Banner Before Header

Syyttäjä: Aikamiespoika murhasi äitinsä raa’asti

Aikamiespoikaa epäillään 68-vuotiaan äitinsä erittäin raa’asta ja julmasta murhasta.

40-vuotiaalle pojalle syyttäjä vaati elinkautista vankeutta murhasta Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa.

Poika kiisti syytteen, mutta myönsi teräaseen käytön. Käräjäoikeus käsitteli jutun tiistaina. Tuomion oikeus antaa parin viikon kuluttua.

Syyttäjän näkemys on, että poika toteutti teon äitinsä omakotitalossa Orimattilassa 20. elokuuta.

Talossa on useita valvontakameroita, joiden tallentamia otoksia oikeudessa katsottiin. Kuvissa näkyy, kun poika menee taloon, jossa hän oli äitinsä kanssa noin kahdeksan tuntia.

Esitutkintaa poliisi teki usean kuukauden aikana. Poikaa kuultiin ensimmäisen kerran jo surmatekoa seuraavana päivänä.

Poika asusteli aika ajoin äitinsä talossa. Illan aikana äiti soitti veljelleen, jota oikeus kuuli todistajana. Sisarukset olivat keskustelleet kiinteistökaupoista ajatuksella, että voisiko veli myydä siskonpojalle jonkin kiinteistön. Puhelu oli keskeytynyt äidin ja pojan riitaan.

Miksi poika surmasi äitinsä, ei esitutkinnasta selvinnyt. Motiivi jäi epäselväksi myös oikeuskäsittelyssä, jossa äidin ja pojan välinen riita nousi esille.

Syyttäjän näkemyksen mukaan pitkäkestoinen väkivalta aiheutti äidille suurta tuskaa. Pojalla oli määrätietoinen surmaamispyrkimys, mikä ilmenee uhrin saamista lukuisista erityyppisistä vammoista.

Äiti oli poikaansa verrattuna jo teon alkaessa fyysisten ominaisuuksiensa vuoksi syyttäjän mukaan puolustuskyvyttömyyttä lähentelevässä tilassa.

Syytteen mukaan poika käytti surmavälineinä ainakin vihannesveistä.

Poika myönsi teräaseen käytön, mutta kiisti muiden astaloiden, kuten talosta löytyneen moottorisahan käytön. Hän kertoi toimineensa itsepuolustukseksi, koska äiti oli käynyt päälle. Puolustus kiisti murhan ja piti tekoa tappona.

Syyttäjä otti esille mielentilatutkimuksen tekemisen syytetystä. Syytetty piti mielentilatutkimusta tarpeettomana eikä oikeus häntä siihen määrännyt.

Poika pakeni talosta muutaman sadan metrin päässä olevaan naapurin kuivurirakennukseen, josta poliisi pidätti hänet yöllä. Hän teki kuivurin sisätiloihin nuotion. Tilan isäntä otti yhteyttä hätäkeskukseen kuivurinsa luona hiippailevasta miehestä.

Kun poliisi otti epäillyn kiinni, hänellä oli mukanaan kassi, jossa oli äidin lompakko, koruja ja asiakirjoja.

Poikaa syytettiin myös törkeän vahingonteon yrityksestä, kun hän yritti sytyttää äitinsä talon tuleen. Teko jäi yritykseksi, sillä tuli hiipui itsekseen.

Tiistaisessa oikeuskäsittelyssä poika kiisti molemmat syytteet.

Uhrin omaiset vaativat syytetyltä 15 000 euron kärsimyskorvauksia.

Syytetty mies tuomittiin noin kuusi vuotta sitten yhdeksän vuoden vankeuteen muun muassa tapon yrityksestä ja kahdesta törkeästä pahoinpitelystä.

Source Link is.fi