Banner Before Header

Sydämet sulattanut ravikuningas ansaitulla lomalla trillerimäisen kauden jälkeen – ”Olin 95-prosenttisen varma, että kuolisi”

Kaksinkertaisen ravikuninkaan Evartin kilpailutauko jatkuu.

Koska ori ei vaikuttanut olevan syyskauden pääkilpailunsa Pohjoismaiden mestaruuden jälkeen parhaimmillaan treenikerroilla, valmentaja Antti Ojanperälle oli helppo ratkaisu päästää superori tauolle.

– Suunnitelmissamme oli kyllä ollut koko ajan, että Evartti saa huilata jonkin aikaa PM:n jälkeen, Ojanperä kertoo.

Hevonen sijoittui kuukausi sitten Turun huippukisassa Parvelan Retun jälkeen toiseksi.

– Kun ajoin Evartilla PM:n jälkeen pari kertaa, se ei ollut täydellisen tuntuinen. Paussi oli paikallaan.

Evarttia on treenarinsa mukaan pidetty kuitenkin koko ajan valjaissa.

– Ori on ollut ihan hyvän oloinen. Juttakin (Ihalainen) kysyi vasta ajokertansa jälkeen tyytyväisenä, että koska Evartilla ajettaisiin kilpaa, Ojanperä huomauttaa.

Lähiviikkojen asia ravikuninkaan paluu starttiviivalle ei kuitenkaan ole.

– Ajatuksena on, että Evartti kilpailisi joitakin kertoja talvella. Se aina vähän vaihtelee, missä vaiheessa talvi meille tulee. Ei ole vielä varmaa, starttaako ori tämän vuoden vai vasta ensi vuoden puolella, pihtiputaalainen huippuvalmentaja pohtii.

Evartti on kaksinkertainen ravikuningas.

Koska Evartti sairastui vakaviin suolisto-ongelmiin viime talvena, sen kanssa ei ole ahnehdittu tällä kaudella. Oriin selviäminen kuolemanporteilta toistamiseen ravikuninkaaksi oli melkoinen voimainnäytös niin hevoselta kuin sen valmennustiimiltäkin.

– Tällainen huippukausi ei kyllä pyörinyt mielessäni, kun ajoin Evarttia helmikuussa Viikin eläinsairaalaan. Olin Lahden kohdalla 95-prosenttisen varma, että se kuolisi, Ojanperä muistelee kauhunhetkiään.

– Jokin ihme sitten kävi, että Evartti toipui ja pystyi juoksemaan vielä tällaisen huippukauden. Sen ja myös koko talliporukkamme kokemien vastoinkäymisten takia hevoselta ei ole vaadittu liikoja.

Lue lisää: Hoitajalla pysymistä vakavasta sairastumisestaan toipuvan ravikuninkaan mukana – ”Ulkoiluttaa narusta minua eikä toisin päin”

Myös tallipäällikkö oli itse hengenvaarassa. Ojanperällä huomattiin kesäkuussa sattuneen kolarin jälkeen vakava sydänvika sairaalassa. Hän joutui käsi- ja sydänleikkausten takia kuukausien sairauslomalle.

Lue lisää: Antti Ojanperä, 40, joutui keskelle epäonnista tapahtumasarjaa – sitten lääkäri teki pysäyttävän löydöksen: ”Kuolema olisi ollut lähiajan juttuja”

Valmentaja palasi jokin aika sitten täysipäiväisesti valmentajan töihin.

– Ajoin jo välillä päivän aikana yhdeksän hevosta, mutta se kyllä näkyi olossani. Tällä hetkellä treeniajoja tulee päivässä viisi, eli ei ihan täyttä määrää.

Kesäkuussa kovia kokenut Antti Ojanperä on palannut hevosten treenikärrryille syksyllä.

– Kävin välillä myös sairaalassa, koska käteeni tuli tulehduksesta kiputila. Se onneksi laukesi. Olen kaiken kaikkiaan toipunut aivan kohtalaisesti, ja sydänkäyränikin ovat näyttäneet ihan hyviltä, Ojanperä kertoo.

