Banner Before Header

Supertähti Johannes Hösflot Kläbo teki rahakkaan sopimuksen suomalaisten kanssa – nyt Helsingissä pelätään norjalaisen tylyä oharia

Hiihtoliitto lanseerasi keväällä 2020 uuden, remontoituun Olympiastadioniin kytkeytyvän tapahtumien sarjan eli Helsinki Ski Weeksin, joka kuitenkin pääsi pandemian rokottamana käynnistymään vasta tänä talvena.

Ilta-Sanomat kertoi jo kesäkuussa 2020, että päätapahtuman eli kansainvälisen sprinttihiihtokilpailun päätähdeksi oli hankittu Norjan supertähti Johannes Hösflot Kläbo.

Hän on sopimuksen allekirjoituksen jälkeen voittanut mm. kolme MM-kultaa viime vuoden MM-kisoissa.

Käynnissä olevista Pekingin olympiakisoista Kläbo on haravoinut yhden mitalin kutakin väriä ja tavoittelee vielä kultaa sekä parisprintissä keskiviikkona että 50 kilometrillä (v) lauantaina.

Zhangjiakoun laduilla jo olympiakultaa ja -pronssia saavuttanut Iivo Niskanen on vahvistanut osallistumisensa Olympiastadionin sprinttitapahtumaan, jonka yhteydessä juhlistetaan muutenkin Suomen olympiamenestyjiä.

Nyt Kläbo on kuitenkin täysin yllättäen kadonnut tapahtuman verkkosivuilta kokonaan.

Kutsukilpailun suurimmiksi tähdiksi sivut tietävät kertoa mm. Iivo ja Kerttu Niskasen, Krista Pärmäkosken ja Federico Pellegrinon.

Hiihtoliiton kaupallinen johtaja Jari-Pekka Jouppi kertoo, että vuonna 2020 allekirjoitettu sopimus on yhä voimassa ja että päätös poistaa norjalaisen nimi mainoksista on hänen.

Kerttu Niskanen (vas.) ja Krista Pärmäkoski ovat yleisövetonaulat naisten stadionsprintissä.

Hiihtoliitossa pelätään, ettei Kläbo kunnioita allekirjoittamaansa sopimusta, sillä käytännön haasteet ovat olympiakisojen jälkeen erittäin suuria.

Hän pääsee matkustamaan Kiinasta aikaisintaan sunnuntaina ja aikoo sen jälkeen levätä pari päivää kotonaan Trondheimissa.

Helsinkiin hänen pitäisi saapua viimeistään keskiviikkona, ja torstaisen stadionsprintin jälkeen ohjelmassa on viikonloppuna Lahden maailmancup.

– Hän on ilmiselvästi aivan mieletön hiihtäjä, mutta ei hänkään yliluonnollisiin asioihin pysty, Jouppi toteaa.

Hän painottaa, että Kläbo olisi luonnollisesti tärkeä vieras tapahtumassa, mutta sen päävetonauloiksi ovat itsensä olympialaduilla huhkineet suomalaiset mitalistit.

Stadionsprinttiin jokainen urheilija neuvottelee ja tekee itse sopimuksensa; kilpailussa ei edusteta maajoukkueita.

Vaikka Kläbo on jo varakas mies, Helsingin jättäminen ohjelmasta merkitsisi hänellekin maastohiihdon kokoluokassa merkittävää menetystä.

Lue lisää: Johannes Hösflot Kläbo soitti tunteikkaan puhelun syöpää sairastaneelle isoisälleen – ”Me teimme sen”

Hänen perussopimuksensa arvo on 10 000 euroa. Kun kilpailun voittajalle maksetaan 8000 euroa, norjalaiselta voisi jäädä saamatta jopa 18 000 euroa.

Vaikka Hiihtoliitto voisi allekirjoitetun sopimuksen nojalla yhä mainostaa tapahtumaa myös Kläbolla aivan puhtaalla omatunnolla, Jouppi päätti toisin.

Lue lisää: Miljoonasopimuksen tehnyt supertähti tulee Helsinkiin – Olympiastadionin huippu­tapahtumaan kova kaappaus

– Jos käy niin, ettei hän tule, en halua, että olemme myyneet tapahtumaa ihmisille hänen nimellään ja aiheuttaneet pettymyksen.

Jouppi muistelee toisenlaista tapausta vajaan kahdeksan vuoden takaa, kun HJK pelasi Olympiastadionilla Barcelonaa vastaan pian Brasiliassa pelattujen MM-kisojen jälkeen.

Megatähti Leo Messi oli ottelun ykkösmainoskasvo, vaikka hänen tulemisensa Helsinkiin tiedettiin kisojen edetessä äärimmäisen epätodennäköiseksi.

Argentiina pelasi lopulta Brasiliassa maksimimäärän otteluita eli seitsemän ja hävisi lopuksi finaalin.

Messi sai seuraltaan MM-kisojen jälkeen lomaa, ja usea muukin tähtipelaaja jäi pois Helsingistä. HJK sai tuolloin runsaasti kritiikkiä valheelliseksi koetusta markkinoinnista.

– Istuin siellä katsomossa yhtenä niistä lankaan menneistä, Jouppi myöntää.

Lue lisää: Espoolaisäiti hermostui HJK:n mainoksesta – Riihilahti: Selitysvelvollisuus on Barcelonalla

Olympiastadionilla järjestetään torstaina 24. helmikuuta myös mitalijuhla olympiakisoista palaaville huippumenestyjille. Jouppi odottaa joukkoon mukaan vielä ainakin Joni Mäkeä keskiviikon parisprintistä ja Ilkka Herolaa yhdistetystä.

– Sprintin aika-ajon ja kansainvälisen tv-lähetyksen väliin jää sellainen puolen tunnin aukko juhlistaa näitä urheilijoita. Tietojemme mukaan hiihtäjille ei olisi arvokisojen jälkeen koskaan vastaavaa Suomessa järjestetty.

Source Link is.fi