Banner Before Header

Suvi Kerttulan kolumni: Mielensäpahoittajien kulta-aika

Tammikuussa Hyvinkään seurakunta pyysi anteeksi somepäivitystään. Seurakunnan iltapäiväkerhossa otetussa valokuvassa lapset leikkivät rokotusta. Jokaisella oli maski kasvoillaan.

”Näistä kuvista on aiheutunut paljon pahaa mieltä ja myös väärinymmärrystä. Pahoittelemme tapahtunutta”, seurakunta päivitti Facebookissa julkaisemassaan tiedotteessa 20. tammikuuta.

Leikki oli lasten itsensä keksimä ja kehittämä.

Uskon, että lapset tuskin itse loukkaantuivat kuvasta. Hehän vain leikkivät. Leikki on lapsen työtä.

Seurakunnan anteeksipyyntö ja koko keskustelu kertoo paljon tästä ajasta. Kaikesta loukkaannutaan ja kaikkea pyydetään anteeksi, usein varmuuden vuoksi. Tai sitten vaaditaan anteeksipyyntöä kaikesta.

Mitähän Jeesus olisi lasten rokotusleikistä sanonut? Hänhän salli lasten tulla tykö.

Tuttu kutsuu herkkähipiäisyyttä mimosailmiöksi. Aina joku ottaa nokkiinsa, kun toinen tekee jotakin tai avaa suunsa. Elämme mielensäpahoittajien kulta-aikaa.

Lapset olivat rokotusleikissäkin nokkelasti ajassa kiinni. Miten valppaudesta voi mielensä pahoittaa?

Mielestäni rokotusleikki kertoo lasten hoksauskyvystä. Lapsi tarkkailee ympäristöään ja oppii matkimalla.

Leikkimällä lapsi kehittää mielikuvitusta, sosiaalisia taitoja ja oppii sääntöjä. Kommunikointia ja neuvottelutaitoja.

Se, mitä maailmassa tapahtuu, näkyy heti lasten leikeissä. Ystävän lapsi oli hiekkalaatikolla ensimmäisenä koronakeväänä. Isommat muksut olivat leikkineet kauppaa ja ainoa myyntituote oli vessapaperi.

Oma ikäluokkani leikki lapsena lääkäriä kuuntelemalla ”stetoskoopilla” sydäntenääniä. Enää lääkäri ei vastaanotolla juuri potilasta koske. Lapsetkin ovat sen huomanneet. Nykyään lapset leikkivät lääkäriä niin että kirjoittavat nopeasti tietokoneella.

Lapset olivat rokotusleikissäkin nokkelasti ajassa kiinni. Miten valppaudesta voi mielensä pahoittaa?

Mitähän Jeesus olisi lasten rokotusleikistä sanonut? Hänhän salli lasten tulla tykö.

Nyt someaikana kohu voi syntyä hyvinkin pienestä. Sosiaalisessa mediassa on helppo kertoa kokemuksistaan, kun sapettaa. Somessa pelataan tunteilla ja asiat saavat helposti valtavat mittasuhteet.

Melkein kaikilla on pandemia-aikana mielipide rokotuksista ja maskeista.

Aamuposti kertoi osan seurakuntalaisista pahastuneen siitä, että lapset käyttivät maskeja. Osa hirmustui rokotusleikistä. Seurakunta vastasi noudattavansa alueen koronasuosituksia.

Hyvinkään seurakunnan vt. kirkkoherra Virpi Koivisto myönsi Aamupostin haastattelussa, että seurakunta epäonnistui viestinnässä. ”Tästä otetaan opiksi”, hän kertoi ja tukahdutti näin oikeaoppisesti uuden somekohun. Samalla hän antoi Aamupostin haastattelussa lapsille ”synninpäästön”.

”Tärkeintä on, että lapsia ei oteta tähän välineeksi. Ja että lapset saavat olla lapsia ja tehdä, mikä heitä huvittaa”, vt. kirkkoherra sanoi Aamupostissa.

Loukatut tunteet. Niistä somekohuissa on yleensä kyse.

Siksi uusia kohuja syntyy, kunnes sen korvaa taas seuraava kohu.

Source Link is.fi