Banner Before Header

Tältä näyttää Helsinkiin tänään avattu koronapotilaiden varasairaala – Yle vieraili osastolla

Herttoniemen sairaalan tiloihin Helsinkiin avattiin tänään koronapotilaille tarkoitettu osasto. Samankaltainen osasto on toiminut aiemmin Laakson sairaalassa, missä oli tänä aamuna 104 koronapotilasta.

Helsingin tartuntamäärät ovat kasvaneet kiihtyvällä tahdilla omikron-virusmuunnoksen takia ja kaupunki ilmoitti viime viikolla nostavansa valmiuttaan tehostettuun valmiuteen.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Helsinki varautuu siirtämään kaupungin työntekijöitä toisiin tehtäviin sairaalahoidon turvaamiseksi.

Pääkaupungin osuus koko maan koronatartunnoista on nyt noin neljännes. Maanantaina päivitettyjen lukujen mukaan Helsingissä tartuntojen määrä on 76 560, josta uusia tartuntoja on 1 179.

Nyt perustetulle osastolle Herttoniemen varasairaalaan voidaan ottaa kerrallaan viisikymmentä koronapotilasta. Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkarainen kertoo, että vaikka paperilla varasairaalaa on suunniteltu maaliskuusta 2020 alkaen, on sen käynnistäminen kuitenkin iso ponnistus.

– Yhden osaston pystyttäminen vaatii suunnattomasti työtä ja pyöreitä päiviä on tehty. Tavaraa liikkuu kymmenillä rullakoilla ja henkilöstöjärjestelyt sekä muu sellainen sairaalan toimintaan oleellisesti kuuluva asia aiheuttavat paljon järjestämistä.

Varasairaalaan saapui ensimmäinen koronapotilas varhain maanantaiaamuna.

Pikkaraisen mukaan henkilöstöä ei osastolla ole vielä tarpeeksi ja toiminta varasairaalassa alkaakin porrastetusti. Tästä huolimatta kyseessä on historiallinen päivä, kun osastolla aloittaa henkilöstö, joka on koottu eri osastoilta Helsingin sairaalasta, muista Helsingin sosiaali- ja terveystoimen palveluista sekä ulkopuolelta tulevista hoitajista.

– Eli iso, toisilleen vielä tuntematon joukko kokoontuu osastonhoitajan ja osastonlääkärin johdolla ja alkaa tehdä työtä yhdessä.

Lue myös:

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 11.1.2022 kello 23 saakka.

Source Link yle.fi