Jos valmentajan terveys on pysynyt nyt hyvänä, aivan samaa ei voi sanoa kaikista hänen huippuhevosistaan.

Vuoden 2015 ravikuningas Jokivarren Kunkku jäi reilu kaksi viikkoa sitten pois Porin Toto75-lähdöstä ja vetäytyi samalla jo talvitauolle.

– Kunkun veriarvoissa oli vähän sanomista Porin ravien aikoihin. Ori on ollut taas lenkeillä ihan ok:n tuntuinen, mutta koska hokkikengät eivät sovi sille, se kilpailee seuraavaksi aikaisintaan keväällä.

Jokivarren Kunkku kilpailee vasta keväällä.

Vuoden 2016 ravikuningas Vitter joutui jalkavamman takia jäämään pois Kaustisen startista viime sunnuntaina. Vahvasti uutta tulemistaan syksyllä tehneen hevosen paluu kilpailuihin on hämärän peitossa.

– Vitterin vasemmassa etujalassa oli ollut aikaisemmin vikaa, mutta nyt sen oikean etusen ulkohaaraan näyttäisi tulleen joku pieni paikallinen vamma. Turvotuksen takia hevosen jalkaa ei ole voitu vielä ultrata, joten tarkkaa tietoa vaivan vakavuudesta ei ole.

– Hevosen kanssa oli tehty kovasti töitä, ja näytti, että olimme pääsemässä tuloksiin. Sen takia tällainen takaisku on tosi harmillinen juttu, Ojaperä sanoo.

Ojanperän tallin lämminveritähdet Mas Champ ja Main Stage operoitiin loppukesällä ja se ovat toipuneet odotusten mukaisesti.

Mas Champ on ollut kilpailematta heinäkuun alun Suur-Hollola -ajon voittonsa jälkeen. Ojanperä kertoo, että ruunan jalan polvikanavassa oli piikki, jonka takia sen ristikkäinen takajalka kuormittui.

– Vaikka Mas Champ on aina ravannut hyvin, Suur-Hollola -ajon jälkeen tuli tunne, ettei sillä ole kaikki täydellisesti. Hevosen jalka operoitiin, ja ehdimme kyllä valmistautua sen kanssa hyvin ensi kauteen.

– Main Stagen puikkoluusta oli puolestaan luunsiru irrallaan ja se leikattiin pois. Siitä syystä sen ravi ei ollut koko ajan täydellistä, Ojanperä kertoo.

Myöskään Main Stage ei kilpaile ennen kevättä.

Mas Champ toipuu odotetusti polvioperaatiosta.

Vielä alkukaudella Ojanperän ja Ihalaisen suunnitelmissa oli laajentaa kilpatoimintaansa Ranskaan, mutta unelmat hautautuivat kesällä.

– Koska Mas Champ ja Main Stage piti operoida, Ranskaan ei ollut tänä talvena mieltä lähteä. Mas Champin kohdalla reissun sai oikeastaan unohtaa jo heti Suur-Hollolan jälkeen. Suur-Hollola on Group 1-luokan kisa, jonka voiton takia ruuna olisi joutunut Ranskassa tosi koviin lähtöihin.

Pihtiputaalla seurataan silti tarkasti patonkimaan raviurheilua. Ojanperän kokoama kimppatalli osti kesän jälkeen Kari Lähdekorvelta hyvin Ranskassa pärjänneen Sobel Conwayn.

Kolmen kuukauden kilpailutauolla ollut ruuna debytoi maanantaina uusien omistajiensa ja uuden valmentajansa Philippe Daugeardin nimissä Pariisissa.

Vaikka startti ei tuonut menestystä, Ojanperä piti näkemästään.

– Sobel Conway teki kengät jalassa ihan asiallisen juoksun. Kärkirintama oli tasainen, ja ruuna tuli vähän nakelissa maaliin vain neljän kymmenyksen päässä voittajasta.

– Hevonen tulee varmasti jossain vaiheessa takaisin Suomeen, mutta tuskin ainakaan vielä talven aikana, Ojanperä olettaa.

Source Link is.fi