Banner Before Header

Talvirenkaista voi tulla jopa pulaa ja hinnat uhkaavat nousta

Talven rengassesonkiin kannattaa alkaa henkisesti valmistautua jo nyt, sillä kaikkia malleja ja kokoja ei välttämättä ole syksyllä saatavilla.

– Vielä ei ole mitään hälyttävää kuulunut, mutta ensimmäinen saatavuuskapeikko voi olla edessä talvirengaskaudella, Teknisen Kaupan Liiton Rengasvalmistajien jaoston asiamies Juha Ala-Hiiro sanoo Taloussanomille.

Näin siksi, että yleisten raaka-aine-, kuljetus- ja hintahuolien rinnalle nousi helmikuussa Venäjän hyökkäyssota. Sen vuoksi rengasteollisuuden tarvitsemien materiaalien virta Venäjältä ja Ukrainasta on poikki. Poissa markkinoilta ovat myös renkaat, joita eri rengasmerkit ovat valmistaneet tehtaissaan Venäjällä.

Lisäksi rahtien hinnat ovat nousseet reippaasti, minkä vuoksi tuonti Aasiasta Euroopan-markkinoille saattaa olla tavanomaista vähäisempää.

Suomessa tilannetta mutkistaa se, että täällä on korkealaatuisten nastarenkaiden erikoismarkkinat, mikä erottaa Suomen muista talvirengasalueista. Kaikkia kokoja ja malleja ei välttämättä ole heti saatavilla.

– Voi olla, että rengasmyyjän kanssa on tutkittava auton ohjekirjaa ja sitä, mikä rengas omaan autoon sopii, jos joutuu vaikkapa vähän kaventamaan tai leventämään rengasmallia. Viimeiseen iltaa ei kannata hankintaa jättää, Ala-Hiiro sanoo.

Myös hintojen nousuun on syytä varautua. Hintapaineita on tuotanto- ja tarjontaketjun kaikissa portaissa raaka-aineista valmistukseen ja rahdeista varastointiin.

Kaikesta huolimatta on hyvä muistaa, että renkaat ovat auton tärkein turvavaruste, Ala-Hiiro sanoo.

Jos talvirenkaansa saa hankittua hyvissä ajoin, myyjän kanssa kannattaa selvittää renkaiden oikea varastointi, Ala-Hiiro muistuttaa. Tärkeitä asioita ovat muun muassa varaston lämpötila ja renkaiden säilytysasento. Lisäksi on muistettava, että kerrostalon autohallissa tai häkkivarastossakaan renkaita ei useinkaan saa säilyttää.

Asiasta kertoi aiemmin Iltalehti.

Source Link is.fi