Banner Before Header

Täällä toivotaan kunnon pakkasia, koska energia on niin kallista – ”Koko alan kannalta katastrofaalisen huono tilanne”

Erityisesti etelän hiihtokeskuksissa odotellaan tänä talvena kunnon pakkasia, kun taas iso osa kuluttajista ja yrityksistä toivoo lähinnä leutoa talvea, sähkönkulutuksen hillitsemiseksi.

Mitä kovempi pakkanen, sitä parempi tuottosuhde lumitykissä. Pienellä 1–2 asteen pakkasella lumikuutioon menee varsin paljon energiaa, kun taas 15 asteessa energiankulutus on monin verroin vähäisempää.

Sappeen matkailukeskuksessa rinteet aukeavat usein vasta marras–joulukuussa. Rajalämpötilassa ei nykyhintojen takia rinteitä ryhdytä lumettamaan, Sappeen toimitusjohtaja Jouko Poukkanen kertoo.

– Lumen tuotto suhteessa energian käyttöön pitää olla järkevää niin taloudellisesti kuin tuotannon vastuullisuuden suhteen.

Sappeen toimitusjohtaja Jouko Poukkanen arvioi rinteiden aukeavan heillä marras-joulukuussa.

Käytännössä se tarkoittaa, että jos aiemmin lumetus aloitettiin kiristyvän pakkasen oloissa 2,5 asteessa, tulevana talvena se aloitetaan vasta 4–5 pakkasasteessa kun sääennuste lupaa pitempää pakkaskautta.

Isolla matkailukeskuksella on oma pörssimeklari sähkökauppaan. Energiasopimuksia on saatu kiinnitettyä halvempiin hintoihin.

– Valitettavasti osa (sähkönkäytöstä) odottaa vielä edullisempia tarjouksia tai sitten joudutaan etsimään muita vaihtoehtoja kovimmille hintapiikeille, esimerkiksi vähentämään tykkien käyttöä hetkellisesti.

Huonoimmassa skenaariossa kiinnittämättömän sähköenergian hinta voi viisin- tai kymmenkertaistua.

Tällöin osa sähköstä jouduttaisiin ostamaan noin 30 sentin kilowattitunnin hinnalla. Tämä hinta nostaisi sähköenergian kustannusta koko matkailukeskuksessa noin satatuhatta euroa kuukaudessa.

Messilän Matkailukylässäkin talvea kohden mennään erihintaisten sähkösopimusten alla. Pitkät sopimukset antavat turvaa. Kysyntää odotetaan sinänsä olevan, koska Messilä on hyvien yhteyksien päässä pääkaupunkiseudusta.

– Yleisesti hintataso on helvetin korkea, pakko sanoa. Kyllä tilanne mietityttää, Messilän hallituksen puheenjohtaja Aulis Lähde sanoo.

– Toivon että sähkön hinta tulee alas. Koko alan kannalta tämä on katastrofaalisen huono tilanne.

Ihmisiä riitti Rukalla jonoksi asti viime talvena.

Viime vuoden lumella liikkeelle

Pohjoisessa kausi on jo alkamassa. Rukan hiihtokeskus aukeaa perjantaina 7. lokakuuta, hiihtoladuille päästään siitä viikkoa myöhemmin. Myös Rukalla on jo vuosia panostettu energiatehokkuuteen, mutta sähkön hinnannousu kirpaisee silti.

Rukan paikallisjohtaja Matti Parviainen kertoo, että Rukalla ja Pyhällä on tälle kaudelle budjetoitu sähkönhinnan korotukseen runsaat 20 prosenttia viimevuotista enemmän rahaa.

Se tarkoittaa noin 300 000 euron lisäystä sähkölaskuun tulevalle talvelle.

Rukalla on säilölunta, joka kesäksi varastoitiin rinteeseen.

– Ensihätään ei tarvitse tykkejä käyttää, vaan aloitamme viime talven lumella. Olemme päättäneet, että lumetamme juuri ja juuri niin, että pärjäämme ja lumetuksen järkevyyttä joissakin paljon lunta tarvitsevissa paikoissa.

Matti Parviainen kertoo, että Rukan rinteet pääsevät avautumaan viime talvelta säilötyllä lumella.

Hissejä hitaammiksi

Sappee on tehnyt viime vuosina monia energiansäästötoimia ja investointeja, joilla kulutusta on jo pienennetty.

Tänäkin vuonna Sappeella on vaihdettu suuri määrä tykkejä uusiin, jotka ovat edellisiä tehokkaampia. Rinnekoneissa on mittausjärjestelmä, jolla nähdään lumen syvyys. Hukkalunta ei synny.

Familypark-alueen valaistusta on kesän aikana vaihdettu ledeiksi, kun aiemmin valaistus hoidettiin korkeapaine­natrium­valaisimilla.

Erilaisia säästötoimia on Rukallakin. Hiljaisina aikoina hissien ajonopeuksia voidaan hiukan hidastaa. Se säästää merkittävästikin sähköä ilman että asiakkaat tuskin huomaavat eroa.

Valojen käyttöä voi säätää, ja ne on vaihdettu ledeiksi.

Messilässä on sekä vanhempia että uusia energiatehokkaita tykkejä.

– Etelässä on se tilanne, että pienimmillä pakkasilla ei enää lähdetä tekemään lunta tai ainakaan yhtä paljon kuin ennen. Siinä ei ole mitään järkeä, Lähde sanoo.

– Kymmenen pakkasastetta on ihannelämpötila. Pahinta olisi, jos suurin osa talvesta joudutaan lumettamaan.

Sappeen Poukkasen mukaan poikkeusoloista huolimatta talvikausi näyttää rohkaisevalta. Puskuria on kerätty menojen varalta.

– Meillä on kausikorttikauppa käynyt ennätyksellisesti. Se lupaa aina hyvää.

– Odottelen toiveikkaana, varaustilanne on ihan hyvä tällä hetkellä. Ei olla kaukana viime vuodesta joka oli ihan huippuvuosi, sanoo Rukan Parviainenkin.

Source Link is.fi