Suora lähetys opposition vanhus­palvelujen väli­kysymyksestä käynnissä – hallituksen rivit rakoilleet hoitaja­mitoituksessa

Hallitus vastaa keskiviikkona suurimpien oppositiopuolueiden välikysymykseen vanhus- ja terveyspalveluista.

ISTV näyttää eduskunnan täysistunnon suorana lähetyksenä kello 14 alkaen.

Välikysymyksen jättivät kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit. Puolueiden mukaan hallitus on vahtivuorollaan päästänyt pitkään vaivanneen hoitajapulan syvenemään entisestään.

Oppositio muistuttaa, että hallitusohjelmassa luvattiin palauttaa luottamus vanhuspalvelujen laatuun, oikea-aikaisuuteen ja saatavuuteen. Nyt se edellyttääkin hallitukselta selvitystä siitä, mitä se aikoo tehdä tilanteen ratkaisemiseksi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén antaa keskustelun aluksi välikysymykseen hallituksen vastauksen. Tämän jälkeen pidetään kaikkien eduskuntaryhmien ryhmäpuheenvuorot.

Oppositio on syyttänyt hallitusta myös kunnianhimoisesta hoitajamitoituksesta, jota ei lopulta saada pantua toimeen ajallaan.

Ensi vuoden huhtikuun alusta alkaen jokaista vanhusta kohden tulisi lain mukaan olla tehostetussa palveluasumisessa sekä laitoshoidossa vähintään 0,7 työntekijää. Opposition mukaan hallitus ei kuitenkaan ole huolehtinut riittävästi siitä, että hoitajia on uudistuksen tarpeisiin riittävästi.

Vanhuspalveluihin tarvittaisiin huhtikuuhun mennessä tuhansia uusia työntekijöitä, jotta hallituksen ajama mitoitus toteutuisi. Lindén onkin myöntänyt, että hoitajia ei siihen mennessä löydetä tarvittavaa määrää.

Hallitus on alkuviikosta yrittänyt löytää opposition välikysymyksen alla sopua hoitajamitoituksen toimeenpanon lykkäämisestä myöhemmäksi.

Välikysymysäänestys järjestetään perjantaina.

Source Link is.fi