Banner Before Header

Tällaisia ovat suosituimmat esteettiset toimenpiteet – Erikoislääkärillä on vakava viesti täyteaineita harkitseville

Esteettisistä hoidoista ja plastiikkakirurgiasta – kansankielellä kauneusleikkauksista – on vuosien saatossa tullut yhä suosituimpia.

Tavallisimpia toimenpiteitä ovat silmäluomien korjausleikkaukset, rasvaimut sekä vatsan kiristykset. Myös erilaiset pistoshoidot ovat kysyttyjä.

Toimenpiteet ovat yhä useammalle taloudellisesti mahdollisia.

– Suurin osa potilaistani on ihan tavallisia ihmisiä, kertoo plastiikkakirurgian erikoislääkäri Aino Rönnblad Mehiläisestä.

Kuten keski-iän kieppeillä olevia naisia, jotka haluavat saada veltostuneen yläluomensa koholle.

Suurin osa potilaistani on ihan tavallisia ihmisiä.

Luomien fiksaus voi kohottaa myös elämänlaatua, ainakin jos Rönnbladilta kysytään. Oma peilikuva ilahduttaa, meikkaaminen tuntuu taas kivalta ja tuttavatkin saattavat huomauttaa virkistyneen oloisesta ilmeestä.

Rönnblad haluaakin puhua elämänlaatukirurgiasta.

– Potilaat hankkivat useimmiten toimenpiteen itseään varten, oman hyvinvointinsa ja fiiliksensä takia. Toimenpide ilahduttaa heitä samalla tavalla kuin uusi koti tai sohva tai merkkilaukku.

Rönnbladin mielestä tässä ei ole mitään kovin uutta ja ihmeellistä. Ihminen on aina halunnut kaunistautua ja koristautua.

Nuorten miesten vartalonmuotoilu

Eri ikäiset ovat Rönnbladin mukaan kiinnostuneita erilaisista toimenpiteistä.

Keski-ikäisten ikäryhmässä korostuvat muun muassa silmäluomileikkaukset ja rintojen pienennys. Nuorimmat, noin 20-30-vuotiaat, hakeutuvat tyypillisimmin vartalonmuotoiluun.

– Esimerkiksi rasvansiirrosta on tullut tietynlainen juttu. Joku treenaa vaikka salilla peffaa, mutta haluaa sinne myös rasvaa.

Miehiäkin hakeutuu toimenpiteisiin.

– Heille teen esimerkiksi ”man boobsien” poistoa eli poistan rinnoista rasva- ja rintarauhaskudosta, jota voi tulla esimerkiksi lihomisen taikka ikääntymisen vuoksi. Rasvaimuista ja silmäluomileikkauksista hyötyvät yhtä lailla miehetkin.

Yksi nouseva trendi on genitaali- tai intiimikirurgia. Sen kysyntä on Rönnbladin mukaan kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana.

Yksi tyypillinen toimenpide on pikkuhäpyhuulten pienentäminen.

– Syy on funktionaalinen. Kookkaat pikkuhäpyhuulet voivat kutittaa ja hangata, ja esimerkiksi juokseminen voi olla vaikeaa.

Häpyhuuliin voidaan myös toisinaan siirtää rasvaa. Tyypillisimmin rasvansiirrossa kehon omia rasvasoluja käytetään täyttämään esimerkiksi juonteita, uurteita ja kasvojen madaltuneita alueita.

Nuori keho palautuu nopeammin

Nuorempia naisia sekä miehiä tulee vastaanotolle aiempaa enemmän.

– Ehkä heiltä puuttuu se kynnys, mikä voi olla vanhemmilla korkeampi, Rönnblad pohtii.

Nuorempien keho myös kestää toimenpiteet vanhempia paremmin sekä palautuu niistä nopeammin. Esimerkiksi rasvaimun jälkeen 50-60-vuotiaiden iho ei välttämättä jaksa täysin jänteytyä.

Välillä julkisuudessa näkee ja kuulee tarinoita pieleen menneistä toimenpiteistä. Rönnbladin mukaan isot ongelmat ovat harvinaisia.

