Banner Before Header

Tältä näyttää suomalaishiihtäjien tilanne ennen Rukan maailmancup-avausta – asiantuntija suitsuttaa Iivo Niskasta ja Ristomatti Hakolaa

Taivalkoskella oli viime viikonloppuna jaossa paitsi hiihdon Suomen cupin pisteitä, myös edustuspaikkoja perjantaina alkavaan Rukan maailmancup-avaukseen.

Maajoukkueen päävalmentajan Teemu Pasasen ajatukset Suomen joukkueen kokoonpanosta olivat kirkastumassa pian sunnuntain starttien jälkeen. Joukkue julkistetaan maanantaina.

– Rukalla nähdään kansainvälisen tason mittari. Meillä on kaksi kiintiöpaikkaa alle 23-vuotiaille, mutta nuoria nähdään joukkueessa enemmänkin, Pasanen kertoo.

Pasanen arvioi, että naisten yhdeksän kilometrin väliaikalähtökisan kärkikaksikko, Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen, esittelivät kansainvälisen kärkitason vauhtia.

Miesten tilanteesta Pasanen ei ole aivan niin varma. Sunnuntaina Ristomatti Hakola voitti 15 kilometrillä Joni Mäen 34 sekunnilla. Perttu Hyvärinen oli kolmas (+ 57,4) ja Lauri Lepistö neljäs (+ 1.08).

Suomen ykköstykki Iivo Niskanen kilpaili Taivalkosken sijaan Oloksella leirikisoissa. Hän voitti 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisan venäläisiä maajoukkuehiihtäjiä vastaan lauantaina ja jätti muun muassa tähtihiihtäjä Aleksandr Bolshunovia 43 sekuntia.

– Tästä (Taivalkosken) kisasta ei voi vielä oikein sanoa, missä mennään. Iivo on hyvin kisassa mukana venäläisiä ja italialaisia vastaan. Leireillä suomalaismiehet ovat treenanneet yhdessä ja muut ovat siinä (Niskasen) mukana, joten näyttää siltä, että on ihan OK tilanne, Pasanen sanoo.

Hakolalta väkevä veto vaikeuksien jälkeen

Taivalkosken Suomen cup tarjosi helpotuksen huokauksia Ristomatti Hakolalle ja Joni Mäelle. Viime keväänä parisprintin MM-hopeaa saavuttaneella kaksikolla on ollut kesän ja syksyn mittaan terveysmurheita.

Hakola kärsi kesällä jalkavammasta, joka esti täysipainoisen kesäharjoittelun pitkälle elokuuhun asti. Siksi ylivoimainen voitto ja mainio kulku 15 kilometrin kisassa sunnuntaina tulivat Hakolalle yllätyksenä.

Vielä ennen viikonloppua Jämin Jänteen mies oli vaitonainen kunnostaan, eikä Taivalkosken profiililtaan helppo rata kerro Hakolan mukaan koko totuutta.

– Kyllä minulla parempi mieli on nyt kuin on ollut. On ollut niin vaikea harjoituskausi. En ala vielä valittamaan, kun tämä menee näin hyvin. Ehkä alan ensi vuonnakin vasta elokuussa treenaamaan, jos näin hyvin kulkee.

Hakola kertoo, että hänellä on allaan vuodenaikaan nähden paljon harjoituskuormaa, koska harjoituskauden alku viivästyi. Toisaalta Pekingin talviolympialaisiin on vielä kaksi ja puoli kuukautta aikaa.

– Helmikuussa pitäisi olla kunnossa, Hakola sanoo.

Mäki: ”Helpotti painolastia hartioilta”

Joni Mäki palasi muutama viikko sitten maajoukkueen viimeiseltä korkean paikan leiriltä ja joutui heti viheltämään pelin poikki. Hän tunsi itsensä väsyneeksi, ja hyvä kulku tuntui jääneen Alpeille.

Mäki jätti kauden ensimmäisen Suomen cupin osakilpailun Vuokatissa väliin ja keskittyi rauhallisiin lenkkeihin.

– Se näyttää purreen aika hyvin, Mäki kertoo helpottuneena.

Mäki nappasi Taivalkoskella kakkossijat sekä lauantain sprintistä että sunnuntain 15 kilometriltä.

– Positiivinen signaali tuli vireestä. En ihan niin metikössä ole, mitä olen pari viikkoa ajatellut. Helpotti painolastia hartioilta. Onneksi saatiin hyvä hiihto ennen Rukaa, niin pystyy hyvillä mielin lähtemään sinne, Mäki iloitsi.

Kuva: ullstein bild/ All Over Press

Asiantuntijat luottavat Niskaseen ja Pärmäkoskeen

Kuten päävalmentaja Teemu Pasanen sanoi, mitataan suomalaisten todellinen alkukauden kunto vasta Rukalla, jossa vastassa ovat kaikki maailman parhaat.

Rukalla kilpaillaan perjantaista sunnuntaihin maastohiihdon maailmancupin ensimmäiset osakilpailut. Perjantaina ohjelmassa ovat perinteisen hiihtotavan sprintit ja lauantaina 10 ja 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähdöt. Sunnuntaina hiihdetään 10 ja 15 kilometrin takaa-ajot vapaalla hiihtotavalla.

Yle Urheilun asiantuntijan Kalle Lassilan mukaan suurin osa Suomen kärkiurheilijoista vaikuttaa Taivalkosken viikonlopun perusteella olevan hyvin aikataulussa ja iskukykyisenä mukana Rukalla.

– Krista Pärmäkoski näyttää valmiilta. Myös Kerttu Niskanen oli terävä ja hyvin mukana kamppailussa. Miesten puolella on vähän enemmän ollut heittelyä tässä alkukaudesta ja ollut vaikeuksia. Ristomatti Hakolan voitto antoi varmasti varmuutta siihen, että hän on oikealla tiellä. Joni Mäelle etenkin normaalimatka antoi hyviä viitteitä, Lassila listaa.

Yle Urheilun asiantuntija Toni Roponen kertoo seuranneensa Iivo Niskasen harjoittelua kesästä lähtien. 50 kilometrin olympiavoittoa puolustava Niskanen on ottanut harjoitteluunsa mallia neljän ja viiden vuoden takaisestaan, jolloin hän voitti olympia- ja MM-kultaa.

– Uskon vakaasti, että Iivo tulee olemaan äärimmäisen vaikea voitettava tällä kaudella ja on menossa kohti aivan huikeita suorituksia, Roponen hehkuttaa.

Rukan kenraaliharjoituksessa Taivalkoskella Roposta sykähdytti ennen kaikkea Ristomatti Hakolan positiivinen kauden avaus.

– Ristomatti oli selkeästi ylivoimainen noin helpolla ladulla. Hänellä on ollut isoja vaikeuksia tälle vuodelle, joten se lupaa todella hyvää.

Rukalla kilpaillaan viikonloppuna maailmancupia maastohiihdon lisäksi myös yhdistetyssä ja mäkihypyssä. Yle välittää kaikki kilpailut kanavillaan perjantaista sunnuntaihin TV2:ssa ja Areenassa.

Lue myös:

Source Link yle.fi