Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_171baab7b9cefeef41f2303127d69a8a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Syyttäjä: poliisin on kestettävä loukkaavaakin arvostelua – tutkinta kansanedustaja Ano Turtiaisen somekirjoituksista lopetettiin – Uutisalue

Syyttäjä: poliisin on kestettävä loukkaavaakin arvostelua – tutkinta kansanedustaja Ano Turtiaisen somekirjoituksista lopetettiin

Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Jari Taposeen kohdistuneet kommentit sosiaalisessa mediassa johtavat syytteen nostoon.

Syyttäjä on nostanut syytteen Taposeen kohdistuneesta laittomasta uhkauksesta. Syytteen sisältö tulee julki, kun sen käsittely alkaa käräjäoikeudessa.

Helsingin poliisin ennalta estävää poliisitoimintaa johtava Taponen teki yhteensä kahdeksan rikosilmoitusta sosiaalisessa mediassa julkaistuista viesteistä. Hän katsoi joutuneensa viestien vuoksi maalittamisen ja uhkausten kohteeksi.

Syyteharkintaan asti päätyi viisi tapausta, joissa oli rikoksesta epäiltynä neljä miestä.

Heistä yksi sai syytteen laittomasta uhkauksesta. Yhden osalta syyttäjä päätti, että ei nosta syytettä kunnianloukkauksesta teon vähäisyyden vuoksi.

Lisäksi syyttäjä päätti lopettaa esitutkinnan kolmessa epäillyssä kunnianloukkauksessa, joissa oli kaksi rikoksesta epäiltyä. Toinen heistä on Valta kuuluu kansalle -puolueen kansanedustaja Ano Turtiainen.

Syyttäjä: kansanedustaja käytti alatyylistä kieltä

Ano Turtiaista epäiltiin kahdesta kunnianloukkauksesta.

Turtiainen kirjoitti viestipalvelu Twitterissä Taposen viestiin vastauksen, jota Taponen piti halventavana. Turtiainen nimitti Taposta ”munattomaksi nillittäjäksi”.

Syyttäjä toteaa, että Taponen on sosiaalisessa mediassa aktiivinen toimija ja osallistuu poliisina Twitter-tilillään yhteiskunnallisiin keskusteluihin muun muassa maahanmuutosta, sananvapaudesta, rikollisuudesta ja rasismista.

– Turtiaisen vastausta Taposen kirjoitukseen voidaan pitää arvosteluna Taposen toimintaa kohtaan julkisessa virassa, eikä sen voida katsoa tässä tapauksessa selvästi ylittävän sitä, mitä voidaan pitää kohtuullisena, arvioi syyttäjä.

Vasemmalla ylikomisario Jari Taponen, oikealla kansanedustaja Ano Turtiainen.
Syyttäjän mukaan kansanedustaja Ano Turtiainen (oik.) nimitteli Jari Taposta alatyylisesti, hyvän maun vastaisesti ja kunniaa loukkaavasti.Kristiina Lehto / Yle, Mikko Ahmajärvi / Yle

Turtiainen käytti nimitystä myös toisessa twiitissä, jossa hän tivasi, miksi Helsingin poliisi ei ollut ylläpitämässä järjestystä mielenosoituksessa.

– Saamieni tietojen mukaan munaton nillittäjäpoliisi Jari Taponen olisi ollut tämän älyttömyyden takana, kirjoitti Turtiainen.

Syyttäjän mukaan Turtiaisen käyttämää ilmaisua voidaan suomalaisessa yhteiskunnassa pitää yleisesti hyväksyttyjen käyttäytymisnormien valossa alatyylisenä, hyvän maun vastaisena ja Taposen kunniaa loukkaavana.

– Kyse on kuitenkin samalla poliitikon ja kansanedustajan osallistumisesta yhteiskunnalliseen keskusteluun, jonka yhteydessä hän arvostelee ensisijaisesti viranomaisen menettelyä julkisessa virassa ja vasta toissijaisesti tämän henkilöä, perustelee syyttäjä päätöksessään.

Kunnianloukkausta on syyttäjän mukaan pidettävä kokonaisuutena arvosteltuna vähäisenä eikä tärkeä yleinen tai yksityinen etu vaadi tässä tapauksessa tutkinnan jatkamista.

Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan teosta ei olisi odotettavissa ankarampaa rangaistusta kuin sakkoa.

