Banner Before Header

Taiwan: Kiina simuloi sota­harjoituksissaan hyökkäystä sen alueelle

Kiina jatkoi lauantaina yhtä kaikkien aikojen suurimmista sotaharjoituksistaan Taiwanin ympärillä. Taiwanin puolustusministeriön mukaan Kiina simuloi harjoituksessaan hyökkäystä Taiwanin pääsaarelle.

Taiwanin armeija ilmoitti havainneensa lauantaina ”useita” kiinalaisia ​​lentokoneita ja aluksia Taiwaninsalmessa.

Taiwanin sotilaslähteiden mukaan osa Kiinan lentokoneista ja aluksista on ylittänyt aluerajan eli demarkaatiorajan, jonka itsehallinnollinen saari on määrittänyt alueelleen. Kiina ei tunnusta aluerajaa.

Kiinan armeija julkaisi lauantain vastaisena yönä videon ilmavoimien lentäjästä, joka kuvasi ohjaamostaan ​Taiwanin ​rannikkoa ja vuoria. Kiinan katsotaan pyrkineen näin osoittamaan, kuinka lähelle Kiinan joukot ovat päässeet Taiwanin rantoja.

Taiwanin armeija puolestaan julkaisi kuvia, joissa merisotilas vaikuttaa tarkkailevan kiinalaisalusta liki kosketusetäisyydeltä.

– Tätä kuvaa ei missään tapauksessa ole käsitelty, armeija vakuutti.

Taiwanin armeija pani verkkoon myös kuvia, joissa saaren ohjuspuolustusjärjestelmiä aktivoitiin kiinalaishävittäjiä vastaan.

Sotaharjoitusten Taiwaninsalmessa on määrä päättyä sunnuntaina. Kiina ilmoitti kuitenkin jo lauantaina aloittavansa uudet sotaharjoitukset kovapanosammuntoineen Keltaisenmeren eteläosassa Kiinan ja Korean niemimaan välisellä alueella. Nämä harjoitukset kestävät runsaan viikon.

Peking on reagoinut rajusti Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin tekemään Taiwanin-vierailuun. Suurten sotaharjoitusten aloituksen lisäksi Kiina ilmoitti keskeyttäneensä yhteistyön Yhdysvaltain kanssa ”keskeisissä kysymyksissä”.

Kahden suurvallan väliset suhteet ovat romahtaneet Pelosin matkan jälkeen. Esimerkiksi YK on vedonnut jännitteiden kiireellisen purkamisen puolesta.

Kiinan harjoitusten laajuus ja intensiteetti ovat herättäneet huolta ja suuttumusta Yhdysvalloissa ja muissa demokratioissa. Valkoinen talo kutsui perjantaina Kiinan suurlähettilään Washingtoniin nuhdellakseen häntä Kiinan toimista.

Taiwanin asemaa koskevat jännitteet ovat kireimmillään lähes 30 vuoteen, ja sotilaallisen konfliktin riski on kohonnut. Asiantuntijat arvioivat, että viimeisin taantuma kahden suurvallan välisissä suhteissa voi olla syvä ja pitkäkestoinen.

John Culver, entinen CIA:n Aasian-analyytikko, sanoi Strategisten ja kansainvälisten tutkimusten keskuksen isännöimässä keskustelussa, että Pekingin päätarkoitus sotaharjoituksilla oli muuttaa vallinnutta tilannetta, status quota.

– Luulen, että tämä on uusi normaali, Culver sanoi.

– Kiinalaiset haluavat näyttää – – että puhemies Pelosin vierailu on ylittänyt sietorajan.

Source Link is.fi