Banner Before Header

SuPer haluaa lääkäri-lähihoitaja-työparimallin tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksiin

– Sote-uudistukselle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi työparimalli tulee ottaa käyttöön, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin puheenjohtajan mukaan tiimityömallii on kustannusvaikuttajva ja toimiva. Ja se vastaa ikääntyvän väestön palvelutarpeeseen sekä oikea-aikaiseen diagnosointiin ja helpottaa alan työvoimapulaa.

Ammattiliiton mukaan hoitoon pääsy on vaikeutunut monin paikoin ja aiheuttanut turhia komplikaatioita, vakavia haittoja ja lisännyt kalliita erikoissairaanhoidon palveluita. Samalla hoitoalan veto- ja pitovoima ovat heikentyneet.

Selvitysten perusteella tiedetään, että terveyskeskuslääkärin työajasta keskimäärin yksi työpäivä viikossa kuluu muuhun kuin lääkärin työhön. Asiakkaat ovat usein iäkkäitä, jolloin heidän kanssaan kuluu paljon aikaa, todetaan järjestön tiedotteessa.

Henkilöstörakenne ratkaiseva

– Henkilöstörakenteella on suuri merkitys oikea-aikaisten ja vaikuttavien palveluiden saatavuuteen, kustannuksiin sekä henkilöstön riittävyyteen. Osaavan henkilöstön riittävyys ja saatavuus on turvattava tulevaisuuden sote-keskuksissa, eikä saatavuutta saa tietoisesti vaarantaa epätarkoituksenmukaisilla henkilöstöratkaisuilla, Paavola sanoo.

Hän vaatii, että sote-uudistuksessa otetaan huomioon lähi- ja perushoitajien ammattiosaaminen.Tehtäviä, joissa lähihoitajat voivat helpottaa lääkäreiden työtä ovat esimerkiksi toimenpiteissä avustaminen, lääkitystietojen tarkistaminen reseptikeskuksesta, työhuoneen varusteluun liittyvät asiat, asiakkaiden ja potilaiden valmistelu lääkärin vastaanotolle ja jatkohoidon ohjaus sekä sosiaalipuolen palveluohjaus.

Lääkäri-lähihoitaja-työparimallin lisäksi lähihoitajat voivat perusterveydenhuollon yksiköissä osallistua hoidon tarpeen arviointiin itsenäisillä hoitajavastaanotoilla tai osana moniammatillisia tiimejä. Terveydenhuoltolain 51 §:n säännön mukaan arvioinnin tekee terveydenhuollon ammattihenkilö (laillistettu tai nimikesuojattu) myös silloin, kun yksikössä on vastaanottotoimintaa iltaisin ja viikonloppuisin. Oikeutta hoidon tarpeen arviointiin ei Paavolan mukaan tule perusteettomasti rajata ja vaikeuttaa asiakkaan hoitoonpääsyn oikea-aikaisuutta.

Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme, joka on nyt saatavissa myös digilehtenä. Sähköinen tilaus astuu heti voimaan, ja pääset lukemaan koko lehden.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Digilehti nyt tarjoushintaan 4,90 € / kuukausi.