Banner Before Header

Tällaisia tuotteita Suomeen on tuotu Venäjältä pakotteista huolimatta

Euroopan unioni on asettanut venäläisille tuotteille tiukat tuontikiellot sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopussa. Suomeenkin saa tuoda Venäjältä rahtia enää vain poikkeusluvalla.

Ilta-Sanomat pyysi ulkoministeriöltä kaikki tähän mennessä myönnetyt kuljetusluvat, joilla on hyväksytty poikkeus pakotteita käsittelevään EU:n artiklaan 833/2014. Niitä on yhteensä kuusi.

Kaksi luvista on myönnetty uusikaupunkilaiselle Nordic Soya oy:lle. Se on saanut tuoda kaksi laivalastillista soijarouhetta Venäjältä. Soijarouheesta valmistetaan rehua naudoille, sioille ja siipikarjalle.

Nordic Soyan kaupallinen johtaja Janne Lukkarinen kertoo, että 85 prosenttia Suomessa käytettävän täydennysrehun valkuaisista on peräisin ulkomailta. Rehun valkuainen tulee öljykasveista, kuten soijasta. Suomessa ne menestyvät huonosti.

– Euroopassa yli 70 prosenttia soijasta tulee Ukrainasta ja Venäjältä, Lukkarinen huomauttaa.

Lukkarisen mukaan Nordic Soya on pyrkinyt korvaamaan venäläisen soijan ukrainalaisella, mutta kuljetushaasteiden takia se ei ole täysin onnistunut. Venäjä on asettanut Ukrainan merisaartoon.

Ulkoministeriö toteaa kuljetusluvassa, että soija on kriittinen raaka-aine rehutehtaille. Myös huoltovarmuuskeskus puolsi luvan myöntämistä.

Toinen kaksi kuljetuslupaa saanut suomalaisyritys on Prysmian Group Finland Oy, joka valmistaa kaapeleita. Se on saanut luvan sekä alumiini- että kuparilangan tuomiseen.

Hämeenlinnalainen Canpack sai luvan tuoda Venäjältä alumiinikeloja. Ulkoministeriön myöntämän luvan mukaan ”kelat käytetään alumiinisten virvoitusjuomatölkkien valmistamiseen”.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut Prysmianin tai Canpackin johtoa kommentoimaan asiaa.

Marjanjalostusyritys Arctic International Oy sai kuljetusluvan puhdistamattoman pakastemustikan tuomiseen. Toimitusjohtaja Janne Naapangin mukaan kyse on yhdestä, ”puolen rekkalastillisen” erästä.

– Meille jäi sinne pieni määrä mustikkaa, joka oli maksettu. Haimme poikkeusluvan, että saimme erän Suomeen emmekä jätä sitä sinne lahjaksi, Naapanki kertoo.

– Meidän osaltamme Venäjän-kauppa on loppunut. Se on ollut aika pientä muutoinkin.

Source Link is.fi