Syyttäjä: virkamiehen ei tarvitse kestää mitä tahansa

Päätökset tehnyt aluesyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen korostaa, että Taposesta kirjoitetut kommentit eivät ole hyväksyttäviä.

– Virkamiehellä on kunnia, eikä virkamiehen tarvitse kestää mitä tahansa.

– Mutta jos korkeassa asemassa oleva poliisi poliisin arvovallalla osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun, pitää sallia se, että keskusteluun voidaan vastata myös jonkin verran epäasiallisilla kommenteilla, ennen kuin ryhdytään puhumaan rikoksesta. Näin etenkin silloin, kun on kyse kansanedustajan sananvapaudesta.

Hämäläinen korostaa, että virkamiehen henkeen tai terveyteen hänen virkatoimiensa vuoksi kohdistuva uhkaus on eri asia. Tämän vuoksi hän nosti syytteen tapauksessa., jossa Taposta uhattiin.

– Väkivallan käytöllä uhkaamista ei tarvitse sietää.

Juha-Mikko Hämäläinen
Aluesyyttäjä Juha-Mikko Hämäläisen mukaan ylikomisario Juha Taposeen kohdistunut somekirjoittelu oli kunniaa loukkaavaa. Edellytykset syytteiden nostamiselle ja esitutkinnan jatkamiselle olisivat sinänsä olleet olemassa, mutta tässä tapauksessa hän päätyi niistä luopumiseen. Laura Railamaa / Yle

Turtiaisen kirjoituksia kommentoineen esitutkinta lopetettiin

Esitutkinta lopetettiin myös tapauksessa, jossa toinen mies julkaisi Ano Turtiaisen Taposesta esittämään arvosteluun liittyvän viestin.

Mies kirjoitti Twitterissä, että hänen kokemuksensa mukaan Taponen käyttää virka-asemaansa väärin provosoimalla keskusteluja, esittämällä kiistanalaisia sananvapaustulkintoja.

– Rikosilmoitus taitaa osoittaa esitetyn tulkinnan munattomasta nillittäjästä aika oikeaan osuneeksi, hän jatkoi.

Tässäkin tapauksessa syyttäjä katsoi, että miehen esittämää yksittäistä väitettä voidaan pitää arvosteluna Taposen julkisessa virassaan suorittamaa tehtävää kohtaan.

Halventavasta kuvamanipulaatiosta ei syytettä

Syyttäjä jätti syytteen nostamatta tapauksessa, jossa kunnianloukkauksesta epäilty mies oli julkaissut tai jakanut Facebook-seinällään Taposta koskevan kuvamanipulaation.

Kuvassa oli television uutislähetyksestä otettu kuvakaappaus, jossa Taponen näkyi. Kuvaan oli lisätty Taposen nimi ja teksti: “Lapsenraiskaus ei voi eikä saa olla syy keskeyttää turvapaikkaprosessia.”

Mies oli kommentoinut kuvaa sanoin: “mut miettikää oikeesti onko tää joku spummi vai onko joku oikeesti tätä mieltä…sairasta.”

Mies kiisti esitutkinnassa sen, että hän olisi halunnut loukata Taposta. Syyttäjän mukaan julkaisua voidaan yleisen oikeuskäytännön perusteella pitää yleisesti ottaen halventavana.

Taposella on kuvassa poliisin virkapuku ja syyttäjän mukaan on perusteltua arvioida, että julkaisussa arvostellaan enemmänkin Taposen toimintaa virkamiehenä kuin yksityishenkilönä.

Mies on poistanut julkaisun seinältään, eikä Taposella ollut asiassa vahingonkorvausvaatimusta.

Syyttäjän mukaan miehen menettelyä voidaan pitää sillä tavoin vähäisenä, että asiaa ei ole tarpeen käsitellä oikeudessa.

Lue myös:

Perussuomalaisten kansanedustaja solvasi poliisia Twitterissä – rikosilmoitus

A-studio selvitti: virkamiehiä maalitetaan kaivamalla yksityiselämää – ”Tietääkö joku, missä tämän konstaapelin lapset käyvät koulua?”

Poliisiylijohtaja Kolehmainen huolissaan maalittamisesta: Pelko voi vaientaa jopa tuomareita, sadat poliisit harkinneet alanvaihtoa

Source Link yle.fi