Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_5e23147a57ee278d61601e281f74e769, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tällainen yhtiö on nykyään Nokia, joka alkaa sponsoroida Tampereen areenaa – Uutisalue

Tällainen yhtiö on nykyään Nokia, joka alkaa sponsoroida Tampereen areenaa

Kaikki Suomessa tietävät Nokian. Yritys nousi perjantaina Tampereen areenan nimisponsoriksi. Tulevien jääkiekon MM-kisojen pyhättönä toimiva areena on viralliselta nimeltään Nokia Arena.

Mutta millainen yhtiö Nokia on nykyään?

Ainakin yhä suuri ja globaali. Nokian liikevaihto oli viime vuonna 21,9 miljardia euroa ja se toimii noin 130 maassa. Yrityksellä on noin 92 000 työntekijää.

Nokia kertoo, että sillä on maailmanlaajuinen johtoasema kännykkäverkoissa ja kiinteissä verkoissa. Lisäksi se tarjoaa ohjelmistoja, palveluja ja teknologioita.

Mistä nimi Nokia tulee?

Nokian historia on pitkä, ja yhtiö teki alkuun aivan jotain muuta kuin kännyköitä tai verkkolaitteita.

Nokian historia alkaa niinkin varhain kuin vuodesta 1865. Kaivosinsinööri Fredrik Idestam perusti ensimmäisen puusellutehtaansa Etelä-Suomeen vuonna 1865.

Muutamaa vuotta myöhemmin hän pystytti toisen tehtaansa Nokianvirran varteen. Yrityksen nimeksi tuli Nokia Ab sijaintipaikan mukaan.

Myöhemmin Nokia yhdistyi puhelin- ja sähkökaapeleita valmistavan Suomen Kaapelitehtaan kanssa. Näin 1960-luvulla Nokia toimi hämmentävän monella alalla. Yritys toimi kumi-, kaapeli-, metsä-, elektroniikka- ja sähköntuotantoteollisuudessa.

Kännyköiden aika

Nykyihmiselle Nokia tarkoittaa yhä usein kännykkää, vaikka kännykkäliiketoiminta onkin myyty pois.

Vuonna 1982 Nokia esitteli maailman ensimmäisen autopuhelimen analogiselle NMT-standardille. Ensimmäinen GSM-puhelu soitettiin Nokian matkapuhelimella vuonna 1991.

Nokia myi muut liiketoimintansa ja keskittyi televiestintään. Vuoteen 1998 mennessä Nokia oli maailman johtava matkapuhelinvalmistaja. Suomi sai nauttia kymmenen vuotta tästä maineesta, mutta sitten esimerkiksi Apple ja Samsung alkoivat menestyä älypuhelimissa paremmin.

Nokian pääjohtaja Jorma Ollila oli Suomessa pitkään ihailtu johtaja, mutta myöhemmin hän on saanut myös arvostelua osakseen valinnoistaan.

Suomalaiset olisivat mielellään nähneet, että Nokia olisi kehittänyt iPhonen kaltaisen älypuhelimen ja menestynyt.

Huippuvuonna 2000 Nokialla oli Suomessa yli 24 000 työntekijää. Tätä nykyä jäljellä on tästä noin neljännes.

Tampereella Nokia oli pitkään suurimpia työnantajia, kunnes suomalaiset tottuivat jatkuviin Nokian irtisanomisiin.

Nyt on nähtävillä käänne. Yhtiö on viime vuosina palkannut Suomessa enemmän kuin on irtisanonut.

Yrityskauppojen aika

Nokia on tehnyt aina paljon yhteistyötä eri yritysten kanssa.

Vuonna 2007 syntyi verkkopuolella Nokia Siemens Networks. Vuonna 2013 Nokia osti Siemensin osuuden yhtiöstä.

Vuonna 2011 Nokia yhdisti voimansa Microsoftin kanssa älypuhelinmarkkinoilla. Myöhemmin Nokia myi tämän liiketoiminnan Microsoftille.

Myös yhtiön digitaalisia kartta ja sijaintipalveluita tarjoava HERE-yksikkö myytiin pois 2015.

Sittemmin Nokia on yhdistynyt ranskalaisen verkkolaiteyhtiö Alcatel-Lucentin kanssa. Perjantaina Nokian osakkeet olivat Helsingin pörssissä vaihdetuimpia osakkeita.

Tuloja patenteista

Nokia saa paljon tuloja patenteistaan. Se on kehittänyt teknologioita, joita käytetään lähes kaikissa mobiililaitteissa.

Vuoden 2020 lopussa Nokian patenttisalkku sisälsi noin 20 000 patenttiperhettä. Patenttiperhe koostuu useista yksittäisistä patenteista. Suurin osa patenteista on voimassa vuoteen 2030 asti, eli muut yritykset joutuvat maksamaan Nokialle näistä keksinnöistä.

Pelkästään 5G-teknologiaan liittyen Nokialla on noin 4 000 patenttia. Nokia jätti viime vuonna yli 1 500 uusiin keksintöihin liittyvää patenttihakemusta.

Lue lisää:

Source Link yle.fi