskevissa väitteissä mitään perää? Voisiko Yhdysvallat purkaa tilanteen? Millainen Nato-jäsen Turkki on? Onko se nolannut Naton? Millainen Turkin ja Venäjän suhde on?

Näitä asioita käydään läpi ISTV:n studiossa. Tervetuloa mukaan.

Source Link is.fi