Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_413786f39cfbef2289995c6201ecd201, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suuret puolueet ponnistavat kohti täysiä ehdokaslistoja aluevaaleissa – 18-vuotias Florenta Dushi kehottaa nuoria mukaan: ”Nämä ovat kaikkien vaalit” – Uutisalue

Suuret puolueet ponnistavat kohti täysiä ehdokaslistoja aluevaaleissa – 18-vuotias Florenta Dushi kehottaa nuoria mukaan: ”Nämä ovat kaikkien vaalit”

Aluevaaleihin on enää pari kuukautta aikaa, mutta ehdokkaita metsästäviä eduskuntapuolueita ei hirvitä.

Yle kysyi ehdokasasettelun sujumisesta eduskuntapuolueiden puoluesihteereiltä.

Kaikki suuret puolueet ilmoittavat ehdokasasettelun sujuvan suunnitelmien mukaan. Ne tavoittelevat täysiä ehdokaslistoja kaikille 21 hyvinvointialueelle, mikä tarkoittaisi noin 1700:aa ehdokasta per puolue.

Ehdokaslistat on jätettävä 14. joulukuuta.

Kokoomuksella ja SDP:llä on jo koossa pitkälle toista tuhatta ehdokasta, perussuomalaisilla ja keskustallakin noin tuhat.

Kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta uskovat listojen täyttymiseen. SDP:ssä arvellaan, että pienimmillä hyvinvointialueilla voi tehdä tiukkaakin, mutta listat täyttyvät ”ainakin 95-prosenttisesti”.

– Vaikkapa Kainuussa sen listan täyttäminen tulee olemaan kova homma, koska ehdokkaita on löydyttävä enemmän kuin meillä kuntavaaleissa oli. Toisaalta isommilla alueilla on paljon enemmän tulijoita kuin mahtuukaan, kuvaa SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Myös vasemmistoliitto kertoo, että sillä on ”vajaa tuhat” ehdokasta koossa. Vihreillä ehdokkaita on noin 700 kappaletta. Näistä puolueista arvioidaan, että pienimmillä hyvinvointialueilla täysiin listoihin ei välttämättä ylletä.

Pienimmissä puolueissa ehdokasmäärät liikkuvat tällä hetkellä muutamissa sadoissa. Esimerkiksi RKP:llä on noin 250 ehdokasta, mikä on kuitenkin melko lähellä puolueen asettamaa tavoitetta, yhteensä 300 aluevaaliehdokasta.

Laatu määrääkin tärkeämpää

Etenkin kuntavaaleissa ehdokaslistojen koolla on tunnetusti väliä ja ehdokasasettelun onnistuminen määrittää vahvasti kuntavaalin tulosta.

Aluevaaleissa logiikka on hieman toinen. Valtakunnallisesti ehdokkaita ei tarvitse löytää läheskään niin paljon kuin vastikään käydyissä kuntavaaleissa ja listat on siksi helpompi täyttää.

Väkimäärältään suurilla hyvinvointialueilla listan maksimikoko on enemmänkin rajoite: kaikki halukkaat eivät pääse ehdolle. Puolueiden näkökulmasta keskeiseksi haasteeksi nouseekin ehdokkaiden laatu.

– Etsitään sinne listalle sellaisia ehdokkaita, joilla saadaan monipuolinen lista sukupuoli-, ikä-, ammatti- ja alueelliselta jakaumaltaan, toteaa keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen.

Puolueet kaipaavat listoilleen sekä tunnettuja poliitikkoja että sote- ja pelastusalan osaajia.

Myös strategista punnintaa on pakko tehdä: suuren kaupungin ehdokas voi kerätä enemmän ääniä kuin pikkuruisen kunnan ehdokas. Toisaalta mahdollisimman monessa kunnassa äänestäjälle pitäisi tarjota paikallinen vaihtoehto.

Tärkeintä on monipuolisuus, jotta mahdollisimman useat äänestäjät löytävät vaaleihin tarttumapintaa ja syyn astella uurnille.

– Tarvitaan nuoria, vanhoja ja työikäisiä. Tarvitaan sote-ammattilaisia, elinkeinoelämässä työskenteleviä ja yrittäjiä, kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko kuvaa.

18-vuotias poliitikko kehottaa kaikkia mukaan

Usea ehdokkaita etsivä puolue tunnistaa ja tunnustaa perushaasteen: nuorimpia ikäluokkia ei ole helppo innostaa politiikkaan mukaan. Tällä kertaa vaalit ovat lisäksi uudet ja aluevaltuustojen rooli monille epäselvä.

– Miten niitä nuoria houkuttelisi lähtemään toimintaan, joka ei aina ole lainkaan kivaa. Se on monesti vaikeiden ja riitaisienkin asioiden työstämistä, pohtii perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkanen.

RKP:n porvoolainen ehdokas Florenta Dushi tietää kuitenkin vastauksen. Nainen on vasta 18-vuotias, mutta on kevään kuntavaalien kokemuksella ehdolla jo toisissa vaaleissaan.

– Sote-asiat ovat kaikkien asioita. Hyvinvointialueilla päätetään, minkälaisia palveluita alueen asukkaat saavat ja miten he pääsevät hoitoon. Nämä ovat kaikkien vaalit. On tärkeää, että nuoret osallistuvat ja antavat äänensä kuulua.

Dushi pitää itsestään selvänä, että esimerkiksi mielenterveys ja sen hoito ovat mitä suurimmassa määrin nuorten ihmisten mielenkiinnon aihe.

– Nuoret keskustelevat ja heillä on mielipiteitä näistä asioista. Nuoria kyllä kiinnostaa, mutta heitä on rohkaistava tulemaan mukaan politiikkaan.

Dushi toteaa itsekin olevansa erittäin nuori ja politiikan untuvikko. Hän kertoo opiskelleensa politiikan sisältöjä kuntavaalikampanjastaan lähtien ja saaneensa puolueelta paljon tukea ongelmatilanteissa.

– Olen siitä hyvin iloinen ja onnekas ja kiitollinen. Mä opin joka päivä lisää kaikesta.

Aluevaalit järjestetään 23. tammikuuta.

Lue lisäksi:

Source Link yle.fi