Banner Before Header

Taas häirintätapaus urheilussa – tutkintapyynnön mukaan ”mustasukkainen” valmentaja puraisi ja puhui rivosti Aatamista ja Eevasta

Suureen suomalaiseen lajiliittoon on vastikään toimitettu kurinpitoilmoitus lajin parissa toimivan valmentajan käytöksestä.

Ilta-Sanomat on lukenut asiaan liittyvät asiakirjat. Lajiliitosta ei haluttu kommentoida keskeneräistä tapausta. Vielä ei siis tiedetä, aikooko kyseisen liiton kurinpitolautakunta puuttua asiaan.

Ilmoituksen on jättänyt naispuolinen lajin harrastaja. Ilmoituksen kohde, mies, oli naisen valmentaja.

Kurinpitoilmoituksessa nainen kertoo aloittaneensa lajin kovin tavoittein, ja entuudestaan tuttu mies oli lupautunut hänen valmentajakseen omasta aloitteestaan.

Harrastuksen aloittamisen aikoihin naisella oli ongelmia yksityiselämässään. Kova harjoittelu antoi muuta ajateltavaa.

Mies on meritoitunut ja lajipiireissä tunnettu valmentaja. Mies antoi olettaa, että nainen voisi ottaa merkittäviä kehitysaskeleita hänen valmennuksessaan.

– Hän sai uskoteltua, että valmentajan ja urheilijan symbioosi on ihan luonnollinen asia, nainen kertoo Ilta-Sanomille erikseen.

Teemu Japisson on Suekin pääsihteeri.

Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin pääsihteeri Teemu Japisson sanoo IS:lle, että valta-asema altistaa epäasialliseen käytökseen ja häirintään myös urheilussa.

– Siitä on tutkittua tietoa sekä kansainvälisesti että Suomessa.

Japisson ei ota kantaa tässä jutussa kerrottuun tapaukseen, vaan kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

Ilmoituksessaan nainen kertoo olleensa jo valmennussuhteen alkaessa tietoinen valmentajan roisista puhetyylistä. Hän kuitenkin pyrki sivuuttamaan toistuvat, ”sukupuolielinten seutuvilla” pyörineet heitot ja keskittyi urheilullisiin tavoitteisiinsa.

Nainen kertoo kurinpitoilmoituksessa, että ahdistavat kokemukset alkoivat, kun hän ryhtyi tapailemaan erästä miestä.

Valmentajan mielestä ammattimainen harjoittelu ja parisuhde eivät sopineet samaan yhtälöön.

Nainen koki, että valmentaja oli mustasukkainen. Valmentaja kuitenkin kielsi olleensa ihastunut naiseen, kun nainen sitä häneltä kysyi, ilmoituksessa kerrotaan.

Naisen mukaan miesvalmentaja käytti epäasiallista kieltä usein.

Naisen mukana valmentaja kertoi mm. näkemyksiään Aatamista ja Eevasta sekä käärmeestä paratiisissa. Valmentaja kertoi, kuinka kaikki meni pilalle, kun ”naisen pimpistä alkoi tulla verta”.

Valmentaja myös arvioi naisten ulkonäköä muiden kuullen.

Kurinpitoilmoituksessa nainen kertoo tunteneensa myötähäpeää ja kuvotusta juttuja kuultuaan.

Yhdessä ilmoituksessa kuvatussa tilanteessa valmentaja loukkasi naisen fyysistä koskemattomuutta. Valmentaja puri naista olkapäästä ja kehui tätä ”maailman parhaaksi naiseksi”.

– Valmentaja varasi usein kisareissuille yhteisen hotellihuoneen meille. Ei siellä mitään tapahtunut, mutta uskon hänen yrittäneen viestittää muille, että meillä olisi meneillään jotain muutakin, nainen sanoi IS:lle.

Myöhemmin valmentaja ilmoitti yllättäen lopettavansa naisen valmentamisen. Valmentaja kertoi syyksi naisen ”käytöksen”. Päätös ihmetytti naista, sillä harjoittelu oli sujunut hyvin ja hän oli noudattanut valmentajansa ohjeita tunnollisesti.

Valmentaja varasi usein kisareissuille yhteisen hotellihuoneen meille. Ei siellä mitään tapahtunut, mutta uskon hänen yrittäneen viestittää muille, että meillä olisi meneillään jotain muutakin.

– Minulle ei kerrottu perusteita eikä kysytty näkemyksiä mihinkään. Se oli silmiä avaavaa, mikä hänen motiivinsa minun valmentamiseeni oli, nainen kertoi IS:n haastattelussa.

Nainen lopetti lajin heti valmennussuhteen päättymisen jälkeen.

– Oli valtava pettymys ja hirveä järkytys, kun lajiin liittyvät unelmat menivät murskaksi.

Kurinpitoilmoituksessa nainen mainitsee valmennussuhteen aikana sattuneita yksittäistapauksia, jotka hän koki epäasiallisiksi. Naisen kertoman mukaan mies oli ainakin kerran kehunut hänen pakaroitaan. Valmentaja myös oli hieronut naista, minkä nainen koki jälkikäteen ahdistavaksi.

Suekin pääsihteerin Japissonin mukaan tässä jutussa avattu tapaus, jossa asianomistaja ei vastaa kyseenalaisesta käytöksestä syytetyn henkilön romanttisiin toiveisiin, minkä jälkeen tilanne kärjistyy, ei kuulosta päällisin puolisin poikkeukselliselta.

– Meille tulee seksuaalisesta tai sukupuolisesta häirinnästä vajaat sata ilmoitusta vuodessa. Joukossa on hyvin monenlaista häirintää, mutta ei tämä täysin ennenkuulumattomalta vaikuta, Japisson sanoi.

Kurinpitoilmoituksessa nainen pyytää lajiliitolta ”asianmukaisia seuraamuksia tällaisesta epäasiallisesta ja kyseenalaisesta käytöksestä valmentajan asemassa”.

Hän toivoo, että tapauksen tuominen julki vähentäisi vastaavan kaltaisia tapauksia ja rohkaisisi muitakin kertomaan kokemuksistaan.

Nainen kuvailee oloaan hyväksikäytetyksi. Hän tuntee joutuneensa eristetyksi seurasta ja koko lajista. Naisen mukaan valmentajan käytös naista kohtaan muuttui ”kylmäkiskoiseksi” ja ”vihamieliseksi”, kun valmennussuhteesta ei kehittynyt romanttista.

– Hankalinta on, että tässä syyllistää itseään ja tästä nousee hirveä paskamyrsky. Saan varmasti vihamiehiäkin, hän sanoi IS:lle.

Nainen ei koe, että tapaus olisi täyttänyt rikoksen piirteitä. Hän ei aio tehdä asiasta rikosilmoitusta.

Japissonin mielestä on todella tärkeää, että häirintää kokeneet uskaltavat puhua tapauksistaan julkisesti.

– Se laskee ihmisten kynnystä kertoa tällaisista tapauksista. Urheilussa kynnys ilmoittaa epäasiallisesta käyttäytymisestä tai seksuaalisesta häirinnästä on edelleen korkea.

IS tavoitti valmentajan, josta kurinpitoilmoitus on jätetty. Hän totesi lyhyesti, ettei tiedä mitään koko asiasta eikä halunnut kommentoida asiaa.

Source Link is.fi