Banner Before Header

Syy, miksi liikuntainto usein lopahtaa – vain ”yhden prosentin parannukset” tuottavat merkittäviä tuloksia

Oletko mielestäsi lisännyt liikuntaa arkeesi? Käyttänyt portaita hissin sijaan, lähtenyt ehkä lenkillekin tai salille, mutta mitään ei tunnu tapahtuvan? Liikunta ei yhtään tunnu helpommalta eikä mielekkäämmältä.

Uusi kirja Löydä liikunnan iloliiku omalla tyylilläsi (Gummerus) kertoo, miksi näin voi käydä.

Yksi syy voi olla se, että eteenpäin pyrkii liian isoin askelin.

– Pienen mikromuutosten tekeminen kaikessa arjen kiireessä ja vaatimusten ristitulessa on mahdollista vain, jos muutokset tehdään mukavuusalueen rajalla eikä kaukana epämukavuusalueella. Onnistuminen on todennäköistä, jos emme lähde tekemään jotain täysin uutta ja erilaista sekä järjestelyitä, organisointia, energiaa ja sankarihahmojen itsekuria vaativaa, Susanne Valkeakari ja Petteri Korkala kirjoittavat.

Pienillä askeleilla tehtyjen muutosten tulokset näkyvät hitaasti. Siksi niin usko, toivo kuin tahdonvoima tuppaavat monella loppumaan.

–  Tähtäämme mieluiten suuriin tuloksiin nopeasti tietämättä, että ne aiheuttavat yleensä harmillisen ja haitallisen jojo-efektin. Pienet muutokset vaativat malttia, mutta maltti palkitaan.

Pienet jokapäiväiset teot kerryttävät suurta hyötyä.

Ensin on sijoitettava

Liikunnan lisääminen elämään vaatii aluksi sijoittamista eli vaivannäköä ja ponnisteluja ilman palkkaa. Palkkion aika tulee myöhemmin.

– Liikuntaan sijoittamisen kanssa kilpailee moni epäterveellinen tapa, jonka tuottologiikka toimii toisin päin. Kun laiskottelemme sohvalla, saamme tuoton ja hyödyn heti ja joudumme maksamaan siitä hinnan vasta paljon myöhemmin. On mukava saada hyöty heti eikä ajatella maksua, kirjoittajat sanovat.

Kun laiskottelemme sohvalla, saamme tuoton ja hyödyn heti ja joudumme maksamaan siitä hinnan vasta paljon myöhemmin.

Pienten tekojen tulokset ja hyödyt kertyvät sen sijaan hiljalleen, kunnes ne kertaantuvat. Lopulta ne voidaan nähdä varsin selvästi.

Mitä pieniä liikuntatekoja voisit lisätä arkeesi juuri nyt?

Yksikin prosentti

Vain yhden prosentin parannukset muutamissa arjen päivittäisissä teoissa voivat vuosien kuluttua tuottaa merkittävän tuloksen.

Portaiden valinta hissin ja liukuportaiden sijaan on kirjan tekijöiden mukaan hyvä esimerkki. Tai se, että ottaa tavakseen jäädä linja-autosta pois yhtä pysäkkiä aikaisemmin. Lisäksi päivässä on monta hetkeä venytellä tai tehdä lyhyt taukojumppa, vaikka tv-ohjelman mainostauolla.

Omasta arjesta voi löytää monia tällaisia yhden prosentin esimerkkejä.

– Opetellaan siis luottamaan prosessiin, lopetetaan suurten tulosten metsästäminen ja luotetaan siihen, että ne tulevat ennen pitkää. Opetellaan huomaamaan pienen pienet tulokset ja olemaan niistä kiitollisia ja itseemme tyytyväisä, kirjoittajat kannustavat.

Opetellaan siis luottamaan prosessiin, lopetetaan suurten tulosten metsästäminen ja luotetaan siihen, että ne tulevat ennen pitkää.

Stoppi liikuntajojoilulle suunnittelemalla

Uudet liikunnalliset tavat eivät synny sattumalta tai toivomalla. Ne pitää suunnitella. Yksi selkeä syy liikuntajojoiluun on se, että suunnittelussa mennään kirjan mukaan liian koville kierroksille.

Hyvä suunnittelu tarkoittaa sitä, että malttaa ensin pysähtyä havainnoimaan arkeaan. Mitä mahdollisuuksia on liikkua itselleen mieleisellä tavalla? Entä mitä tehdä silloin, jos motivaatio on koetuksella?

Suunnitellessa kannattaa myös pohtia, että liikkuu itselleen sopivalla tavalla. Toisille sopii tehokkaan tavoitteellinen meininki, toiselle rutiineihin keskittyminen. Yksi hakee ennen muuta hyvää oloa.

Lue lisää: Millainen liikkuja olet? Testaa!

Sanojen voimaa

Liikuntaa tukevana kikkana voi hyödyntää myös tietynlaista lauserakennetta.

– Esimerkki tämän vaikutuksiltaan lähes taikaloitsun käytöstä voisi olla: kun olen illalla avaamassa somen, niin teen ensin netistä löytämäni parin minuutin taukojumpan, tai kun tiistaisin lähden töistä, niin menen jumppaan – suoraan töistä kulkematta kodin kautta.

Liikunta tulee tehtyä, koska se on liitetty kiinteästi asiaan, jonka joka tapauksessa tekee.

– Kun noudattaa uutta tapahtumaketjua muutaman kuukauden ajan, hyvää tekevästä liikuntatuokiosta tulee lähes automaattisesti osa arkea – esimerkiksi: kun olen menossa hissiin, niin pysähdyn ja etsin portaat, tai kun olen imuroinut, niin lähden lyhyelle lenkille, tai kun katson uutisia, niin venyttelen samalla.

Source Link is.fi