– Kaikesta kirurgiasta voi tulla turvotusta ja mustelmia. Toipumisaika riippuu toimenpiteestä ja potilaasta. Aina toki on se mahdollisuus, että tulee joku infektio, mutta se on onneksi hyvin harvinaista.

Toimenpiteitä harkitessaan kannattaa varmistua siitä että klinikka on luotettava, ja että lääkäri on pätevä ja asiantunteva.

– Se pienentää riskiä epätoivottuihin lopputuloksiin tai ongelmiin. Näitä hommia tehdään paljon myös ulkomailla ja hyvin vaihtelevissa oloissa ja vaihtelevalla asiantuntemuksella.

Näitä hommia tehdään paljon myös ulkomailla ja hyvin vaihtelevissa oloissa ja vaihtelevalla asiantuntemuksella.

Pistoshoidot yleistyneet

Erilaiset pistoshoidot ovat plastiikkakirurgisten toimenpiteiden ohella kasvattaneet suosiotaan.

– Ne ovat yleistyneet viime vuosina ihan hirveästi. Ja se, mitä on pelätty, on tapahtunut Suomessakin: hoidot ovat karanneet lääkäreiden käsistä, sanoo plastiikkakirurgian erikoislääkäri Antti Koski Terveystalosta.

Pistoshoitoja on kahdenlaisia. Ensinnäkin botuliinihoitoja, joissa heikennetään kasvojen lihasvoimaa.

Ja se, mitä on pelätty, on tapahtunut Suomessakin: hoidot ovat karanneet lääkäreiden käsistä.

– Niissä pitää olla lääkärin valvonta. Se tarkoittaa, että joku on ottanut vastuun, mutta hän voi olla vaikka viidensadan kilometrin päässä.

Toiseksi tehdään täyteainehoitoja. Niitä ei Kosken mukaan valvo kukaan.

– Ruotsissa on kuvattu yhden potilaan sokeutuminen, Koski kertoo.

Koski pelkää, että vastaavia, vakavia komplikaatioita nähdään vielä Suomessakin.

– Jos kasvojen alueelle laittaa jotain, pitää todella tietää, mitä tekee. Jos ei tiedä, pistos voi mennä verisuoneen ja jopa tukkia valtimosuonen. Silloin ihoalue voi mennä kuolioon.

Jos kasvojen alueelle laittaa jotain, pitää todella tietää, mitä tekee.

Lue lisää: Bloggaaja kertoi rehellisesti Botox-hoitojen vaietusta puolesta – kauhistuttavat kuvat ja videot lähtivät heti leviämään

Pieleen menneiden korjaaminen yleistä

Koski kertoo yhä enemmän korjailevansa pieleen menneiden toimenpiteiden jälkiä.

– Kannustaisin aina hakemaan apua. Turhan moni, joka saa epätyydyttävän tuloksen häpeää ja laittaa mieluiten päänsä pussiin.

Ihminen voi soimata itseään siitä, että ei heti alkuunsa tajunnut hakeutua korkeasti koulutetun, plastiikkakirurgiaan erikoistuneen ammattilaisen luo.

Täyteainepistokset eivät välttämättä esimerkiksi riitä korjaamaan kasvojen ryppyjä, jos rypyt ovat jo liian syvät. Tai sitten tarvitaan todella paljon täyteainetta, ja se maksaa.

Millaisen viestin Koski antaisi nuorille naisille?

– Kannattaa miettiä huolella, kuka pistää ja kuinka paljon, jotta ulkonäkö ei muutu liikaa ja pistokset ovat huolellisesti harkittuja. Myös täyteaineiden pitkässä käytössä todetut kudosten venytykset on hyvä tiedostaa. Eli jos huulia muotoilee paljolla täyteainemäärällä useista kertoja, se voi venyttää huulien muotoa pysyvästi.

Kannattaa miettiä huolella, kuka pistää ja kuinka paljon, jotta ulkonäkö ei muutu liikaa ja pistokset ovat huolellisesti harkittuja. Myös täyteaineiden pitkässä käytössä todetut kudosten venytykset on hyvä tiedostaa.

