Suora lähetys: Venäjän tiedustelun toiminta­tapa muuttuu – supo julkaisi kansallisen turvallisuuden katsauksensa

Suojelupoliisin mukaan Venäjä joutuu suuntaamaan vakoiluaan kyberympäristöön ja esimerkiksi Venäjällä oleviin ulkomaalaisiin, koska länsimaissa tapahtuva henkilötiedustelu on vaikeutunut.

Supo julkaisi torstaina vuotuisen kansallisen turvallisuuden katsauksensa. Käynnissä olevassa tiedotustilaisuudessa puhuvat Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari ja erikoistutkija Veli-Pekka Kivimäki.

– Venäjän tiedustelupalvelujen perinteinen päämenetelmä on diplomaattipeitteellä tehtävä henkilötiedustelu. Se on vaikeutunut merkittävästi Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa, koska länsimaat ovat karkottaneet venäläisiä diplomaatteja. Vaikka Suomessa tiedustelu-upseereita edelleen toimii, suomalaiset ovat todennäköisesti ainakin toistaiseksi katkaisseet yhteytensä venäläisiin verkostoihinsa ja tietoa on saatavissa tavanomaisia kanavia pitkin vähän, tiedotteessa todetaan.

Vuosittaisessa katsauksessa tarkastellaan supon toimialaan kuuluvia ilmiöitä ja arvioidaan niiden kehitystä. Viime vuoden katsaus käsitteli tarkemmin erityisesti kyberuhkia ja kriittistä infrastruktuuria sekä Kiinaa kiinnostava suomalainen verkkoinfrastruktuuri.

Toissa viikolla supo vahvisti Kyberturvallisuuskeskuksen arvion kyberympäristön uhkatason nousemisesta.

  • Voit seurata tiedotustilaisuutta suorana kello 10 alkaen. Myös tekstimuodossa oleva hetki hetkeltä -seuranta tulee luettavaksi tämän artikkelin yhteyteen.

Source Link is.fi