Banner Before Header

Tällaista on siviilien elämä Itä-Ukrainassa – tulitusta joka yö kuulevalta Olgalta sydäntä­särkevä viesti

YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA kertoo alueella vierailleelle Al-Jazeeran toimittajalle, että asutuskeskukset molemmin puolin linjaa ovat sotatoimien kohteena.

16-vuotias ”Nastja” kertoi, että aina kun hän kuulee taistelujen ääniä kotikylänsä Nevelsken lähistöltä, palaavat kipeät muistot sodan alusta mieleen.

– Pikkusiskoni syntyi 2014, kun sota alkoi, ja nyt en pelkää ainoastaan oman vaan myös hänen henkensä puolesta.

– Nyt kuulemme kranaattitulta ja ammuskelua jälleen, ja kaikki huolet palaavat takaisin: pysymmekö elossa tästä, jääkö pikkusiskoni henkiin, kertoo tyttö Al-Jazeeralle.

Ukrainalaissiviileitä avustavan tshekkiläisjärjestö People in Needin tietojen mukaan ainakin 54 000 lasta asuu 15 kilometrin sisällä rintamalinjasta Ukrainan hallituksen hallussa olevilla alueilla.

– Suurin osa avustamistamme lapsista asuu viiden kilometrin sisällä etulinjasta ja he kuulevat kranaattitulitusta viikoittain tai jopa päivittäin, kertoo avustusjärjestön tiedottaja Aljona Budagovska.

– Lapset eivät koe olevansa turvassa kotonaan öisin (kun tulitetaan) tai matkalla kouluun. Pääsy maanalaisiin väestönsuojiin myös vaihtelee asutuskeskuksittain.

Marraskuussa 15-vuotias koulutyttö ”Masha” oli nukkumassa isoäitinsä kotona Nevelsken kylässä, kun heräsi kranaattikeskitykseen.

Koko kylä kärsi vahinkoja, vaikkakaan kukaan ei kuollut. Silti kymmenet asukkaat, mukaan lukien Masha ja hänen isoäitinsä evakuoitiin. He asuvat nyt sukulaisten luona läheisessä kylässä.

– Mutta yhä kuulemme tulitusta öisin. Se pitää minut hereillä. Joka aamu joudun lähtemään väsyneenä kouluun, Masha kertoo.

Lue lisää: Hyökkääkö Venäjä Ukrainaan? Kuusi kysymystä ja vastausta suur­valtojen välillä kytevästä jännitteestä

Marinkassa asuva Olga täyttää sunnuntaina 89 vuotta, mutta on menettänyt elämänhalunsa.

– En tahtoisi elää enää. Täytän 89, mutta mieluummin olisin kuollut, masentunut isoäiti kertoi Al-Jazeeralle.

Myös Marinkassa on viime viikkoina raportoitu ajoittaisesta tulituksesta rintamalinjalla.

Olga sanoo kuulevansa tulitusta joka yö.

– En pysty nukkumaan. Sotaa on jatkunut jo seitsemän vuotta. Välillä se rauhoittui, mutta nyt kuulen luotien lentävän taloni yli joka yö. Voi kun elämäni olisi jo ohi, huokaa Olga.

Taistelut Itä-Ukrainassa puhkesivat 2014 ja niissä on kuollut ainakin 14 000 ihmistä. Lisäksi sota on aiheuttanut suuren pakolaisongelman ja vain kaikista haavoittuvimmat ovat joutuneet jäämään sota-alueille.

EU:n humanitäärisen avun Ukrainan toimiston mukaan vuonna 2021 Ukrainassa oli 3,4 miljoonaa ihmistä humanitäärisen avun tarpeessa.

Source Link is.fi