Lue lisää: Yhä useampi narskuttelusta ja päänsäryistä kärsivä suomalainen pistättää botoxia leukalihaksiin – suukirurgi: ”Skeptikotkin alkavat uskoa, että hoito on hyvä”

Paljastavat etäkokoukset

Korona-aika on Kosken mukaan näkynyt vastaanotolla. Keväällä 2020 kaikki hiljeni, mutta viimeisen vuoden aikana on taas ollut vilkkaampaa.

Leikkauksia on kysytty aiempaa tiuhempaan. Esimerkiksi rintatoimenpiteet ovat lisääntyneet, koska Viroon ei ole ollut pääsyä.

Ihmisillä on lisäksi ollut aiempaa enemmän aikaa toipumiseen. Pistoshoidot kasvoivat eksponentiaalisesti juuri siksi, koska niistä tokenee liki päivässä.

– Korona-aikana on myös tullut ihan uudenlainen asiakaskunta. Ihmiset, jotka ovat kiinnittäneet itseensä huomiota Teams-palavereissa.

Moni on sanonut, ettei aikaisemmin ollut edes ajatellut minkäänlaisia toimenpiteitä. Omaan ulkomuotoon ei ollut juurikaan ehtinyt arjessa kiinnittää huomiota.

Harkinta-aika tarpeen

On toimenpide mikä tahansa, sille on tarpeen antaa aikaa.

– Isojen alan järjestöjen ohje on, että leikkaus ei saisi olla liian lähellä ensimmäistä käyntiä. Jos tulet torstaina, en leikkaa sinua heti huomenna, enkä välttämättä vielä seuraavalla viikollakaan. Kerron oleellisen informaation ja sanon että hei, nyt lähetän sinut kotiin, ja sinä mietit tätä juttua, Antti Koski sanoo.

Kerron oleellisen informaation ja sanon että hei, nyt lähetän sinut kotiin, ja sinä mietit tätä juttua.

Ensikäynnistä toimenpiteen toteuttamiseen vaaditaan vähintään kaksi viikkoa.

– Se, että ihminen varmasti ymmärtää mitä ollaan tekemässä ja mitä on odotettavissa, säästää aikaa ja energiaa sekä lääkäriltä että potilaalta. Jos toimenpide tehdään liian nopeasti, voi olla että potilas ei ole täysin ymmärtänyt, mihin on ryhtymässä. Ja siksi hän voi olla tyytymätön leikkauksen jälkeen, vaikka leikkaus olisi teknisesti onnistunut.

Myös Aino Rönnblad kertoo käyvänsä jokaisen potilaansa kanssa perusteellisen keskustelun. Konsultaatiossa voi vapaasti kysellä ja pohtia, eikä potilaan tarvitse tehdä vielä mitään lopullista päätöstä.

– Jos on kovin kahden vaiheilla, suosittelen vielä miettimään. Kovin stressaava elämäntilannekaan ei ole paras vaihtoehto. Silloin pyrin sanomaan, että tule silloin kun tilanne on parempi, Rönnblad sanoo.

Jos on kovin kahden vaiheilla, suosittelen vielä miettimään. Kovin stressaava elämäntilannekaan ei ole paras vaihtoehto.

Lopputuloksen suhteen on oltava realisti.

– Esimeriksi viisikymppisiä rasvaimuun tulijoita varoittelen aika tavalla, jos näen riskin siitä, että löysää ihoa jää paljon. Ja jos huomaan, että rasvaimu ei ylipäänsä ole hyvä vaihtoehto, sanon sen. Toimenpidettä, jota en pysty allekirjoittamaan ei ole mikään pakko tehdä.

Onko sinulle tehty plastiikkakirurgisia toimenpiteitä tai täyteainehoitoja? Miten ne ovat elämääsi vaikuttaneet? Olitko toimenpiteeseen tyytyväinen? Kerro ja keskustele kommenttikentässä tai lähetä viesti: noora.valkonen@iltasanoma.fi

Rintojen suurennusleikkaus voidaan tehdä rintaimplanttien avulla tai siirtämällä rintoihin rasvaa muualta kehosta. Rasvansiirrosta on tullut etenkin keski-ikäisten keskuudessa implanttien selvä kilpailja, Aino Rönnblad kertoo.

Source Link is.fi